Annonce

Annonce

Svar: Grønsager og klumper


9. oktober 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig fint med 3 hovedmåltider og 1-2 mellemmåltider til jeres datter, nu hvor hun er 6 måneder gammel. Og det er helt okay, at hun som udgangspunkt spiser mest "cremet" grød og mos og endnu ikke rigtig kan finde ud af mad med mere bid.

Det vil være en rigtig god idé, at du bibeholder den cremede grød og mos og så gør det gradvist grovere. I grøntsagsmos kan du tilsætte ganske lidt kød eller fisk - måske bare en tsk. til en dl. mos, så det bare giver en lille smule struktur, som kan mærkes med tungen og fornemmes i munden, men hvor hun stadig kan synke det uden problemer og spise mosen, som hun plejer. Og i grød vil det være rigtig godt, hvis du lader hendes cremede grød være basis og så blander med en lille smule flager, så hendes grød på samme måde gradvist kan gøres lidt grovere.

Det vil være super godt, hvis du giver hende mad i hånden, som hun selv kan sidde og gumle på, opbløde med spyt, bearbejde osv. Det er med til at styrke hende mundmotorisk og gør hende opmærksom på, at det er spisetid, så hun er mere klar til skemaden, når du så følger efter med den. Det kan være bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker (som også vænner hende til smagen af rugbrød), agurk eller det kan være en kartoffel båd fra ovnen eller ovnbagte rodfrugter skåret i mundrette stænger..

Da hun lyder til at være særligt glad for det lidt søde, og gerne spiser frugtmos, så kan det være en god idé at tage udgangspunkt i de lidt sødere grøntsager. Det kan være gulerod, ærter, græskar, majs, pastinakker, selleri, majroer og lignende. ...


Annonce

... Du kan også købe "sweat potatoes" som er en særligt sød kartoffel. Hvis du bager grøntsager/rodfrugter i ovnen fremfor at koge dem, så trænger den søde smag ofte bedre frem.

Når alt dette er sagt, så er hun stadig kun 6 måneder gammel, og mange børn begynder først at kunne håndtere mad med mere bid i 7-8 måneders alderen, nogen senere, så det er også vigtigt at give hende tid :) Det er rigtig fint, at I tager udgangspunkt i jeres mad, lader hende smage mad, der smager af noget og giver hende en oplevelse af at spise med ved bordet, og at I spiser det samme. Og hvis hun kan sidde og sutte og gumle på fladbrød og lignende mad, og ved siden af så får cremet mos eller grød, så er det rigtig fint.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har også svært ved at finde ud af at bearbejde maden i munden, hvis alt kommer ind i munden med en ske. De forbinder skeen med mad, som skal synkes, og kan derfor ikke finde ud af det, hvis de med skeen pludselig får mad, som de skal tygge og bearbejde i munden. Her kan det være en løsning at give hende små bidder ind i munden med fingrene og senere med en gaffel, så hun ved at mad der serveres på denne måde kræver en anden bearbejdning i munden, og så lade mos og grød på skeen være i en konsistens som blot skal synkes...

Det vigtigste er, at hun forbinder det at spise med noget dejligt, hyggeligt og rart. Og at I tilbyder hende variation og tager udgangspunkt i jeres mad - hvilket det lyder som om, at I gør. Og så skal det med at tygge og bearbejde maden nok komme hen af vejen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2017 | Kost og ernæring | 22 mdr.

Kræsenhed og ensformig kost

Kære Helen Først tak for hjælp og vejledning til tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


4. oktober 2017 | Kost og ernæring | 22 mdr.

Mad og kræsenhed

Hej Helen, Vi har brug for din hjælp til spisesituationerne med vores søn på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge og her kigger man via et apparat som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Man ser især på størrelsen af en lille hævelse af barnets nakke, en væskebræmme, som kan give et fingerpeg om at her er en risiko for at barnet har Downs Syndrom.

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annoncer

Annonce