Annonce

Annonce

Svar: Ny graviditet og antistoffer


21. maj 2011

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pernille

Du er nødt til at tale med en obstetriker (fødselslæge) omkring dette, for det går ud over min ekspertise som sundhedsplejerske og for at få præcist svar, er du nødt til at tale med en læge, som har kendskab til din situation og ved præcist, hvad antistoffer du har dannet:)

Men jeg kan fortælle dig det jeg ved:

Det at have et barn i sig, er helt teoretisk at have et fremmedlegeme i sin krop - og nogle gange betyder det, at man som mor begynder at danne antistoffer mod barnet. Dette kaldes for immunisering.

Det mest almindelige er Rhesus-immunisering, som opstår hvis en Rhesus-negativ mor er gravid med et Rhesus-positivt barn. Der findes dog mange andre typer af immunisering.

Når man som gravid kvinde begynder at danne antistoffer, så er det for at nedkæmpe de fremmede celler fra barnet - simpelthen fordi kroppen opfatter barnet som et fremmedlegeme. Hvis moderens antistoffer passerer over til barnet, så vil det kunne ødelægge barnets blodceller og det kan gøre at barnet får blodmangel - det er farligt. Allerede mens barnet ligger i maven, vil blodmangel kunne belaste barnets hjerne og lunger.

I Danmark forebygger vi Rhesus-immunisering ved at give Anti-D-immunglobulin til alle kvinder der er Rhesus negative og som føder et Rhesus-positivt barn. Dette for at forebygge ...


Annonce

... skade/problemer ved næste graviditet. Man giver også Anti-D til Rhesus-negative kvinder der aborterer.

Hvis man har dannet antistoffer i en tidligere graviditet, som du har - så vil dit immunsystem reagere hurtigt og meget kraftigt, hvis du bliver gravid igen og din krop opfatter barnet som et fremmedlegeme. Når først dannelsen af antistoffer er aktiveret, så kan man ikke forhindre det i at ske - derfor vil man, hvis du bliver gravid igen, følge dig tæt og tage mange blodprøver og hele tiden overveje, hvorvidt man bliver nødt til at sætte fødslen igang før tid.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis barnet bliver påvirket og viser sig at have blodmangel, så kan man give barnet blodtransfusion, imens det ligger i din livmoder - det kan redde barnets liv. Det er meget alvorligt, hvis der sker immunisering og barnet får blodmangel - det kan give barnet hjerneskade ...

Som sagt skal du tale med en obstetriker. Det vil være helt relevant at du taler med lægen om, hvordan du bør forholde dig. Det kan godt være at lægerne skønner at risikoen for immunisering er lille eller hvis det sker, at de kan have det under kontrol - det kan også være at de siger til dig, at risikoen ved en ny graviditet vil være stor og at du derfor skal overveje, hvorvidt det er værd at tage den chance ... :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om graviditet:

16. oktober 2017 | Graviditet | 0 mdr.

Ømhed, prikken og stikken

Hej Helen, Jeg er gravid i uge 16 og har den sidste uges tid haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2017 | Graviditet | 15 mdr.

Negativ graviditetstest, men manglende mens

Hej Helen Jeg ved ikke om du kan komme med et bud på nedenstående spørgsmål,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regntøj

Børn der bor i Danmark har brug for regntøj, når de skal være udenfor og lege, og vejret er mildt og vådt.

Regntøjet skal være vandtæt, men uimprægneret. Det er en god idé at vælge regntøj af tekstil, nylon (polyamid) eller plasttypen polyurethan (PUR). Gå derimod uden om regntøj af PVC som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Spørg evt. i forretningen og bed evt. om dokumentation fra producenten.

Regntøjet skal sidde godt uden at stramme. Det...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce