Annonce

Annonce

Svar: Udpumpet mælk


26. maj 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christine

Tak for dit spørgsmål :)

Retningslinjerne for udmalkning og opbevaring af udmalket modermælk er følgende:

1) Vask dine hænder

2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at mælken er helt ren.

3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og skolder dem mellem hvert brug.

4) Køl den udmalkede mælk ned under koldt vand og skriv dato på.

5) Frys mælken ned med det samme eller

6) Mælk som er udmalket inden for samme døgn fryses samlet. Det er dog vigtigt, at mælken er nedkølet hver for sig og er opbevaret i køleskab inden det hældes sammen.

Når du optør modermælk, efter at det har været frosset, kan det godt have ændret udseende, men har du fulgt ovenstående retningslinjer kan du roligt tilbyde mælken til dit barn.

Når vil vil tø modermælken op, så kan du gøre det på to måder:

Langsom optøning - du kan tage en flaske med frossen modermælk og stille den i køleskabet, eller du kan stille den i et vandbad (koldt vand), hvor den så kan stå et par timer. Langsomt optøet mælk kan holde sig et døgn i køleskabet. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele.

Hurtig optøning - du kan stille flasken med frossen modermælk i et vandbad (varmt vand) eller tage låget af flasken og tø mælken op i mikrobølgeovn. Vælger du denne metode, skal mælken drikkes med det samme. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele. Du skal også være opmærksom på temperaturen og at mælken ikke er for varm eller at varmen ikke er ujævnt fordelt i flasken... Opvarm kun til spisetemperatur.

Frisk udmalket mælk kan ...


Annonce

... holde sig 3 døgn i køleskab. Hvis du ikke ønsker at bruge mælken inden for de næste tre dage, kan du nedfryse den til senere brug. Stil mælken bagerst i køleskabet og ikke i lågen, da lågen kan være varmere.

Frossen mælk kan holde sig i fryser ved minus 18 grader i 3 måneder.

Du skal naturligvis være opmærksom på rengøring af brystpumpe, flasker osv. Det anbefales normalt, at du vasker flasker og brystpumpe delene rene med koldt vand og fjerne mælkerester og herefter vasker op i varmt vand og med uparfumeret opvaskemiddel. Og herefter har du så to muligheder - du kan koge flasker og dele i en gryde i ca 5 minutter eller du kan bruge en flaskesterilisator...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


At "skolde" flaskerne og delene fra brystpumpen er således ikke helt efter retningslinjerne, de bør egentlig koges, men jeg tænker, at det må være et skøn... jeg tænker, at det måske heller ikke er alle dele til en brystpumpe og alle flasker, som kan holde til længere tids kogning mange gange dagligt... Hvis du har rengjort flaskerne grundigt, og du i øvrigt har fulgt retningslinjerne for udmalkning, og du generelt er opmærksom på, hvordan du håndterer de forskellige dele og medtænker hygiejne i hverdagen, så kunne jeg ikke forestille mig, at der er sket noget ved, at du har skoldet og ikke kogt flasker og dele fra brystpumpen - og den udmalkede mælk burde således godt kunne bruges... det er dyrebare og vigtige næringsrige dråber :) Er der flere ting, som du nu har opdaget, at du skulle have gjort anerledes, så kan det desværre godt være nødvendigt, at du kasserer mælken...:(

Med hensyn til at komme en lille smule eddike i vandet, så kunne jeg ikke forestille mig, at det ville skade.. flasker og dele tørrer jo efterfølgende, så der burde ikke være noget vand eller eddike tilbage, når du bruger delene igen..

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

1. august 2017 | Amning | 5 mdr.

Mor tilbage på arbejde - amning og flaske

Hej Helen, Min datter er 5½ måned og jeg begynder på arbejde igen når hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2017 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger pr døgn

Hej Helen Jeg skriver vedr min datter på 4,5 mdr. Hun har altid ammet ganske...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2017 | Amning | 12 mdr.

Ammestop, hvordan? 12 måneder

Kære Helen Jeg har et spørgsmål vedr. ammestop. Vores søn er nu blevet et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det at tingene gøres på en bestemt måde giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også leget som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Puslepladsen

Der er flere tusinde gange du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person som mest skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra det for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annoncer

Annonce