Annonce

Annonce

Svar: Amning og graviditetsønske


30. maj 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Hej med dig

Hvor dejligt at I allerede har lyst til at få en lille en mere :)

Både fertilitet, seksualitet og prævention har betydning for vores evne til at reproducere og amning spiller ind på alle 3 dele. Man ved at kvinder som ammer, har en reduceret mulighed for at blive gravide, men helt hvordan det hænger sammen er endnu ikke klarlagt.

Man ved at det at børn dier og hyppigheden af at barnet kommer til bryst har betydning fordi det hindrer ægløsning. Dertil kommer at amning nogle gange spiller ind på slimhinden i livmoderen, i livmoderhalsen - det er således ikke unormalt at kvinder har problemer med tørhed i skeden, når de ammer og derfor ofte har behov for at der bruges glidecreme ved samleje.

Undersøgelser lavet i blandt andet Danmark og Skotland viser at en kvinde ikke får ægløsning, hvis hun ammer mindst 6 gange i døgnet og amninger udgør mindst 65 minutter. Der er modsat også lavet undersøgelser som viser at nogle kvinder ikke har ægløsning selvom de ammer mindre end dette...

Der er rigtigt mange faktorer som spiller ind og det er meget komplekst at gå ind i her. Helt overordnet kan man dog sige at der er stor variation fra kvinde til kvinde og mellem første, anden, tredie fødsel osv. Intet er fuldstændig ens.

Det er svært at vide, hvornår du vil få din menstruation. Nogle kvinder får den hurtigt efter fødslen, også selvom de ammer, andre kvinder får den først når barnet er 1½ år - også selvom de ikke ammer ... Det er mit indtryk at mange kvinder får deres ...


Annonce

... menstruation igen 8-10 måneder efter fødslen, sandsynligvis sammenhængende med at ammefrekvensen her er sat meget ned.

Da man har ægløsning ca. 14 dage før menstruationsblødningen, så kan man i princippet godt blive gravid, selvom man ikke har fået sin menstruation efter fødslen. Det er derfor det anbefales at man bruger prævention, hvis man ikke vil være gravid igen meget hurtigt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Men hvornår du får menstruation er altså svært at sige og derfor er det også svært at sige, hvornår du evt. vil kunne blive gravid. Amningen kan have indflydelse, men hvis man kun ammer 3 gange i døgnet, så vil sandsynligheden for at kunne blive gravid være til stede. Modsat, så kan det altså hos nogle kvinder også betyde at de ikke har ægløsning og derfor ikke kan blive gravide.

Men skal man så stoppe amning, for at sætte systemet igang? Det synes jeg ikke. Din datter har brug for din mælk og et eller andet sted, så tænker jeg at naturen må gå sin gang. Du bliver gravid igen når din krop er klar til det og den proces skal man vel ikke fremskynde - og igen, der er ingen der siger at din krop går igang og din ægløsning starter fordi du så vælger at stoppe amning nu. Som sagt er der også kvinder der først få menstruation 1½ år efter fødslen, også selvom de ikke ammer - og hører du til dem, så er det jo et eller andet sted synd for din datter, at hun ikke har fået lov til at amme ..:)

Håber du kan bruge mine tanker lidt videre og glæder mig til at kunne lykønske dig, når det på et tidspunkt bliver aktuelt igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

16. oktober 2017 | Graviditet | 0 mdr.

Ømhed, prikken og stikken

Hej Helen, Jeg er gravid i uge 16 og har den sidste uges tid haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annoncer

Annonce