Annonce

Annonce

Svar: Pasning ude og sove på eget værelse


20. maj 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære førstegangsmor

Tak for dit brev :)

Det anbefales, at forældre og barn sover i samme rum de første mange måneder, fordi det er med til at forebygge vuggedød. Men fra ca. 6 måneders alderen vil de fleste børn motorisk begynde at kunne trille og vende sig selv, og så kan man godt lægge dem på eget værelse. Det er dog ikke noget I skal, det kommer helt an på, hvordan I sover bedst.

Hvis du har indtryk af, at I forstyrrer hinanden. At jeres natlige støj er med til at vække jeres dreng, eller at du måske reagerer lidt for hurtigt på hans lyde, så han ikke selv får mulighed for at komme videre i søvnen på egen hånd, så kan det være en god idé at flytte ham til eget værelse. Det kan også være, at du synes, at I gerne vil have soveværelset for jer selv nu - så der er lidt mere mulighed for at være par og ikke kun "mor og far"...

Men hvis det ikke forstyrrer jer at sove sammen. Hvis det fungerer rigtig godt og alle trives med det, så er der ikke nogen grund til at flytte ham på eget værelse. I må gerne sove i samme rum, så længe det fungerer for jer alle tre :)

Du skal dog være opmærksom på, at der vil være perioder, hvor det vil være sværere at putte ham på eget værelse, end i andre perioder. Det vil f.eks. være svært i 8-10 måneders alderen, 13-15 måneders alderen og 18-20 måneders alderen. I disse perioder udvikler han sig rigtig meget både motorisk og mentalt og vil ofte have behov for ekstra fysisk kontakt og nærhed - også om natten. Så at vænne ham til at sove alene på eget værelse netop her, vil være svært. Derfor - hvis I gerne vil have ham på eget værelse i nærmeste fremtid, så er det altså bedre at gøre det nu, end når han bliver 8 måneder, så han vænnes til det nu - ellers vil det ofte være bedre at vente til han er 11-12 måneder gammel.. Det afhænger naturligt også af, hvad der i øvrigt sker i hans liv, om han skal starte i dagepleje/vuggestue, bliver syg eller lignende - han bør ikke flyttes på eget værelse i perioder, hvor der er ændringer i hverdagen..

Med hensyn til at blive passet ude, så kan man sige, at det som udgangspunkt ikke er noget han har brug for - det er noget, I kan have brug for. Og det er også helt okay. Det er helt fair, at I forældre kan have brug for at komme ud at spise, en tur i biografen, er blevet inviteret til en fest uden børn eller andet, hvor det vil være nødvendigt, at jeres dreng så bliver passet. Men det er jeres behov - ikke hans.

Derfor er det vigtigt, at han passes af nogen, som kender ham, og som han er tryg ved. Det kan være bedsteforældre eller et par nære venner. Det kan også være en ung pige, reservebedste eller andet, som I måske vil bruge fast, og som han kan lære at kende hen af vejen. Jo yngre han er, jo vigtigere vil det være, at den der passer ham kender ham, hans rutiner og ritualer, så hverdagen er så genkendelig og dermed tryg som muligt. Og derfor vil det også være bedst, hvis han passes hos jer, så hans ...


Annonce

... omgivelser er det samme.

Det vil være lettere at lade ham passe om dagen end om aftenen, og det vil også være sådan, at når han ikke er ældre end han er nu, så vil det være godt, at han ikke passes i længere tid end der går mellem to mælkemåltider. Det kan naturligvis være lidt anderledes, hvis man giver flaske, for så er det lettere for andre at give ham mælk. Men det bør ikke være sådan, at fordi han får flaske, så kan andre bare tage over. Mælk bør som udgangspunkt gives af de primære omsorgspersoner og dermed ofte mor og far.

I takt med at han bliver ældre, så vil han naturligt kunne spise mere og mere rigtig mad, drikke vand af en kop, og hans behov for mælk bliver gradvist nedsat. Når han bliver 8-9 måneder gammel, vil han f.eks. ofte trives med 3 amninger (eller flaske) i døgnet. De ligger ofte før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at det kan være lettere at passe ham her, fordi det vil være muligt at give ham mme af en kop og tilbyde ham anden mad. Han har dog brug for mælk før putning om aftenen til han er et år, så hvis du ammer vil det være svært for andre at putte ham om aftenen - men naturligvis kan han tilbydes mme af en kop, ligesom han også kan få en godnatgrød.

I 12-18 måneders alderen vil de fleste børn begynde at tage en godnatbamse, sutteklud, slaskedukke og lignende bevidst til sig - og de vil bruge den som substitut for mor og far. Det vil igen hjælpe dem til at blive puttet af andre og dermed også blive passet af andre... Her er mange børn så i dagpleje eller vuggestue, og dermed adskilt fra mor og far i dagtimerne, så derfor skal man naturligvis overveje, hvor meget man lader sit barn passe på de tidspunkter, hvor mor, far og barn skulle være sammen...


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Så... når du spørger "hvornår er det bedste tidspunkt at lade ham passe ude og evt. med overnatning", så findes der ikke noget entydigt svar på dette. Det afhænger helt af, hvordan det hele skrues sammen, hvem der passer ham, hvor godt han kender den, der skal passe ham og hvor tryg han er ved den person, hvor I forældre er henne - og kan I tilkaldes, hvis han bliver ked af det. Om han ammes eller får flaske, og hvorfor han i det hele tages skal passes...

Man kan sige, at hvis I fremadrettet gerne vil arbejde på at mormor eller farmor f.eks. kan passe ham, så vil det være rigtig godt, at hun er sammen med jer ofte, så de lærer hinanden rigtig godt at kende. Jo bedre de kender hinanden, jo mere de er sammen, jo mere tryg vil han være - også når hun så er der en dag, og I ikke er der.

Man kan også sige, at hvis du ammer nu, og I allerede nu ved, at I gerne vil have ham passet før han bliver et år, så kan det være en overvejelse værd at introducere en flaske. Især hvis I ønsker, at han skal kunne passes om natten... De fleste børn har brug for mælk aften og sen aften indtil de er mindst 1 år gamle...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre...

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2017 | Diverse | 3 mdr.

Lære at tage sutten

Hej Helen. Tusind tak for dit svar og ikke mindst den hurtige respons tid....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annoncer

Annonce