Annonce

Annonce

Svar: Nyfødt, der spiser for meget og gylper


9. maj 2017

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære nybagte mor

Tak for dit brev :) Og stort tillykke med lillesøster!

Det lyder som om, at du er rigtig fint opmærksom på din datters behov for mælk og ved en del om, hvordan amning fungerer. Du sikrer, at hun spiser effektivt og længe, når du lægger hende til, er opmærksom på at hun skal have den fede mælk med ud. Du tilbyder hende toppen fra modsatte bryst, så hun er fyldt tilstrækkeligt op osv. Og det lyder så fint alt sammen.

Hendes vægtøgning viser også, at du har masser af mælk, så hun dier ikke fordi hun mangler mælk - men nok fordi hendes suttebehov er meget stort.. Og derfor tænker jeg, at det vil være en god idé, hvis du kan begynde at vænne hende til at tage imod en sut.

Sutten skal gives, når hun har spist godt hos dig - så hun får sutten til at koble fra med, falde til ro med. Hun skal aldrig have sutten ,når hun er sulten. Sutten skal ikke bruges til at holde hende hen med, hvis hun f.eks. bliver ked af det, når hun skal skiftes, græder og er urolig og søgende, så er det vigtigt, at du ikke giver hende sutten her, men skynder dig at give hende en ren ble og så lægger hende til. Hvis du giver hende sutten, før hun kommer til brystet, så risikerer du, at hun ikke vil have kræfter nok til at spise ved brystet, når hun lægges til - og så vil det gå ud over din mælkemængde, hendes vægtøgning osv.

Men - efter amning, altså når du har ammet hende, holdt hende godt igang ved brystet, skiftet hende og derefter tilbudt toppen fra modsatte side, så vil det være rigtig fint, at du prøver med en sut. Sutten vil stimulere hende suttebehov og samtidig vil den hjælpe mælken videre igennem systemet. Det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper derfor mælken videre, uden at der kommer yderligere mælk med ned - og ...


Annonce

... dermed kommer der mere ro i maven og gylpningen minimeres.

Prøv også om du, som beskrevet, kan skifte hende mellem at hun har tømt det ene bryst og tilbydes toppen fra modsatte bryst, så hun får brystet lige før hun skal sove - og igen lige før hun får sutten. Så du kan lirke brystet ud og sætte sutten ind i munden, uden at skiftet virker for voldsomt for hende.

Prøv med lidt forskellige modeller. Da hun tager imod en flaske, så prøv om I kan finde en sut, der i formen minder om flaskesutten, så hun ikke skal forholde sig til alt for mange forskellige sutteteknikker på en gang. Du må gerne her i starten hjælpe hende med at holde sutten ved munden med din hånd. Det at du holder sutten for hende, og samtidig berører hendes kinder let, kan virker beroligende og gøre, at hun bedre kan holde fast i sutten og dermed selv begynde at fornemme, at den er god for hende.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 10. apr.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver, at du regner med, at hun selv kan regulere sin appetit - og ja, det kan hun også - til dels... For det er naturligt rigtig svært for hende at mærke mæthed og sult og hvis hun samtidig har en stor suttelyst, så kan hun nogle gange godt virke ekstra søgnende, netop fordi det er suttebehovet som skal stilles, mere end sultbehovet.

Problemet når hun gylper meget er naturligvis, at hun jo så hurtigt bliver sulten igen og derfor ender du så med at amme hende igen og igen og igen. Og til en vis grad skal hun til brystet når hun viser behov og din mælkeproduktion tilpasser sig hendes behov. Men det er samtidig vigtigt, at du hjælper hende med også at fornemme mæthed og ro i maven - og her er sutten ofte en rigtig god løsning.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie :)

Rigtig god St. Bededagsferie til jer alle fire :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

9. november 2017 | Amning | 14 mdr.

Væk fra natamning - trøst og gråd om natten

Hej Helen og tak for dit svar omkring putningen. Jeg er dog I tvivl om...

Læs hele brevet og Helens svar


10. oktober 2017 | Amning | 1 mdr.

Søvn og natamning - 1 mdr.

Kære Helen Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse, hvor man kan...

Læs hele brevet og Helens svar


27. september 2017 | Amning | 12 mdr.

Ammestop - 1 årig

Kære Helen, Klokken er 23.46 - det er mandag (lidt endnu) og jeg har lige...

Læs hele brevet og Helens svar


16. oktober 2017 | Amning | 3 mdr.

Skal jeg vække ham om natten?

Hej Helen Jeg har en søn på 3 måneder der siden han var 1 måned har sovet...

Læs hele brevet og Helens svar


10. oktober 2017 | Amning | 1 mdr.

At malke ud og give flaske med modermælk

Kære Helen Tak for en rigtig god brevkasse! Jeg har et spørgsmål ift. at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex

Opkast

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring. Opkastning hænger ofte sammen med at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Vær derfor opmærksom på at give ekstra væske. Hvis barnet kaster op gentagne gange, bør der søges læge.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annoncer

Annonce