Annonce

Annonce

Svar: Vuggestue - 8 mdr.


10. januar 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Der er rigtig mange perioder i dit barns liv, hvor du skal "give slip" - og lige nu mærker du den første af disse perioder. Det giver, som du skriver, en klump i halsen og der er rigtig mange tanker, som følger med.

Du skriver selv "det føles unaturligt, at jeg skal aflevere ham" - og du skal naturligvis vurdere, om det er det rette for jer. Skal han i vuggestue, eller har I mulighed for, at du går hjemme og passer ham lidt længere tid? Hvad kan jeres familie fungere med, hvad vil du og jeres dreng have det bedst med?

Når og hvis beslutningen om vuggestue er taget, så skal I naturligvis vælge et sted, som I er trygge ved, og som du har tillid til kan tage sig af ham. Du kan ikke aflevere ham, hvis ikke du har tillid til, at de vil gøre deres bedste. Det er sandsynligvis lang tid siden, at I har valgt institution og før han starter, vil det være rigtig godt, at du besøger stedet igen. Det vil give dig mulighed for at tale med pædagogerne om f.eks.:

Hvad skal han have med - tøj, bleer, mad, mælk, flasker...
Hvornår på dagen passer det bedst at aflevere ham...
Har de mulighed for at en fast pædagog tager imod ham hver morgen i starten...
Hvor lang en indkøringsperiode, har I mulighed for at give ham...
Hvor meget skal du være der i starten...
Hvordan med søvn og de rutiner og rymte, som han allerede har - og tage hensyn til dette...

Og hvad der nu ellers kan dukke op af forskellige spørgsmål :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan være der sammen med ham de første dage. Når I er der sammen, så vil han bruge dig som et spejl. Han vil sidde på dit skød, din trygge favn, hvorved han vil kunne observere, se på de andre børn og voksne - og hele tiden tjekke op på, hvordan du reagerer. Hvis du virker rolig, glad og tryg ved situationen, så vil han også være mere tryg ved det hele.

Stille og roligt vil han så turde være på gulvet sammen med de andre børn, nogle gange lige have brug for at komme op til dig, få et kram og mærke, at du er der, men langsomt blive mere og mere modig og turde være der sammen med de andre. Du kan så tale med pædagogerne om, hvornår de synes det er passende, at han prøver at være der alene og hvor lang tid du skal være væk i ...


Annonce

... begyndelsen.

Det vil være rigtig godt, hvis han prøver at spise sammen med de andre, prøver at blive skiftet af en af pædagogerne og prøver også at sove der rimelig hurtigt. Hvis du gennem for lang tid henter ham allerede efter 1-2 timer, så vil han begynde at tro, at han skal være der så kort tid og kan sidde og spejde efter døren, vente på at du skal komme ind og hente ham igen. Derfor er det godt, hvis han forholdsvist hurtigt prøver at have en hverdag i institutionen, - dog stadig ikke alt for lange dage i begyndelsen :)

De fleste børn har glæde af 1-2 uger, hvor de gradvist vænnes til at være længere og længere tid i vuggestuen. Den første uge måske 2-3 dage, hvor du er med hele tiden og så 2-3 dage, hvor I øver jer i at sige farvel, vinke og du går.

Og i uge to så øve, at du er væk i længere tid - spise sammen, blive puttet af en anden voksen, taget op af en anden, hvorefter du så kommer og du og din søn er sammen igen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være rigtig godt, hvis I også hjemme allerede nu øver at sige farvel. At du og han vinker farvel til far, når far kører på arbejde - og at han og far vinker farvel til dig, når du f.eks. skal op at handle og far og han er alene sammen..

Han har brug for at have en lille taske med, hvori der er et sæt rent tøj, en ekstra trøje, bleer, sutsko, hans sut, sutteflaske, putteklud eller lignende. Det er dejligt at have en putteklud eller lignende kende med hjemmefra - det giver tryghed. Så hvis han har noget, som han altid bruger, når han puttes, vil det være godt, at han får dette med.

Nogle børn har også stor glæde af et lille fotoalbum med billeder af mor, far, hunden, barnevognen, ting derhjemme - så han kan genkende det og hvis han savner jer, så kan pædagogerne vise ham billederne og berolige ham med "mor kommer igen" eller lignende, så han får en fornemmelse af, at du ikke er helt forsvundet...:)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker. Bogen er fyldt med gode råd til institutionsstart og hverdagen i vuggestuen. Du kan f.eks. læse om den første tid, om hvordan du bedst følger din dreng ind i vuggestuen, sikrer ham en god dag - og hvad den gode dag bør indeholde, om at hente ham igen osv. osv. :)

Rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. juli 2017 | Diverse | 1 mdr.

Ondt i maven - 1 måned

Hej Helen Denne gang drejer det sig om lillesøster :) Hun er nu 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 5 år

I tvivl om fødselsdag

Hej Helen! Jeg er ny her, men skriver allerede mit andet spørgsmål samme...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2017 | Diverse | 15 mdr.

Trivsel

Kære Helen Jeg har et par spørgsmål vedr trivsel. Min søn på næsten 1,5...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2017 | Diverse | 3 år, 2 mdr.

Nødpasning

Hej Helen Vores datter er 3 år og 2 måneder. Nødpasning i forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2017 | Diverse | 14 mdr.

Svær opstart i dagpleje

Kære Helen Jeg skriver for at få dit råd til hvordan vi bedst kan vænne min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten skal stadig moses. Små bløde frugtstykker gives, når barnet kan tygge maden. Frugt kan gives sammen med grød og som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annoncer

Annonce