Annonce

Annonce

Svar: Vuggestuestart og søvn - 21 mdr.


29. juli 2017

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev, fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig.

Der er, som jeg ser det, rigtig mange ting, som spiller ind hos jer, og der er derfor en del overvejelser at gøre sig. Der er, ud fra det du skriver, også flere muligheder for din datter...

Det er naturligt at indkøringen har været svær og trukket ud. Der har været længerevarende afbrydelser på grund af sygdom og ferie, og det lyder som om, at I ikke har haft ret lange sammenhængende perioder, der har kunne give hende genkendelighed og dermed tryghed.

Derudover, så kan det også være lidt problematisk, hvis du gennem længere tid har hentet din datter efter få timer - og det er sandsynligvis derfor pædagogerne har presset på og sagt, at de synes, det er tid til at hun sover i institutionen. Din datter kan ikke klokken, men fornemmer tiden efter, hvad der sker i løbet af dagen og efter de rutiner, der er. Og det betyder, at hvis du gør det til en vane, at hente hende kl 12, når hun er færdig med at spise frokost, så vil hun naturligt forvente, at det er der, du kommer. Hun lærer, at efter frokost kommer mor og hun skal sove derhjemme. Og det kan gøre det sværere for pædagogerne at putte hende og gøre hende ked af det, fordi hun jo tror, at du skal komme og ikke forstår, hvorfor du ikke kommer. Derfor er det som udgangspunkt en god idé, hvis man nogenlunde hurtigt kan lære barnet, at en hverdag i institutionen både består af at spise der, lege der og sove der, og mor først kommer om eftermiddagen, når de har spist frugt...

Det spiller naturligt ind, at hun er svær at putte. Derhjemme går du rundt med hende og lægger dig med hende - og det virker for jer, men hun har aldrig lært at falde i søvn selv - og det gør det naturligt svært for hende at blive puttet og sove i vuggestuen. De kan ikke give hende de rutiner og vaner, som du har lært hende, men er nødt til at skabe nogle nye ritualer, som hun på sigt vil forbinde med at blive puttet der. Hun vil også spejle sig i de andre børn og lære, at det er sådan man gør og naturligt blive tryg ved dette. Du fortæller, at de indtil videre har prioriteret at sidde og holde hende i hånden, det er meget dejligt, at de gør dette :)

Du fortæller også, at der har været nogle episoder i vuggestuen, hvor du ikke har følt dig tryg. Du oplever at hun ikke er blevet trøstet og holdt, da hun var ked af det, og du oplever også, at de lader andre børn gå rundt og græde. Dette er naturligt problematisk - både fordi børn jo skal trøstes, når de er kede af det, men også fordi det er meget vigtigt, at du føler dig fuldstændig tryg ved stedet. Hvis du ikke er tryg ved stedet, så vil din datter fornemme dette tydeligt på dig og vil spejle dette. Hun vil således ikke blive tryg ved stedet, ...


Annonce

... hvis du ikke er der. Hvis hun får en fornemmelse af, at mor er ked af at aflevere hende, at det her er ikke trygt og rart, så vil hun naturligt fortsætte med at være ked af at være der og vil ikke blive tryg ved afleveringen eller ved stedet...

At du ikke får ret meget information om dagen, tror jeg desværre er meget normalt. Du skal selv spørge. De fleste pædagoger vil ikke sige noget, hvis alt er forløbet som forventet, og der ikke har været nogen problemer... Der er dog forskel på, hvordan information foregår, så der kan være forskel fra institution til institution, og du kan naturligvis altid spørge ind til, hvad du kan forvente.

Der er nogle forskellige overvejelser at gøre sig. For det første, skal du overveje, om det er den rette institution for din datter. Er du tryg ved stedet, føler du at de kan give hende det hun har behov for, så hun trives i hverdagen, så er det naturligvis rigtig fint, at lade hende forsætte der, hvor hun er. Hvis du ikke har tiltro til, at det kan fungere, så skal du overveje, hvad løsningen så kan være.

Hvis du vælger at lade hende blive i institutionen, så kan en overvejelse gå på, om hun skal hentes hver dag kl 12, så hun kun er der om formiddagen, men sover derhjemme. Eller om du vil lade pædagogerne putte hende og skabe nye rutiner og vaner for hende, så hun har længere dage i institutionen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du vælger, at tage hende ud, så kan du overveje, at finde en anden institution til hende, eller du kan vælge at passe hende derhjemme selv. Du fortæller, at du venter en lillebror (stort tillykke med det :)) Det giver dig naturligvis mulighed for at holde hende hjemme det næste år, hvis du holder et års barselsorlov, hvordan ville du have det med det? Kunne det fungere for jer? Hvis du tænker, at det vil give hende, eller hele familien langt mere ro i hverdagen, så kan det være en god løsning. Hun vil være 33 måneder, altså 2,75 år, om et år og det betyder, at hun aldersmæssigt måske næsten vil være parat til at komme i børnehave... I nogle kommuner findes der 2 års børnehaver, I mange kommuner starter børnene i børnehave før 3 års alderen, du kan prøve at undersøge muligheden, hvor I bor. Det kan også være, at I kan finde en integreret institution, hvor de kan gå sammen - både lillebror og storesøster. Måske vil hun til den tid nyde, at de netop er to, og at det kan være med til at give hende lidt af den tryghed, som du fortæller, at hun har brug for.

Det kan være en god idé at undersøge, hvilke muligheder der er for forskellige typer af institutioner, forskellige pasningsmuligheder osv. der hvor I bor...

Jeg håber, at du kan bruge lidt af disse tanker videre - rigtig meget held og lykke også med den forestående fødsel. Jeg glæder mig til at høre fra dig igen, når lillebror kommer :)

Stort knus med på vejen! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2017 | Diverse | 3 mdr.

Lære at tage sutten

Hej Helen. Tusind tak for dit svar og ikke mindst den hurtige respons tid....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annoncer

Annonce