Annonce

Annonce

Svar: Ingen interesse i mad


11. januar 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stine

Tak for dit brev og tillykke med, at I har fået en lillebror - og velkommen tilbage :) Det er dejligt at høre fra dig igen :)

Nogle gange så vil børn, når de starter med skemad i 4 måneders alderen, løbe lidt træt i smagen af grød og mos - så når jeres dreng nu lukker munden, så kan det godt være fordi, han har brug for mere smag og lidt mere udfordring....

Det er derfor rigtig godt, hvis du kan variere mellem den færdiglavede og den hjemmelavede mad, så han får så meget forskelligt som muligt - og meget gerne tage mere og mere udgangspunkt i den mad, som I andre spiser :)

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du forsøger at holde nogenlunde fast i samme plan hver dag, så han har faste spisetider, fordi det er med til at give ham en fornemmelse for, hvornår han er sulten, så han er mere parat til at spise, når du så sætter ham til bords :)

Jeg vil også anbefale dig, at du nu begynder at tilbyde ham mad i hånden, og du må meget gerne starte hvert måltid med at give ham lidt, som han selv kan sidde og sutte på, gumle på, opbløde med spyt osv. Det har den fordel, at det for det første stimulerer ham mundmotorisk, men det har også den fordel, at det gør ham opmærksom på, at det er spisetid, og at han dermed bliver gjort klar og er mere parat, når skeen kommer. Det vil sige, at du starter med mad i hånden og følger efter med skemaden.

Når han skal spise, så er det vigtigt at du sætter dig foran ham. Han skal sidde i sin høje stol og du og han skal have øjenkontakt. Du skal holde fast i, at nu er det spisetid. Det skal du gøre ved at verbalisere omkring maden og ved at lade ham spejle sig i dit ansigt.

Du skal altså bruge din stemme og din mimik: "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, men hjælpes til at holde fokus.

Når han så alligevel forstyrres af noget eller har brug for en pause, så er det naturligvis helt okay, så følger du ham i det: "Hov, der kom storebror, hej med dig" og hjælper ham så tilbage til måltidet igen: "Nå skat, skal du have lidt at drikke", og så får han lidt vand og derefter er han så klar igen ...


Annonce

... "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.

Jeg vil også anbefale dig, at du nu begynder at skære lidt ned i mængden af mælk i hver flaske. Det er rigtig fint med de 5 flasker i døgnet, men det vil være fint, hvis han får 180-200 ml i hver flaske og ikke 240 ml som nu.. for også at give plads til lidt mere rigtig mad i maven.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7.30-8: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9

Frokost 12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos, og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen. Det kan være hjemmelavet mos eller det kan være mos fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13-13.30


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Hillerød

Tirsdag 20. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Herlev

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos - udgangspunktet mere og mere jeres mad, kød, fisk i mosen. Må gerne blive spist lidt af først, og når I så sætter jer til bords, må han gerne være med og sidde og gumle videre på lidt mad selv :) så måltidet er noget fælles :)

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes drømmemåltid

Nat - flaske x 1 efter behov, som nu :)

Lige nu skal du ikke fokusere så meget på, hvor store mængder mad, der kommer indenbords, men snarere fokusere på rutinen omkring måltidet og at lidt er bedre end ingenting. Det er bedre at han spiser 4-5 skefuld til ½ dl. end at han slet ikke spiser noget :)

Derudover skal du naturligvis overveje, om han kan få bidt større stykker af, nu hvor han har fået tænder. Hvis det derfor er problematisk at tilbyde ham mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, så kan du overveje, om han kan have glæde af et frugtnet eller en babyfeeder. Det er en lille beholder til frugt og kogte grøntsager, som gør at han stadig kan sidde og gumle og sutte, men uden at få stykker galt i halsen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2017 | Kost og ernæring | 22 mdr.

Kræsenhed og ensformig kost

Kære Helen Først tak for hjælp og vejledning til tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Gluten

Gluten frarådes før 6 mdrs alderen, da der er risiko for glutenoverfølsomhed.

Gluten findes hovedsageligt i hvede, rug, havre og byg. Der er mest i hvede.

Der er ikke gluten i ris, majs og hirse. I havregrød og øllebrød er glutenindholdet ikke så stort og derfor kan du godt give dette lidt før de 6 mdr.

Giv ikke grød med for meget hvede i starten af de 6 mdr. for så vil glutenindtaget blive for stort. Vær opmærksom på at både spelt- og mannagrød...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annoncer

Annonce