Annonce

Annonce

Svar: Baby 8 måneder - amning


17. april 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Charlotte

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og dine åbne og ærlige tanker :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder rigtig fint, at du har valgt at øge antallet af amninger i den måned, hvor I har været i Australien. Det har givet jeres datter ekstra væske, hvilket har været vigtigt på grund af varmen, men det har også givet hende ekstra tryghed, som hun naturligt godt kan have haft behov for, da alt har været nyt, og der har været mange nye stimuli og oplevelser at skulle forholde sig til. Så det er fint.

Det er super godt, at du nu har skåret en af amningerne væk, så hun lige nu ammes 4 gange i døgnet. Som jeg læser dit brev, så ammes hun lige nu før formiddagslur, før middagslur, aften og sen aften. Du har således fået fjernet amningen om natten - er det korrekt? Eller ammer du stadig en gang imellem kl 05?

Hvis du nogle gange ammer tidlig morgen, så vil det være en god idé at forsøge at trappe ud af denne amning. Så hun lærer at sove et længere søvnestæk og kommer tilbage til at kunne sove f.eks. fra kl 23.30 til 06... Og det kan netop være en god idé at bibeholde en ekstra amning om dagen i den periode, for at sikre, at hun ikke søger brystet om natten på grund af et reelt behov for mælk/væske...

Har du indført en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual? Det kan være en god idé, fordi den kan være med til at mætte hende lidt ekstra og netop gøre, at hun ikke behøver søge brystet kl 05... Det kan også være god idé, at du sen aften forsøger at amme hende fra begge bryster, så hun fyldes ekstra op til natten og når og hvis hun så vågner i løbet af natten, så må du gerne forsøge at hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, stillingskift osv. men uden at tilbyde brystet. Hvis hun vedholdende søger brystet, så kan du godt give hende det, men forsøg så at lirke brystet ud af munden på hende, så hun ikke vænnes til at skulle have en masse mælk i mave, men blot trøstes og hjælpes videre - med så lidt aktivitet fra din side som muligt.

Jeg læser dog, at du faktisk allerede er nået dertil - og det er super flot gået! Og så er udfordringen jo nu, at komme ned på 3 amninger i døgnet. Og det er her, at jeg normalt anbefaler, at amningerne ligger ør middagslur, aften og sen aften. MEN, du må gerne vælge at amme hende før formiddagsluren, hvis det fungerer bedst for jer. Hun lyder til at have en rytme, hvor hun sover sin længste lur om formiddagen og amningen hjælper hende til dette - og det er helt fint. Mange børn trives bedst med den lange lur først på dagen.

Når formiddagsluren er længst, så betyder det ofte, at middagsluren kommer til at ligge lidt senere, samtidig med at ...


Annonce

... den så er kortere. Og det gør nogle gange, at tiden mellem frokost og middagslur bliver lidt lang - hvis det er tilfældet hos jer, så kan du i stedet for at amme hende tilbyde hende et lille mellemmåltid - det kunne være lidt frugt, bananmos eller lignende sammen med lidt vand, før hun så bliver puttet.

Når jeg normalt anbefaler, at man fjerner formiddagsamningen først, så er det fordi den let kan ersattes med et mellemmåltid, og mange børn har lettere ved at sove uden mælken på det tidspunkt. Samtidig er der en risiko for, at mælken fylder så meget, at det fjerner appetitten til frokost - men du skriver, at jeres datter spiser godt generelt, og det lyder derfor ikke som om, at amningen går ind og ødelægger noget her - i hvert fald ikke lige nu. Så du skal naturligvis gøre, som du fornemmer vil fungere bedst for jer begge to.

Det betyder, at hendes dagsplan måske kunne se således ud:

Morgen 6.30-07: Havregrød, vand af kop

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl 09 som nu og sover så her sin længste lur

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, vand af kop.

Mellemmåltid - frugtmos, bananmos eller lignende, vand af kop - og puttes derefter til middagslur - her er klokken måske 13-13.30, alt efter, hvor lang formiddagsluren har været.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, mere og mere børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og mad med mere bid, men også stadig moset mad. Suppleres gerne med gnavemad i hånden. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, gøres klar til natten

Tilbydes evt. en godnatgrød ca kl 19 og får herefter børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca. 19.30. Badet gør at hun kommer en lille smule senere i seng, hvilket måske også vil være med til at gøre, at hun så sover en lille smule længere om morgenen og ikke starter dagen helt så tidligt... man har jo lov at håbe.. Men det afhænger naturligt af, hvor sent hendes middagslur ligger, og hvor lang den ender med at være.

Der er ingen tvivl om at jet-lag, tandfrembrud, separationsfase, udvikling osv. spiller ind på jeres urolige nætter lige nu - og det lyder ikke som om, at du gør noget forkert eller ikke gør det godt nok - tværtimod! Du lyder til at være en sød, omsorgsfuld og opmærksom mor :)

Så ja - prøv om du kan amme kl 19.15 og 19-19.30 og 23.30 - det kan godt fungere:)

Rigtig meget held og lykke og jeg glæder mig til at følge jeres lille berejste familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

19. juli 2017 | Amning | 5 mdr.

Kan jeg genetablere amning?

Hej Helen. Jeg har en søn på 5 måneder. Han får flaske og har fået det siden...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Amning | 5 mdr.

Mor tilbage på arbejde - amning og flaske

Hej Helen, Min datter er 5½ måned og jeg begynder på arbejde igen når hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2017 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger pr døgn

Hej Helen Jeg skriver vedr min datter på 4,5 mdr. Hun har altid ammet ganske...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annoncer

Annonce