Annonce

Annonce

Svar: Lillesøster på vej!


1. august 2016

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære vordende mor til to

Tusind gange til lykke med at I venter jer en lille ny - hvor er det dejligt! Og det lyder som om, at graviditeten forløber rigtig fint, og alle har det godt :)

Det er rigtig dejligt, at jeres dreng interesserer sig for mors mave, din navle, sin egen navle osv. Og I skal naturligvis forklare ham, at der er en baby i maven og også meget gerne lade ham mærke, når babyen sparker osv. Så han på den måde føler sig lidt inddraget, for han hører og ser jo, at maven er noget I interesserer jer for og andre - f.eks. bedsteforældre - også viser interesse for :)

Han forstår naturligvis ikke, hvad det er - og hvad det reelt betyder, at der kommer en baby, og det er begrænset, hvor meget I kan forberede ham. Det har dog også sine fordele, at han ikke er ældre end han er - for I kan jo ikke kræve mere af ham, end I nu engang kan, og I kommer derfor ikke så let til at sige "nu må du lige vente lidt" eller "nu må du lige selv" - for det kan han ikke, når han kun er 2 år gammel. Det bliver ekstra hårdt for jer med to små børn, to blebørn, som kræver rigtig meget kontakt, nærhed, forståelse, hjælp osv. Men for ham, kan det i nogle situationer faktisk godt være en fordel:) Og samtidig kan de to jo få stor glæde af hinanden i årene frem :)

Graviditeten vil allerede påvirke ham - han mærker, at mor ikke længere løfter ham op og bærer ham rundt som tidligere. Han mærker, at pladsen på dit skød er mere trang osv. og det kan naturligt godt gøre, at han kan virke lidt mere klyngende, have ekstra brug for netop mor - og du skal naturligvis forsøge at imødekomme dette så godt som muligt.

Det kan være en rigtig god idé at læse bøger om at blive storebror, om at få en lille ny baby ind i familien. Det kan nogle gange være godt at læse om andre og det kan hjælpe ham til at forstå lidt bedre, hvad det er for forandringer, der sker i jeres liv. Måske vil han have glæde af en babydukke, som han kan give mad, give tøj på og tage tøj af, putte til lur osv...:)

Hvis der er babyer i jeres omgangskreds, eller I møder babyer på jeres vej, så vis ham dem og forklar, hvad en baby er, så han ved, hvad det er I taler om og det på den måde bliver lidt mere konkret for ham :)

Han vil i en alder af to år, begynde at forholde sig til at han er en dreng og at ...


Annonce

... lillesøster er en pige. Han vil begynde at forholde sig til, hvem han selv er, hvad han kan, hvordan han påvirker andre - og hvordan andre påvirker ham. Man siger, at 2årige er igang med at udvikle deres selvbillede. De viser det ofte ved at sige "jeg" eller "det er min" f.eks. sige "min mor" :) Han vil blive rigtigt ked af det, hvis I irettesætter ham og blive ekstra stolt, hvis I roser ham. Han vil være meget følsom overfor, hvordan I reagerer på ham og på det han siger og gør - og det skal I naturligvis have i tankerne, når han i denne alder også skal forholde sig til at skulle dele jer med en anden. Det er vigtigt, at han ikke føler sig afvist af jer, fordi lillesøster kommer ind i jeres familie :) Det gør ondt, at skulle dele mor og far med hende - og man siger, at han vil kunne føle både sorg, vrede og angst i den situation.

Sorgen handler om, at han ikke længere har jer for sig selv, en sorg over at have mistet dette. Vreden handler om, at I har bragt ham i denne situation - og vreden vil ofte være rettet mod mor, som jo netop har været gravid og som bringer lillesøster hjem. Og angsten handler om, at han kan være bange for at miste jer, kan være i tvivl om I stadig elsker ham lige så højt som tidligere - eller om lillesøster tager hans plads.

Og samtidig med alle disse følelser, så er han jo en meget lille dreng, som er rigtig godt igang med at udvikle sin selvstændighed og hans verden vil naturligt bryde sammen en gang imellem, fordi alt virker svært og uoverskueligt - og det skal I naturligvis have forståelse for og evne at rumme :) Han vil naturligt mangle ord og han vil reagere fysisk - og det skal der være plads til. Det vil være helt naturligt, at der kommer en reaktion.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Dermed ikke sagt, at det ikke også er super dejligt, at I skal have en lillesøster - for det er det bestemt :) I skal blot prøve at finde balancen mellem, hvor meget han skal inddrages og interessere sig for lillesøster og hvor meget I gør med ham alene, så han netop mærker, at I stadig er der for ham :)

I kan måske have glæde af at læse bogen "Barn nr. 2" af Lykke Møller Kristensen og Margrethe Brun Hansen. Jeg har også bidraget med et par kapitler :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - også med den forestående fødsel :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

16. oktober 2017 | Graviditet | 0 mdr.

Ømhed, prikken og stikken

Hej Helen, Jeg er gravid i uge 16 og har den sidste uges tid haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter

Priser på flyverdragter kan variere meget. Nogle dragter kan fås for få hundrede kroner og andre koster 10 gange så meget. Vær opmærksom på at der ikke altid er sammenhæng mellem pris og kvalitet. De dyreste flyverdragter er ikke nødvendigvis de mest vandtætte.

Når du skal vælge flyverdragt, så vælg en dragt som ikke indeholder PVC. Plastmaterialet PVC kan være blødgjort med Ptalater, hvoraf flere er skadelige for miljøet og har en hormonforstyrrende effekt. PVC tåler ikke varme...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annoncer

Annonce