Annonce

Annonce

Svar: Afviser maden


26. oktober 2017

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Det er bestemt ikke meningen, at du skal lave 2-3 forskellige retter om aftenen i håb om, at din dreng vil spise et eller andet. Det er dog rigtig godt, hvis du kan lave familiemad, hvilket betyder, at du laver retter som I alle tre kan spise :)

Det er helt naturligt, at jeres dreng lukker munden, drejer hovedet og skubber gaffel eller ske væk, når du vil hjælpe ham med at spise. Det hører med til hans alder og den udvikling han går igennem, - og det handler ofte ikke om, at han er kræsen eller ikke bryder sig om maden, men snarere om, at han viser mere selvstændighed og udtryk for selv at ville styre måltidet, selv at ville spise.

Når børn lukker munden sammen og afviser maden, så gør det noget ved os forældre. Vi ved jo hvor vigtigt det er, at de spiser - de skal spise godt, sund og varieret, og de skal spise nok for også at sove godt og generelt trives godt. Så når de ikke vil spise, så skaber det naturligt en vis frustration. Nogle forældre begynder at lave særlige retter til barnet, andre lokker med belønning, legetøj, søde sager eller andet, atter andre forsøger at presse maden ind i munden på barnet. Måske diskuterer I hen over bordet, hvad det næste skridt skal være, hvad I skal gøre ...

Det bedste du kan gøre er dog at give ham madro. Du skal som sagt lave familiemad og det vil sige mad, der er serveret i en konsistens, som han selv kan spise. Det kan være større stykker som han sidder med i hånden, det kan være små hapsere, som han tager med pincetgreb eller med en gaffel, og ved siden af dette kan du så forsøge at supplere med lidt på en ske.

Nogle gange kan det være en god idé at give ham en ny plads ved middagsbordet. Hvis han sidder for bordenden og med mor og far på hver side af sig, så får han 4 øjne på sig og masser af kontakt - og det kan forstyrre ham. Derfor kan det være bedre, hvis han sidder på siden af bordet, så I ikke kikker for meget på ham, når han spiser, og dermed igen giver ham madro.

Det kan være en god idé at servere lidt mad af gangen, så han ikke får en tallerken fyldt med mad, fordi det let virker alt for uoverskueligt ...


Annonce

... for ham. Tilbydes han derimod 3 pastaskruer, og derefter små bidder af en frikadelle, så kan han bedre overskue maden og derfor lettere gå i gang med at spise. Det er også en god idé at variere tilbuddet af mad, så han får forskellige fødevarer, gerne også i forskellige farver, fordi det også appellerer til lysten til at spise. Hvis du kun serverer leverpostej, så bliver det hurtigt trist, men hvis du serverer lidt jordbær, kogte ærter og gulerødder eller lignende ved siden af, så virker måltidet straks mere indbydende.

Det er vigtigt med mange små måltider hele dagen igennem, så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han måske lidt mere til det næste. En fast rutine omkring måltidet og faste spisetidspunkter hjælper hans indre ur til at fornemme mæthed og sult og gør ham mere parat til at spise, når han så sættes til bordet :)

Mange børn har i denne alder glæde af en godnatgrød før sengetid, fordi de er trætte om aftenen. Efter en lang dag i vuggestue, fyldt op med oplevelser og masser af stimuli, så er det svært at finde overskuddet til at spise selv. Det kræver rigtig stor koncentration af komme maden op på en gaffel, føre den til munden, tygge og bearbejde den i munden, synke maden og starte forfra. Og jeres dreng bliver naturligt træt og mister koncentrationen før han måske har fået helt mad nok. Derfor kan det være en god idé at tilbyde en grød før han skal i seng, så I sikrer, at han ikke er sulten og derfor vågner om natten.

En godnatgrød bør serveres adskilt fra aftensmaden, gerne af et bad, så han ikke lærer at han kan lukke munden for aftensmaden og få grød i stedet. Det vil sige, at en aftenrytme f.eks. kan se således ud:

Aften 18: Aftensmad, almindelige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov.

Tilbydes en godnatgrød ca 19.30, sammen med mme eller vand af kop, og får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca. kl 20...

Sen aften: Evt. drømmeflaske

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2017 | Kost og ernæring | 22 mdr.

Kræsenhed og ensformig kost

Kære Helen Først tak for hjælp og vejledning til tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


4. oktober 2017 | Kost og ernæring | 22 mdr.

Mad og kræsenhed

Hej Helen, Vi har brug for din hjælp til spisesituationerne med vores søn på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver kun syge hvis de spiser mad med toksin, hvor sporerne er inaktive og uden betydning. Hos spædbørn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annoncer

Annonce