Annonce

Annonce

Svar: Svært at få baby til at spise


30. august 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Kan det tænkes, at jeres dreng har refluks? Når noget af maveindholdet (mælk og mavesyre) glider tilbage gennem spiserøret og op i munden, så kalder man det refluks. Og du fortæller, at jeres dreng gylper meget.

Alle børn gylper, det er et eller andet sted naturligt, men hvis barnet gylper meget, eller kaster mad op, når det begynder med fastere føde og/eller hvis barnet har forskellige ledsagesymptomer forbundet med gylpen, så er det vigtigt, at I taler med jeres læge omkring det.

Et ledsage symptom kan f.eks. være, hvis han taber sig eller ikke tager nok på. Det kan også være smerter - at han græder, og I kan se, at han har ondt, måske sover han dårligt og afbrudt, vågner konsekvent efter 20-30 minutters søvn og græder - fordi mavesyre og mælk står og kører i spiserøret og generer.

Refluks skyldes forskellige ting og man kan behandle det forskelligt - i første omgang kan man behandle det med medicin, og det kan I tale med lægen om. Man kan også købe en specielerstatning Enfamil AR, som virker ved at være tynd i flasken og blive tyk i maven, så mælken lettere bliver liggende i maven.. Denne erstatning skal købes hjem via England. Leveringstiden skulle være mellem 3-10 dage og producenten anbefaler, at du benytter følgende link:

https://www.chemistdirect.co.uk/enfamil-ar-powder-f ormula/prd-3p9

I kan også prøve at købe Aprestagum/Johannesbrødkernemel, som I kan tilsætte den erstatning, som jeres dreng får nu. Det kan gøre mælken tykkere, så han måske ikke vil gylpe så meget, og det kan I købe på apoteket. Det kan kræve en tykkere flaskesut, I kan sandsynligvis bruge en vællingesut.

Det er også vigtigt, at I medtænker om han kan have forstoppelse? Hvis hans mave ikke fungerer og der er en "prop" som stopper for hans indtag, så vil han godt kunne vise tegn på sult og have behov for flasken, men afvise flasken, når han har drukket lidt, fordi der ikke rigtig er plads til mælken i maven og tarmene... Derfor er det vigtigt, at I sikrer at hans mave fungerer, og det kan være nødvendigt at give ham f.eks. laktulose i en periode. Hans afføring skal være blød og ikke hård, det må ikke være svært for ham at komme af med, og han skal have afføring en gang i døgnet. Nogle børn har brug for at få et klysma i endetarmen, for at blive tømt ud... Det kan I også tale med lægen om.

Derudover så er det vigtigt, at I nu forsøger at skabe en fast rytme hele dagen igennem. Det vil sige faste spisetider, faste tidspunkter for aktivitet og leg, faste sovetider. Jo mere fast rytme han har, jo mere vil hans indre år indstille sig - så han begynder at få en indre fornemmelse for, hvornår han f.eks. er sulten og hvornår han f.eks. har brug for at sove. Lidt ligesom I kender fra jer selv, - I går en tur, kommer forbi et sted, hvor der dufter af mad, I mærker, at I er sultne, kikker på klokken og kan se, at det jo også er ved at være spisetid... Denne indre fornemmelse skal jeres dreng nu lære, og det får han ved at I hjælper ham ind i en rytme i dagligdagen.

Det vil være rigtig godt, hvis I nu forsøger ...


Annonce

... at tilbyde ham skemad 2 gange dagligt - frokost og aften, og tilbyder ham grød og grøntsagsmos. Han skal ikke have ret meget af gangen, hvis I kan få ham til at spise bare 1/2 dl. så er det rigtig fint og sammen med skemaden skal han tilbydes vand af kop. Og så skal han have flaske ca. hver 3-4 time. Det er vigtigt, at I ikke presser ham unødigt - hverken med skemaden eller med flasken.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Vågner og dagen starter

Formiddag 9.30: Flaske og puttes til formiddagslur - flasken ligger altså ca 3.5 time efter, at han har fået sin tidlige morgenflaske

Vågner af sin formiddagslur og leger

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, og vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske ca kl 13 - igen ca. 3.5 time efter sidste flaske og 1.5 time efter, at han har fået skemad...

Vågner af sin middagslur, kommer op og leger


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16-17: Flaske og sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powrernap. Flasken ligger igen ca 3.5 time efter sidste flaske...

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid ligger ca 1.5 time efter han sidst har fået flaske...

Flaske og puttes til natten ca kl 20 - og flasken her ligger igen ca 3.5 time efter sidste flaske...

Sen aften 23.30: Drømmeflaske og sover videre

Midt nat 03: Flaske og sover videre

Mit forslag til dagsplan er en rettesnor. Når jeg skriver flaske ca hver 3.5 time, så er det fordi, at de fleste børn naturligt har brug for mælk med dette tidsinterval og får han mælk ca. 7 gange i døgnet, bliver hans behov fint dækket ind; men når det er sagt, så er det naturligvis vigtigt, at I har en vis fleksibilitet, så hvis han nogle gange er sulten efter 2.5 time og andre gange kan vente 4 timer, så skal I naturligvis følge dette behov og de signaler, som han sender. Det er vigtigt ikke at være rigid.

I skal derfor bruge min dagsplan som en rettesnor for, hvordan jeres dag kan skrues sammen, så dagen hænger sammen for jer alle tre :)

Du skriver, at det er svært at finde ud af, hvor meget mælk han skal have. Og det afhænger helt af, hvad han vejer... Hvis han vejer f.eks. 6.5 kg, så vil hans døgnbehov være ca. 780 ml nu, og hvis det bliver fordelt på 7 måltider (jf. dagsplanen), så vil det være fint, hvis han drikker godt 110 ml hver gang han får mælk.. Vejer han mere, vil hans mælkeindtag naturligt være højere, og han vil drikke mere af hver flaske, men det behøver ikke være forkert, at han "kun" drikker 150 ml af gangen. Derfor skal I naturligvis også overveje, om han gylper og har svært ved at spise, fordi han måske får for meget mælk... :)

Jeg vil anbefale jer min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder I opskrifter, dagsplaner og guides igennem skemaden fra de første smagsprøver til jeres dreng er igang med familiemaden. Der er også et fødevareleksikon, hvor I kan slå forskellige fødevarer op, hvis I er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan.

Håber I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Overtøj

Vindtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet.

Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg og de kan i værste tilfælde medføre at barnet hænger fast og bliver kvalt.

I stedet for halstørklæde...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annoncer

Annonce