Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise og sover dårligt - 11 mdr.


19. oktober 2015

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maries mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at Marie er rigtig godt i gang motorisk. Hun har været hurtig til at knække koden og finde ud af at kravle, og hun går nu frit omkring - så dejligt! Men, det betyder naturligt også, at hun oplever verden større og på en anden måde og alt hvad hun oplever skal naturligt bearbejdes, når hun sover. Det er derfor nærliggende at tænke, at hun har en stor drømmeaktivitet, som naturligt skyldes hendes store motoriske udvikling - ofte hænger disse ting netop sammen:)

Hvis du fornemmer, at hun lige nu vil trives bedre med en længere lur midt på dagen, så er det helt okay, at I skaber en rytme, hvor hun kun sover en lur. Du fortæller at hun ofte så vil kunne tage en middagslur på 2-3 timer og at hun om natten sover mere sammenhængende og det lyder som en fin prioritering.

Hele dagens rytme vil naturligt spille ind på nattens forløb. Det betyder, at det har noget at sige, hvad tid I står op, hvad tidspunkter hun spiser på, hvornår hun leger og er aktiv, sover middagslur osv. og det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at have så ens en rytme som muligt. Jo mere faste tider hun har, jo mere vil hun fornemme behov for at skulle sove, ligesom faste spisetider vil hjælpe hende til at følge sig sulten og parat til at spise, når hun så sidder ved bordet.

Det gør ikke noget, at hun ikke spiser så meget af gangen, det er dog vigtigt, at du tilbyder hende lidt og tit. De små hyppige måltider er vigtige for at sikre hende energi nok til hele dagen og samtidig sikre et stabilt blodsukker hos hende. Det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde hende så varieret en kost som muligt, så hun får lidt fra alle fødevaregrupper og udgangspunktet skal være mad, som du også selv spiser. Hun skal dog stadig tilbydes grød og mos ved siden af mad i stykker.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Tilbydes havregrød eller anden form for grød, gerne med lidt frugtmos som topping (det fremmer jernoptagelsen fra grøden), vand eller mme af kop.

Formiddag 9: 1/2 grahamsbolle eller havregrynsbolle med smør, ost i stænger, frisk blød frugt i hånden, lidt frugtmos, vand af kop.

Frokost 11: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg. Det kan være fiskepålæg, eller du kan bruge grøntsagsmos som pålæg (hjemmelavet eller fra glas). Suppleres gerne med kogte grøntsager i stykker, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle (kød eller fiskedeller), 1/2 hårdkogt æg eller lignende.

Ammes eller tilbydes en kop mme og en banan og puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes 1/2 bolle med smør, en frugtgrød med lidt mme, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes evt. en ...


Annonce

... godnatgrød, som fast del af putteritualet, ca 19.30. Får børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes evt. og sover herefter uden mælk til næste morgen.

Du skriver, at du lige nu ammer to gange i døgnet - det er rigtig fint. Jeg anbefaler, at de to amninger ligger aften og sen aften eller før middagslur og aften.

Med hensyn til jernindtaget, så kan du godt sikre hendes jernbehov, selvom hun ikke er den store kødspiser. Det vil f.eks. være rigtig godt, at du giver hende havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det vil også være godt, at du tilbyder hende forskellige former for fisk. Og så må du meget gerne fortsat bruge mme i hendes grød og mos. MME har et højt indhold af jern.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Kød kan gives på forskellig vis. Det kan være f.eks. leverpostej, der smøres på brød, det kan også være en kødsovs, millionbøf eller lignende. Det kan være kogt kød som kylling, hamburgerryg eller skinke, nogle børn kan godt lide pølser. Kød kan også være i form af fars, det kan være kødboller, frikadeller, græsk farsbrød eller lignende. Prøv jer lidt frem og se om et eller andet kan gøre hende lidt interesseret. Hvis ikke det lykkes, og du synes at hun spiser for lidt og for ensformigt, så kan du tale med jeres læge om, hvorvidt det vil være relevant, at hun tilbydes jerndråber.

Det lyder som om, at hun er en lille spirrevip. Hun har fordoblet sin fødselsvægt det første år og om det er okay, afhænger helt af, hvordan hun ligger på sin vægtkurve. Da hun var en fysisk meget stor pige, da hun blev født, vil det være naturligt, at hun ikke har taget helt så meget på og man vil ikke forvente, at hun tredobler sin vægt, som man normalt siger er tommelfingerreglen. For at vurdere om vægten er i orden, er du derfor nødt til at se på hendes vækstkurve fra fødslen og jeg synes også det vil være helt relevant, at du drøfter dette med jeres læge, når hun skal til sin 1 års undersøgelse:)

At hun er rigtig glad for sin mor i øjeblikket skyldes den store udvikling, som hun går igennem netop nu. Man kan sige, at hun lige nu er i en separations-gentilnærmelses-fase, hvor hun på den ene side vil selv, prøver på egen hånd og på den anden side, vil op, bæres, være i din favn og når hun så kommer op, så vil hun alligevel ned. Det er helt normalt for alderen.

Det bedste du kan gøre er at være der for hende, give hende lidt ekstra tid på skødet, give hende lidt flere knus, kys og kram og lade hende se bedsteforældre og andre lidt an. Hun spejler sig i dig, og når hun mærker, at du er helt rolig og tryg ved andre, ved stedet hvor I er osv. så vil hun naturligt også blive mere tryg ved det hele igen:)

Du skal naturligvis også altid overveje om ekstra klynken og pylren, nedsat appetit, afbrudt søvn osv. skyldes sygdom der er på vej. Der er mange syge i øjeblikket :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. september 2017 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spise vanskeligheder baby knap 4 måneder

Kære Helen. Jeg har i længere tid fulgt din rådgivning på sidelinjen, og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. august 2017 | Kost og ernæring | 3 mdr.

Overgang til grød/vælling

Hej Helen. Viktor er i morgen, mandag, 15 uger. Jeg er interesseret i at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2017 | Kost og ernæring | 14 mdr.

Rejer og mad til madkassen

Hej Helen Udover at få en varieret kost, er det så i orden at min søn får...

Læs hele brevet og Helens svar


2. oktober 2017 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Kefir til børn

Hej Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål i dag :) Jeg spiser selv...

Læs hele brevet og Helens svar


29. september 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere spise

Hej Helen Tak for en god brevkasse, som vi ofte følger :) Vores dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annoncer

Annonce