Annonce

Annonce

Svar: Barn nr 3?


25. april 2017

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære S

Tak for dit brev og tillykke med, at du er blevet gravid helt uplanlagt - jeg fornemmer næsten, at I gerne vil have en 3´er, men at du naturligt er usikker på det hele, og hvordan det skal gå...

Og det er helt naturligt - jeg tror de fleste forældre har denne usikkerhed, når man venter sig igen. Der kan komme mange tanker og bekymringer - Vil vi få et rask barn? Vil vi have kærlighed nok? Overskud nok? Kan vi klare søvnløse nætter igen? Kamp med pladsanvisningen? Og hvad vil de ældre børn tænke, og vil det gå ud over dem? Der er masser af tanker og følelser involveret - og det er naturligvis vigtigt, at du mærker efter, hvad du har lyst til inderst inde, og hvad der føles rigtigt for jeres familie. For hvis du har lyst til et barn mere, så vil du også kunne klare alt det, der følger med - så vil de søvnløse nætter ikke føles så svære, og overskuddet vil være lettere at finde...

Det er mit indtryk, at når man har fået tvillinger første gang - og efterfølgende "kun" får et barn, så føles det bare helt anderledes. Der er pludselig tid til nummer tre på en helt anden måde, end man oplevede med de to ældste - og de tvillingeforældre jeg har talt med, og som har oplevet dette, siger, at det er rigtig dejligt at opleve dette :)

Jeres tvillinger har også en god alder. De er 3 år nu og vil derfor være måske 3.5 år eller mere, når den lille ny kommer. Det er en god alder, fordi de i den alder vil begynde at kunne forstå, at den lille ikke tager mor og far, men at man godt kan deles om mor og far. De kan også inddrages lidt og hjælpe lidt til omkring plejen af den lille (hvis de altså har lyst), og de kan alle tre i en periode gå i samme institution, men vil ikke være ens - forskellen i alder vil naturligt gøre, at de er forskellige steder i livet, og den lille vil være i vuggestue/børnehave, når de ældste begynder i skole - så de vil ikke opleve sammenligninger osv. men vil have lov til at kunne være sig selv. Og det vil være dejligt for de ældste, at de netop får lov til at være "ældst" og adskille sig fra lillebror eller lillesøster, fordi de jo i forvejen er "tvillinger", og sandsynligvis også har brug for at adskille sig fra hinanden - så det er dejligt, hvis det i forhold til den yngste går lidt mere af sig selv :)

Det vil naturligvis betyde, at I starter lidt forfra igen - forfra med bleer, pusletasker, barnevogne osv. Og det skal I naturligvis have lyst til. Men det stopper jo igen - børnene bliver ældre, de udvikler sig hele tiden og lærer hele tiden nye ting, kan mere og mere selv...

Når det er sagt, så kan det jo også være, at I får tvillinger igen.. og det skal I naturligvis også være parate til:) Det giver flere ændringer med 4 børn - også i forhold til økonomien - hvis I har gemt noget af ...


Annonce

... jeres tvillingeudstyr, så kan I naturligvis spare lidt på den front, men det vil f.eks. ofte kræve en større bil. I de fleste almindelige biler kan godt sidde 3 børn i autostol, men det er svært at få plads til 4 børn... Man skal naturligvis ikke gøre antallet af børn op i penge, men det kan være en idé at medtænke økonomien i sin beslutning, når det så er sagt, så handler det igen om lysten til sine børn, for så finder man jo ud af det :) Det hele afhænger derfor af, hvordan du inderst inde har det, og det er kun dig, der kan mærke efter, og du skal lytte til dig selv :)

Måske kan det hjælpe dig at du spørger dig selv, hvad et (eller to børn) vil betyde for storebror og storesøster - hvad vil det kunne give af glæder, og hvad vil det evt. kunne give af konflikter. Er der noget særligt, du skal medtænke her og hvordan kan du så evt. støtte dem.

Og hvad vil det betyde for dig og din mand. Hvordan er jeres liv nu og hvordan forestiller du dig, at det bliver med et barn (eller to) mere? Måske kan du sætte lidt ord på nogle af de udfordringer du tænker, at I vil få, nogle af de bekymringer du har - for du har jo nogle bekymringer, det er også derfor du skriver til mig :) Og det vil være godt, hvis I forældre kan tale om, hvorvidt det er reelle bekymringer, som I skal lytte til, eller om det er noget I fælles kan finde ud af.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Her tænker jeg naturligvis på børnene, deres opdragelse, dagligdag osv. men jeg tænker også på, om du f.eks. har andre planer - måske vil du eller din mand gerne læse videre, gøre noget ved din karriere eller lignende og du føler, at du må opgive dette nu, hvor du er gravid igen... skal du opgive, eller kan det ske på et senere tidspunkt, hvad er vigtigt, hvad betyder noget og hvorfor...?

Det kan også være, at du drømmer om at arbejde på halv tid - vil det være muligt, med tre (eller fire) børn... Eller du har måske haft en fødselsdepression og føler ikke, at du vil kunne overskue at gennemgå en graviditet og fødsel igen... Selvom børn er forskellige, og det ene forløb ikke ligner det andet, så kan der være rigtig mange tanker og bekymringer. Og jeg tænker, at du og din mand skal prøve at skrive disse ned, så ærligt som muligt, sætte jer ned og bruge jeres lister til at tale med hinanden om, hvad I vil og hvorfor. Hvad vil være det bedste for jer og jeres familie...

Hos jer er situationen ikke, at I overvejer, hvorvidt I skal arbejde på at få barn nummer 3. Hos jer er situationen, at I faktisk venter nummer 3 - og det gør naturligt situationen sværere. For hvordan vil I have det med at vælge barnet fra? I har mulighed for at vælge den løsning, men skal naturligt være parate til at leve med det valg - og derfor er det vigtigt, at det er et meget velovervejet valg.

Stort knus med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

16. oktober 2017 | Graviditet | 0 mdr.

Ømhed, prikken og stikken

Hej Helen, Jeg er gravid i uge 16 og har den sidste uges tid haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.

'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad,...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Vær opmærksom på at flere kommuner yder tilskud til forældre med tvillinger. Hør også din sundhedsplejerske om der er mulighed for at komme med i en tvillingemødregruppe. Det kan være rart at møde andre ligestillede og mange har stor fordel af at kunne købe brugt tøj, barnevogn mv.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annoncer

Annonce