Annonce

Annonce

Svar: 10 måneder - hård mave og laktulose


19. juni 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om at jeres dreng har problemer med hård mave, når hans afføring er som "hjorte-lorte" og det kan sagtens spille ind på hans søvnproblemer. I det hele taget spiller hård mave ind på hans trivsel, påvirker hans appetit og hans overskud generelt, så det er en rigtig god idé, hvis I kan forsøge at få sat lidt gang i maven :)

I første omgang, vil det være rigtig godt, at I giver ham så varieret en kost som muligt dagen igennem. Det er vigtigt med variation i maden, så maven fungere optimalt. Det vil være rigtig godt, at han får de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det vil være rigtig godt, at I stadig giver ham grøntsagsmos og ikke kun mad i stykker. Han må også meget gerne få f.eks. kål. Det vil være rigtig godt, at han nu får mad, som smager af noget, får forskellige milde krydderier og mad, der tager udgangspunkt i jeres mad. Det vil være fint, at I giver ham lidt sovs af forskellig slags, fordi det også er med til at "smøre". Det er som lægen har sagt, rigtig godt med f.eks. sveskemos, det kan også godt være andre former for frugtmos og frugt generelt er vigtigt. Han må f.eks. også gerne få en gammeldagsfrugtgrød med lidt mme. Det kan være f.eks. sveskegrød, abrikosgrød, jordbærgrød eller lignende. Og så skal han drikke masser af vand, som I også selv er inde på.

Og hvis det ikke er tilstrækkeligt til at holde maven igang naturligt, så vil det være godt at prøve med laktulose. Og faktisk lyder det som om, at I nok skal forsøge dette nu - jeg har indtryk af fra jeres tidligere breve, at han spiser varieret og det lyder som om, at hans indtag af mad ikke har ...


Annonce

... været tilstrækkeligt til at hjælpe hans mave igang...

Laktulose virker ved at gøre afføringen blød, så han bedre kan komme af med det. Det virker ikke ved at påvirke tarmbevægelserne og giver derfor ikke en "doven tarm", som anden form for afføringsmiddel kan gøre. Det smager og klistrer af sukker, så mange børn kan rigtig godt lide det :)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Han må få 1 ml laktulose pr. kg han vejer, og det er en god idé at give ham det fordelt to gange dagligt. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 10 kg, så må han få 10 ml dagligt, og I kan så med fordel give ham 5 ml morgen og 5 ml aften. Det kan være en god idé at starte med lidt mindre, end I tænker han må få, så han f.eks. starter med 3 ml morgen og 3 ml aften og alt efter, hvordan det så virker, så kan I give ham lidt mindre eller lidt mere. Hans afføring skal blive blød og let for ham at komme af med, men han må ikke få så meget, at han får tynd mave. Derfor skal I prøve at justere mængden ind, så afføringen har en passende konsistens for ham. Han skal have det direkte i munden, ikke blandet op med vand eller andet. Det kan gives med engangsprøjte, på en ske eller drikkes af et lille medicinbæger...

Og ja - det kan godt være nødvendigt at give ham det over længere tid (læs uger), men i takt med at afføringen så bliver blødere og lettere for ham at komme af med, så vil han måske også begynde at spise anderledes. Han bliver også ældre og bedre til at tygge, kan spise mere og mere familiemad osv., og det vil alt sammen påvirke hans mave- tarmfunktion, og så kan I hen af vejen prøve at skrue lidt ned i mængde og se om han så gradvist kan undvære laktulosen.

I kan købe laktulose i håndkøb og uden recept :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 14 mdr.

Svær opstart i dagpleje

Kære Helen Jeg skriver for at få dit råd til hvordan vi bedst kan vænne min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annoncer

Annonce