Annonce

Annonce

Svar: Yoghurt, flasker og godnatgrød


27. september 2017

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anne

Tak for dit brev - det er kun dejligt også at kunne hjælpe jer, som f.eks. bor i Kina :) Og jeg vil naturligvis meget gerne svare på dine spørgsmål.

Ad 1) Med hensyn til yoghurt, så anbefales det, at man så vidt muligt giver neutrale produkter og selv søder med frisk frugt og bær. Når du skal vælge surmælksprodukter til din datter, så vil det være rigtig godt, hvis du kan finde produkter, som indeholder ca. 3.5% fedt og ikke mere end 3.5 gram protein pr. 100 gram. Og kan du ikke finde produkter uden sukker, vil det være rigtig godt, at sukker ikke udgør mere end 10 gram pr. 100 gram.

Da I bor i Kina vil der naturligvis kunne være produkter, som vi ikke har i Danmark og omvendt, og anbefalingerne kan også godt være anderledes, end de er i Danmark. Derfor må du prøve at finde balancen mellem, hvad der anbefales, hvor du bor og hvad der anbefales her - og så tage udgangspunkt i de forskellige produkter du kan købe, og den mad, som du selv kan lave :) Det vigtigste er, at din datter er glad for mad, glad for at spise og spiser lidt fra alle fødevarer grupper.

Ad 2) Når det anbefales at sætte antallet af flasker ned, så er det fordi mælk fylder en del i maven, og det tager hurtigt pladsen op for rigtig mad. Og med den alder din datter har nu, så er det vigtigt, at hun spiser varieret og spiser rigtig mad, familiemad. Hun vil naturligt i takt med at hun bliver ældre, begynde at være lidt mere selektiv i sine madvaner, og det bliver let at lukke munden og afvise maden - især hvis hun i stedet for mælk. Derfor er det vigtigt, at du holder fast i, at hun "kun" skal have 2 flasker og ellers sagtens kan spise rigtig mad :)

Du må meget gerne bibeholde amningen tidlig morgen. Du fortæller, at du oplever det som "boost af antistoffer", og det er helt fint. Det lyder ikke til at tage pladsen væk fra morgenmaden, men hjælper jer til at sove lidt længere, og det er naturligvis helt okay:)

Flasken omkring midnat, kaldes ofte drømmemåltid eller dream-feed. Og mange børn (og forældre) nyder den, fordi det giver mulighed for sammenhængende nattesøvn efterfølgende. Da din datter ikke har efterspurgt mælk omkring midnat i flere måneder, så skal du naturligvis ikke begynde at vænne hende til dette nu :) Du kan derfor godt vælge at tilbyde hende flasken om morgenen, efter morgenmaden, hvis det er den du skønner, at hun har mest glæde af. Umiddelbart vil jeg dog anbefale, ...


Annonce

... at du tilbyder hende flasken før hendes middagslur, fordi hun så måske vil sove en lidt længere lur midt på dagen, hvilket kan være rart for hende.

Når hun er mellem 12-18 måneder, vil hun sandsynligvis begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt, og det vil her være en længere middagslur. Derfor kan der være noget fornuftigt i at hjælpe hende til at sove en længere lur midt på dagen nu og lade formiddagsluren være den korte lur.. og derfor har flasken før middagsluren nogle gange en god effekt... MEN, igen - hvis du oplever, at hun vil trives bedre med en morgenflaske, så er det naturligvis helt okay. Det er også kun en kort periode, når hun bliver 12 måneder, vil det være rigtig godt, at du trapper helt ud af denne flaske, så hun kun får flaske om aftenen. I løbet af nogle måneder, så skal hun også trappes ud af den. Og så kan du stadig amme hende tidlig morgen, så længe du synes det fungerer for jer, og I begge er glade for det :)

Med hensyn til godnatgrød, så anbefaler jeg ofte denne, dog tidligst fra 8 måneder, netop fordi det kan virke modsat hensigten, hvis man giver den tidligere - det kan give ekstra uro om natten. Og som du skriver, er det netop vigtigt, at fylde hende op hele dagen igennem :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Men, børn i din datter alder vil ofte gerne spise selv, - og det skal de naturligvis have lov til. Det kræver dog stor koncentration at spise med fingrene og med en gaffel, finde ud af at koordinere sine bevægelser osv., og det betyder, at mange børn bliver trætte, før de egentlig har fået mad nok. Og for at sikre, at de derfor ikke går sultne i seng, så kan det være en god idé med en godnatgrød.

Samtidig kan det at få grød i maven før man skal sove, være med til at give lidt fysisk ro, især hvis grøden ligger efter et aftenbad. Hvis man har et barn, som er motorisk meget urolig og som har svært ved at koble fra, finde roen og falde i søvn, så kan en god aftenrutine derfor være aftensmad, bad, godnatgrød og i seng... Min tanke med bad og godnatgrød hos jer var, at jeres datter med netop dette måske lettere ville kunne overgive sig til søvnen, uden at være i favn og uden at behøve bevægelse... MEN - hvis du synes, at det fungerer uden, og lillepigen fint falder i søvn og sover godt, så behøver du naturligvis ikke ændre på jeres rutiner. Man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget, som fungerer :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annoncer

Annonce