Annonce

Annonce

Svar: 10 mdr. - salt i købemad


29. oktober 2017

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nuala

Hvor er det dejligt at høre, at jeres søvnkrise er overstået - krydser fingre for at den gode gænge fortsætter! :)

Da din dreng ikke er så glad for grøntsager, men gerne spiser brødhapsere, så kan du med fordel give ham grøntsagsmos som smørbart pålæg - og du kan faktisk her godt købe grøntsagsmos fra glas til babyer og bruge dette... ligesom du naturligvis kan bruge rester fra jeres aftensmad.

Det vil også være en rigtig god idé at lave ovnbagte grøntsager til ham. Det vil sige skære grøntsager i både eller stænger, komme olie på og bage dem i ovnen - har du brug for salt på dine grøntsager, så kan du komme det på henne ved bordet :) Grøntsagsbåde/grøntsagsstænger kan han selv sidde med og gumle på, og bruger du forskellige rodfrugter, så vil det ofte trække sødmen lidt frem, når de bliver bagt, og det kan mange børn rigtig godt lide.

Du kan også lave smørsovs og komme på hans kogte grøntsager - det kan mange børn også rigtig godt lide, ligesom du også kan lave grøntsagssovs af forskellige slags og på den måde også få lidt variation af grønt i ham.

Han er også stadig så lille, at han sandsynligvis gerne vil acceptere hjemmebagte boller med grøntsager.. det kan være gulerod, kartoffel, spinat, squash, græskar, rødbeder og lignende, som du bager ind i boller og brød...

Det er ikke sådan, at din dreng slet ikke må få salt, før han fylder et år - det må han godt, MEN du bør ikke tilsætte salt til hans mad, og du skal overveje, hvor salt den mad du giver ham er. I takt med at han får mere og mere familiemad og spiser det samme som dig, så vil han naturligt få salt den vej igennem, netop på grund af de fødevarer du bruger i din madlavning. Så hvis du ...


Annonce

... f.eks. laver kogt hamburgerryg, så vil den naturligt indeholde en del salt, fordi der er salt i den hamburgerryg du køber - og du bør således ikke tilsætte yderligere salt til retten. Og igen, hvis du selv har brug for mere salt, så bør du bruge bordsalt.

På samme måde skal du være opmærksom, når du køber færdigt pålæg, brød og lignende. Brød, pølser, fiskefrikadeller osv. indeholder alt sammen en del salt. Hvis du har mulighed for at købe f.eks. en fiskefars hos fiskehandleren, så kan du bede om en fiskefars uden tilsat salt..

I Danmark kan vi med fordel gå efter mærkerne Nøglehullet og Fuldkornsmærket, når vi handler ind. For at et produkt kan få dette mærke, så gæder f.eks., at saltindholdet ikke må overstige ½ gram pr. 100 gram. Dette er således en garanti for at købe et produkt, hvor saltindholdet ikke er alt for højt. Jeg ved ikke, om du har lignende mærker, hvor du bor, men det kan undersøges, og du kan naturligvis også gå efter produkter med så lavt et saltindhold som muligt, når du handler ind. Det burde fremgå af indholdsdeklarationen. Du kan også gå efter anbefalingen at saltindholdet ikke bør ligge over 0.5 g/MJ.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Visse fødevarer indeholder en del salt f.eks. revet parmesan over en pastaret, fetaost, oliven og lignende, som du måske selv spiser. En gang imellem må din dreng godt smage, og du skal naturligvis udnytte hans lyt til at putte i munden, fordi det forebygger kræsenhed netop at lade ham smage og spise så forskellige som muligt. Men samtidig skal du altså også sikre, at han ikke spiser alt for mange saltholdige fødevarer - det er en balance.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og fortsat rigtig god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Rosiner

Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.

Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.

Svampegiften findes også i økologiske...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annoncer

Annonce