Annonce

Annonce

Svar: Spist feta i Grækenland, skal jeg være bekymret?


7. oktober 2013

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære bekymrede førstegangs mor

Tak for dit brev og velkommen til - og stort tillykke med at du venter dit første barn:) Det lyder som om at du har det godt og som om at graviditeten skrider stille og roligt frem :)

Min umiddelbare tanke er, at du skal prøve at tage det stille og roligt g at der ikke umiddelbart er grund til bekymring. Fødevarestyrelsen skriver: "Hvis du er syg af listeria, kan du få meget variende symptomer - fra diarré og en mild influenzalignende infektion til blodforgiftning og/eller meningitis. Bakterien kan også fremkalde abort eller give sygdom hos fostre og nyfødte. Man kan blive syg få dage efter eller op til to måneder efter, at man er blevet smittet." Citat Fødevarestyrelsens leksikon.

Da det er fire måneder siden du var på ferie og spise fetaost, og da du ikke har haft nogen symptomer, hverken hos dig selv eller dit barn, så vil sandsynligheden for at du er smittet være meget lille.

Listeria monocytogenes findes overalt i miljøet og derfor også i de fleste rå madvarer. Vi spiser alle sammen bakterien en gang imellem uden at blive syge af det. Listeria bakterien vokser ved køleskabstemperatur og er især et problem med færdigvarer, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet. Det ...


Annonce

... gælder f.eks. bløde oste, især de som er fremstillet af upasteuriseret mælk. Bakterien kan også forekomme i kød, kødprodukter og grøntsager. Bakterien formere sig ved køleskabstemperatur, men dræbes ved opvarmning. Smitte med listeria er sjældent.

Hvis du bliver smittet som gravid, så vil sygdomforløbet ofte være mildt og du vil normalt få symptomer som feber, kulderystelser og ondt i maven. Og ja - man kan godt smitte sit ufødte barn uden selv at blive syg...MEN, når det er sagt, så er sandsynligheden for smitte lille og jeg synes ikke du skal gå rundt og være nervøs. Det ved jeg godt er lettere sagt end gjort...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Derfor synes jeg også at du skal drøfte det med din læge. Lægen vil højst sandsynligt kunne berolige dig, og vil også kunne tale med dig om, hvorvidt det er nødvendigt at henvise dig videre, tage blodprøver eller andet.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt på vej og at du ikke bliver yderligere bekymret, for det skønner jeg ikke, at der er grund til. Når jeg siger at du bør tale med lægen, så er det for at "gå med livrem og seler" og lægen ved naturligt meget mere om dette emne end jeg gør som sundhedsplejerske :)

Knus herfra og fortsat held og lykke - glæder mig til at følge dig i tiden frem:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

16. oktober 2017 | Graviditet | 0 mdr.

Ømhed, prikken og stikken

Hej Helen, Jeg er gravid i uge 16 og har den sidste uges tid haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annoncer

Annonce