Annonce

Annonce

Svar: 4 mdr og opstart af skemad


12. august 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nikoline

Tak for dit brev og fine spørgsmål. Dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad, og er glad for den, tak:)

Det lyder så fint, det du fortæller. Det er super, hvis Valdemar kan spise op til 1/2 dl. af gangen, nogle gange lidt mere, andre gange mindre - han siger selv fra, og det er super, at du respekterer hans signaler.

Det er rigtig fint, at du nu giver både grød og grøntsagsmos, på den måde får han forskellige fødevarer og vænnes til forskellig smag og konsistens, og det er netop det vigtigste lige nu. Det er bedre, at han spiser 1/2 dl. 2 gange dagligt, end 1 dl. på en gang. Det giver også plads til mælken i maven, og mælk skal stadig være hans hovedindtag. Skemaden skal faktisk komme ud over den vanlige mængde mælk, og bør ikke erstatte hans indtag af mælk endnu...

Han vil naturligt stille og roligt kunne spise større mængder af gangen, men når man starter i 4 måneders alderen, så vil der gå længere tid, end hvis man starter, når han er 6 måneder. Og det er vigtigt, at du ikke presser ham eller går for hurtigt frem, for så kan du risikere, at han lukker munden og afviser skeen - og det er ikke så godt, hvis han begynder ikke at ville spise skemad, fordi det er gået for hurtigt for ham...

Giv ham vand af kop sammen med skemaden, så han også lærer at drikke vand, og giv ham gerne vand undervejs og efterfølgende, så han hjælpes til at "skylle maden ned", det kan på sigt også gøre, at han så måske kan spise lidt mere af gangen.

Lige nu er min anbefaling, at I fortsætter som hidtil, og giver ham tid til at vænne sig til skemaden langsomt.. Du skal lige nu ikke gøre noget for at få ham til at ...


Annonce

... spise mere, han vil sandsynligvis selv øge mængden, når han har behov for det, og det er som sagt vigtigt ikke at presse ham til at det skal gå hurtigt...

Det er fint med grød efter formiddagsluren, og det kan være en overvejelse værd, om du skal give grøntsagsmos om aftenen og ikke om eftermiddagen. Både fordi de to skemåltider så ikke ligger for tæt på hinanden, men også fordi I så kan tage udgangspunkt i aftensmaden, så I på sigt spiser sammen og spiser det samme...

De fleste børn, der starter med skemad i 4 måneders alderen trives med skemad en gang dagligt i den alder, øges til 2 måltider i 5 måneders alderen og til 3 måltider omkring 6 måneder. Da jeres dreng allerede er igang med to skemåltider nu, vil det sandsynligvis være rigtig fint at bibeholde disse den næste månedstid, og når han så måske er 5.5 måned, kan du evt. øge ham til 3 skemåltider, så han begynder også at få morgenmad.. det må tiden vise. Det kan igen være bedre at han 3/4 dl. grød eller mos 3 gange dagligt fremfor 2 store portioner, fordi det giver bedre plads til at dække mælkebehovet og samtidig også giver variation af forskellige fødevarer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt også lige at sige, at selvom nogle børn uden problemer kan spise 2 dl. grød eller mere, når de bliver ældre, så er det bestemt ikke alle. Der er masser af børn, som spiser mindre portioner, og det kan derfor være svært helt at sætte mængde på, hvad der er en "normal portion". Det vigtigste er, at barnet er glad for mad, og trives med sit indtag - og at der stadig er plads til mælk, så også væskebehovet bliver tilstrækkeligt dækket.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annoncer

Annonce