Annonce

Annonce

Svar: Udpumpet mælk


26. maj 2017

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Christine

Tak for dit spørgsmål :)

Retningslinjerne for udmalkning og opbevaring af udmalket modermælk er følgende:

1) Vask dine hænder

2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at mælken er helt ren.

3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og skolder dem mellem hvert brug.

4) Køl den udmalkede mælk ned under koldt vand og skriv dato på.

5) Frys mælken ned med det samme eller

6) Mælk som er udmalket inden for samme døgn fryses samlet. Det er dog vigtigt, at mælken er nedkølet hver for sig og er opbevaret i køleskab inden det hældes sammen.

Når du optør modermælk, efter at det har været frosset, kan det godt have ændret udseende, men har du fulgt ovenstående retningslinjer kan du roligt tilbyde mælken til dit barn.

Når vil vil tø modermælken op, så kan du gøre det på to måder:

Langsom optøning - du kan tage en flaske med frossen modermælk og stille den i køleskabet, eller du kan stille den i et vandbad (koldt vand), hvor den så kan stå et par timer. Langsomt optøet mælk kan holde sig et døgn i køleskabet. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele.

Hurtig optøning - du kan stille flasken med frossen modermælk i et vandbad (varmt vand) eller tage låget af flasken og tø mælken op i mikrobølgeovn. Vælger du denne metode, skal mælken drikkes med det samme. Mælken må ikke fryses igen og skal kasseres, hvis dit barn ikke spiser det hele. Du skal også være opmærksom på temperaturen og at mælken ikke er for varm eller at varmen ikke er ujævnt fordelt i flasken... Opvarm kun til spisetemperatur.

Frisk udmalket mælk kan ...


Annonce

... holde sig 3 døgn i køleskab. Hvis du ikke ønsker at bruge mælken inden for de næste tre dage, kan du nedfryse den til senere brug. Stil mælken bagerst i køleskabet og ikke i lågen, da lågen kan være varmere.

Frossen mælk kan holde sig i fryser ved minus 18 grader i 3 måneder.

Du skal naturligvis være opmærksom på rengøring af brystpumpe, flasker osv. Det anbefales normalt, at du vasker flasker og brystpumpe delene rene med koldt vand og fjerne mælkerester og herefter vasker op i varmt vand og med uparfumeret opvaskemiddel. Og herefter har du så to muligheder - du kan koge flasker og dele i en gryde i ca 5 minutter eller du kan bruge en flaskesterilisator...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

At "skolde" flaskerne og delene fra brystpumpen er således ikke helt efter retningslinjerne, de bør egentlig koges, men jeg tænker, at det må være et skøn... jeg tænker, at det måske heller ikke er alle dele til en brystpumpe og alle flasker, som kan holde til længere tids kogning mange gange dagligt... Hvis du har rengjort flaskerne grundigt, og du i øvrigt har fulgt retningslinjerne for udmalkning, og du generelt er opmærksom på, hvordan du håndterer de forskellige dele og medtænker hygiejne i hverdagen, så kunne jeg ikke forestille mig, at der er sket noget ved, at du har skoldet og ikke kogt flasker og dele fra brystpumpen - og den udmalkede mælk burde således godt kunne bruges... det er dyrebare og vigtige næringsrige dråber :) Er der flere ting, som du nu har opdaget, at du skulle have gjort anerledes, så kan det desværre godt være nødvendigt, at du kasserer mælken...:(

Med hensyn til at komme en lille smule eddike i vandet, så kunne jeg ikke forestille mig, at det ville skade.. flasker og dele tørrer jo efterfølgende, så der burde ikke være noget vand eller eddike tilbage, når du bruger delene igen..

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

5. april 2024 | Amning | 3 mdr.

Løbe når man ammer

Hej Helen. Min kæreste og jeg har den dejligste pige på knap 3 måneder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. marts 2024 | Amning | 14 mdr.

Ammestop nu

Kære Helen Jeg har en datter på knap 14 måneder, som stadig er meget...

Læs hele brevet og Helens svar


27. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ønsker at stoppe amning

Kære Helen. Jeg har suppleret amning med flaske fra min datter var ca. 5...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Amning | 3 mdr.

Ammer mere nat end dag

Kære Helen Vi har en dejlig pige på 3 måneder, der vokser og trives rigtig...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2024 | Amning | 1 mdr.

Væskebehov under amning

Kære Helen Vores lille dreng er nu 5 uger gammel, og jeg synes det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce