Annonce

Annonce

Svar: Sovs til baby på 6 mdr


29. oktober 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Carina

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Der kom i 2015 nye retningslinjer for mad til små børn og noget af det nye var, at børn under 1 år ikke længere må få komælk. Dette skyldes, at et højt protein-indtag hos de mindste børn kan medføre overvægt senere hen, og en væsentlig del af proteinindtaget kommer fra mælk, som barnet drikker. Det anbefales, at børn under 1 år tilbydes modermælk eller modermælksrstatning, hvor indholdet af protein er betydeligt lavere end i komælk.

Det er korrekt, at vi i Danmark prioriterer højt, at børns mad tager udgangspunkt i familiemaden, så vi alle spiser det samme. Derfor må din dreng, når han er 9 måneder gammel, få en lille smule komælk i maden f.eks. som sovs. Men han bør ikke tilbydes komælk som drikkemælk af en kop. Han kan fra 9 måneders alderen også tilbydes en lille smule surmælksprodukt som f.eks. neutral sødmælks yoghurt, men det er stadig meget små mængder. Fra 9-12 måneder kan gives max 1/2 dl. komælk stigende til 1 dl. ved 1 års alderen.

Ymer, skyr, fromaige frais og lignende må først gives fra 2 år...

Så.... Nej, det vil ikke være anbefalet, at du giver din dreng sovs lavet med komælk/fløde, når han er 6 måneder gammel. Du kan dog sagtens lave forskellige slags grøntsagssovs uden brug af mælk, eller hvor du i hans portion tilsætter lidt mme.

Derudover skal du medtænke, at du på f.eks. grød kan variere smagen ved at bruge forskellige typer frugtmos som topping - grød smager og ser vidt forskelligt ud alt efter om du bruger sveskemos, æblemos, abrikosmos eller jordbærmos på toppen.

Du kan også med fordel variere imellem forskelliger slags grøntsager. Fra 6 måneders alderen må han få stort set alle slags: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, ...


Annonce

... rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Generelt er rodfrugter dog en rigtig god idé - de har en naturlig sødme og mange børn kan rigtig godt lide rodfrugtsmos.

Derudover vil han i 6 måneders alderen også skulle begynde med kød eller fisk i sin grøntsagsmos, og det vil også være med til at give ham nye smagsoplevelser. Det skal koges eller laves i ovnen. Den smag vi f.eks. kalder for Umami får vi blandt andet fra kød. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fede fisk som laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk, og det må han også meget gerne få. Han må dog ikke få f.eks. tun.

Du skal tænke på, at når man er vant til at spise mælk, så er der rigtig meget nyt at forholde sig til når man pludselig skal spise grød og grøntsagsmos, frugt osv. Madder måske vil virke kedeligt for dig, kan sagtens give din dreng masser af smagsoplevelser, ligesom han også skal forholde sig til, hvordan det ser ud, hvordan det føles i munden, temperaturen, konsistensen osv. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på hans spiselyst og parathed til at spise :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg mener, at din dreng er født for tidligt, og det skal I naturligvis også tage hensyn til. Det er ofte en god idé at starte på det tidspunkt, som ligger mellem hans faktiske alder og hans korrigerede alder. Det vil sige, at hvis han er født 8 uger for tidligt, så vil det ofte være en god idé at korrigere med 4 uger :)

Hvis du ikke allerede har den, så vil jeg anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (2017). I den finder du opskrifter, dagsplaner osv. og guides igennem skemaden fra de første smagsprøver og til han er igang med familiemaden (4-18 måneder). Derudover er der et fødevareregister, hvor du kan slå op, hvad han må få, hvornår og hvordan :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annoncer

Annonce