Annonce

Annonce

Svar: Når bedsteforældre fylder for meget i tankerne


30. august 2010

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Bedsteforældre.

Kære mor

Tusind tak for dit brev og din historie. Det er rystende det du fortæller, men ikke desto mindre stadig relevant netop at drøfte, - derfor har jeg også netop skrevet bogen "De bedste (bedste)forældre" sammen med Sigrid Riise.

Det er forbudt at slå børn! Det er også forbudt ved lov at give børn 'rap over fingrene' - så både dine svigerforældre og din svigerinde er helt helt galt på den her. Det er ekstremt skadeligt for børn, at få skæld ud. Børn får lavt selvværd, de får sværere ved at lære, de lukker af overfor indlæring, de mister tilliden til deres omgivelser, de vokser op med skyld og skam, som en for stor del af deres følelsesregister, - når de skældes meget ud og råbes af.

Netop fordi man ikke længere 'må slå sit barn', så vil flere forældre skælde ud og råbe højt, når barnet ikke gør, som forældrene forventer. Men det gør det bestemt ikke rigtigt eller acceptabelt! Hvor man før hen i tiden mente at man skulle slå børn, for at få dem til at høre efter, så mener nogen i dag, at børn skal skældes ud i stedet - men det er helt helt galt!!!

I forældre har det helt rigtige syn på børneopdragelse og det er utrolig vigtigt at I holder fast i det og holder fast i at i hvordan og at I støtter hinanden. Din dreng har været vant til "tørre tæsk i kedelrummet" og at han ikke kan huske det, det tror jeg faktisk godt han kan. Men det har været så smertefuldt for ham, både fysisk og mentalt, at han for at passe på sig selv, for at beskytte sig selv, er nødt til at fortrænge det. Det gør simpelthen for ondt at huske og det er alt for følsomt at rippe op i ...

Og så er børn jo utroligt loyale overfor deres forældre, så selvom din kæreste er vokset op med streng autoritet, så fremhæver han de gode stunder, de tidspunkter, hvor de havde det godt. Det er helt naturligt, han holder jo også af sine forældre ... men det hænger også sammen med, at han jo et eller andet sted netop er autoritært vokset op og dermed har lært, at forældre skal man være bange for ...

Man taler om tre typer af forældre:

De autoritære forældre: Her lægges vægt på myndighed og kontrol, der er klare forventninger til hvordan barnet skal opføre sig og hvis barnet ikke gør, som han har fået besked på, så falder der en straf.

De eftergivende forældre: Her stilles der meget få krav til barnet, han får lov til det meste og der er rigtig meget inkonsekvens. Faktisk bliver barnet ofte opmuntret til at handle impulsivt.

De myndige forældre: Her sætter man klare grænser for barnets opførsel, der lægges vægt på at forklare hvorfor det er nødvendigt med regler og man har realistiske forventninger til sit ...


Annonce

... barn.

Der er ingen tvivl om at din kæreste er opdraget af autoritære forældre, han har fået skæld ud og har han ikke gjort som han fik besked på, ja så er der faldet en straf. Men det er ikke den forældrerolle man skal forsøge at have.

Der er heller ingen tvivl om at jeres forældre, dine svigerforældre, mener at I er eftergivende forældre. De ser slet ikke middelvejen, de synes I er alt for laissez faire, I lader bare stå til - og det skal I naturligvis heller ikke gøre.

Det I skal og det I gør, er at være myndige forældre. I skal være forældre, som har visse regler, der skal følges, fordi det er naturligt i en opdragelse. Men hvor I hele tiden anerkender barnets udvikling, alder osv. At være myndig betyder at man fortæller barnet, når det gør noget forkert og markerer at her gik barnet over stregen, men at man samtidig ikke stiller større krav, end at barnet kan opfylde dem - og når noget så går galt, fordi det er svært for barnet, så forklarer man, anerkender man og taler med barnet stille og roligt omkring det.

Det er dybt dybt problematisk at farfar "praler med", hvordan han har slået sine børn og det allerbedste ville være, hvis din kæreste turde stille sig op og sige ham imod. Fortælle ham direkte, hvor forfærdeligt det har været og hvad det har gjort ved ham... men det er sandsynligvis meget svært for din kæreste at tage denne samtale, denne konflikt, selvom det er farfar, der er helt galt på den, for det er det!!


De bedste (bedste)forældre
LÆS OGSÅ HELEN OG SIGRIDS BOG: "De bedste (bedste)forældre"

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg kan godt forstå at du er bange for at lade dine svigerforældre passe jeres børn og faktisk synes jeg ikke de skal passe deres børnebørn, hvis ikke I har tillid til dem og at de kan finde ud af det og vil være gode ved både jeres dreng og jeres datter. Det er jer forældre der bestemmer, det er jeres børn og det er meget meget vigtigt, at I kun lader jeres børn blive passet et sted, hvor I føler jer trygge og ved at de vil dem det bedste.

Jeg synes I forældre er nødt til at sætte jer ned og tale om, hvordan I står i forhold til farmor og farfar. Hvad form for forhold I vil have og hvor jeres grænser går. Det er meget vigtigt at I forældre er helt enige her og netop står sammen og holder fast i det I vil og det I har besluttet. For det er jer, som er på rette spor og ikke dem!

Jeg håber at du ud af mine tanker her kan finde små ord og sætninger du kan sige til dig selv, når du synes det er for svært ... hold fast i at I er på rette vej, det er de andre som er forkert på den, helt forkert på den.

Og så køb min bog "De bedste (bedste)forældre"! Den er skrevet til begge generationer. Sender dig et stort knus med på vejen, tro på dig selv og det DU gør!

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om bedsteforÆldre:

6. november 2017 | Bedsteforældre | 4 mdr.

Tilknytning til bedsteforældre

Kære Helen, Nu hvor vi bor så langt væk fra mine forældre og at min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


6. september 2017 | Bedsteforældre | 11 mdr.

Pasning - 11 mdr.

Hej Helen Min dreng, Liham på 11 måneder, er i alt blevet passet 3 gange af...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annoncer

Annonce