Annonce

Annonce

Svar: Madplan og væske


19. august 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jeanne

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare i den rækkefølge de stilles:)

Din datters udregnede mælkebehov er 110 ml pr. kg. hun vejer, og da hun vejer 8 kg, betyder det altså 110x8 = 880 ml mælk. Når man ammer, så ved man aldrig helt, hvor meget barnet får, men du må gå ud fra, at hvis du med den alder hun har, tilbyder hende brystet 5-6 gange i døgnet, så får hun det, som hun har behov for.

Når jeg kikker på din dagsplan, så får din datter 5 amninger i døgnet og derudover dækkes hendes behov nu også af skemad og vand af kop. Og det er netop godt, hvis du tilbyder hende vand af kop - og ikke yderligere mælk. Det er vigtigt, at hun lærer at drikke vand og vand er den bedste tørstslukker.

Jeg vil dog anbefale dig, at du nu forsøger at lave jeres rytme om, så hun starter med at få skemad, når hun vågner, sammen med vand af kop - og så ammes, før hver lur. Og ikke som nu ofte ammes, når hun vågner.

Det er også vigtigt, at du ikke giver hende så store mængder skemad, at det fjerner pladsen til mælk. Det er således bedre, at du giver hende 3/4-1 dl. skemad, vand af kop og derefter ammer hende, end at du giver hende 1.5 dl. skemad, og hun så afviser brystet eller ikke drikker nok hos dig.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre til ca 6.30, hvor dagen begynder

Morgen 07: Havregrød med frugtmos, og vand af kop.

Ammes og puttes til morgenlur ca. kl 8.30-09.

Formiddag 9.30: Tilbydes frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes nu med kød og fisk i mosen. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, som hun selv kan gumle på. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 12.30

Eftermiddag 14: Frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til dagens 3. lur ca 15.30

Aften 17.30-18: Grøntsasgsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19-19.20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster, og begynder herefter at sove igennem uden yderligere mælk til næste morgen tidlig. Det vil sige f.eks. sove fra kl 23.30 til 05...

Hvis jeres datter ikke melder sig kl 23-24, så må I stadig gerne forsøge at tage hende op og amme hende mere eller mindre i søvne, så hun bliver fyldt det ekstra op til natten, og så I stadig sikrer hende den ekstra mængde mælk. Amningen på dette tidspunkt er også vigtig for at bibeholde din ...


Annonce

... mælkemængde/mælkeproduktion :)

Det er godt, at I holder øje med hendes bleer. Det er godt, at hun har 5-6 gode våde bleer i døgnet (svarende til antal amninger), men hendes urin bør ikke være gul. En ble kan dog godt indeholde mere gul og koncentreret urin om morgenen, fordi hun har sovet igennem om natten og ikke er skiftet der, men i løbet af dagen bør urinen være klar.

Når hun bliver 7 måneder, vil det ofte være passende at fjerne to amninger, og det vil ofte være amningerne formiddag og eftermiddag, der fjernes her. I stedet tilbydes så mellemmåltiderne her. Det vil sige, at de fire amninger, som hun har behov for i 7 måneders alderen kommer til at ligge tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Mellemmåltidet om formiddagen vil ofte være frugt, mellemmåltidet om eftermiddagen vil ofte være grød med frugt, så hun i 7 måneders alderen får to måltider grød (morgen og eftermiddag) og to måltider grøntsager, kød og fisk (frokost og aften).

Det er ofte dejligt med ristede rugbrødsbjælker og andre brødskorper, som hun kan sidde og gumle på, opbløde med spyt og øve sig mundmotorisk på nu. Hvis hendes gummer er ømme på grund af tandfrembrud, vil det være ekstra dejligt. Hun skal naturligvis altid være under opsyn, når og hvis hun sidder med mad selv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hun må også gerne få små brødhapsere, hvis I synes, at hun virker parat til det. Ofte er det dog en god idé at gøre hendes grød og mos gradvist grovere, så hun stille og roligt vænner sig til at spise mad med mere bid. Det kan være at give hende havregrød og flerkornsgrød og I kan begynde at mose grøntsagsmosen med en gaffel, fremfor at blende den, ligesom tilsætning af kød og fisk, naturligt også vil give mosen mere bid. Og omkring 8 måneders alderen vil de fleste børn så være parate til at spise rigtige brødhapsere osv. i stykker.

Forskellen på modermælkserstatning og tilskudsblanding er, at modermælkserstatning kan gives fra fødslen og fuldt dække barnets behov. Tilskudsblanding gives som tilskud til anden mad (skemad) og kan derfor tidligst gives fra 6 måneder. Du kan roligt bruge den modermælkserstatning som du har købt, den indeholder alt hvad hun har behov for, og så kan du hen af vejen vurdere, hvordan den fungerer for jer. Hvis det fungerer godt, så behøver du ikke skifte til en tilskudsblanding. Du kan dog også vælge at gå over til en tilskudsblanding, fordelen ved dette er, at den ofte indeholder mere jern, så det kan være en måde at sikre hende ekstra jern via kosten.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

ProduktnyhederLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Laktulose

Laktulose er et middel som bruges ved hård mave. Hvis du oplever at dit barn ikke kan komme af med sin afføring og måske virker smertefopint i forbindelse hermed, så kan læge eller sundhedsplejersken anbefale dig at du giver dit barn laktulose.

Laktulos virker ved at blødgøre tarmindholdet ved blandt andet at trække væske ind i tarmen. Dette giver en mere lind afføring. Midlet optages ikke i blodbanen fra maven eller tarmene, det udskilles med afføringen.

Det er...

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annoncer

Annonce