Annonce

Annonce

Svar: Bryst som trøst


8. marts 2017

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev og stort tillykke med lillesøster - dejligt at høre, at hun fra starten har haft et bedre sovehjerte end storebror, men træls, at sygdom nu vælter de gode rutiner...

Det er helt naturligt, at hun har efterspurgt brystet ekstra. Den lune mælk har været med til at løsne slimen og gjort det lettere for hende at trække vejret. Samtidig er brystet jo tryghed for hende, og når man er så lille og syg og tydeligt har det skidt, så har hun jo ingen idé om, hvad der sker, men søger bare al den tryghed, hun kan få - og dermed brystet. Så derfor er det rigtig godt, at du har ammet hende og fulgt hendes behov.

Men, nu er hun ved at få det bedre, og det vil være rigtig godt, hvis du kan få skruet ned for indtaget af mælk om natten og i stedet få øget hendes indtag om dagen. Og i første omgang forsøge at få hende til at amme lidt ekstra i dagtimerne. Evt. amme hende, skifte hende og amme hende igen for på den måde at få fyldt hende lidt ekstra op med mælk hele dagen igennem, så hun ikke har behov for at søge brystet så meget om natten.

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du kan arbejde på at putte hende, uden at hun har brystet i munden. Hun skal stadig ammes, som en fast del af sit putteritual, men det vil være rigtig godt, at du flytter hende fra din favn og ned hvor hun skal sove, lige der, hvor hun næsten sover men stadig er vågen nok til at registrere, hvor hun lægges og at hun ikke har brystet i munden. Hvis hun falder i søvn i din favn og derefter flyttes, så kan det også være forklaringen på at hun søger dig igen og igen om natten. Hun oplever, at hun ligger et andet sted, end hun faldt i søvn og det er utrygt - og så søger hun din favn og dit bryst og sover så roligt videre, så snart hun mærker det. Derfor er det vigtigt, at hun nu begynder at forbinde sin seng med stedet, hvor hun sover - og ikke din favn:)

Og ja - så lyder det også som om, at du skal til at begynde med lidt skemad. I første omgang kun smagsprøver og det skal komme ud over hendes vanlige indtag af mælk. Hun skal altså ammes mindst lige så meget som hun plejer. Men skemaden vil stille og roligt hjælpe jer lidt lidt mere rytme om dagen - som netop sikrer hendes indtag i dagtimerne - så hun kan undvære mælk om natten. I ...


Annonce

... første omgang vil jeg foreslå dig, at du starter op med lidt grød til frokost og når hun kan spise ca. ½ dl. af dette og det fungerer godt, maven fungerer og hun tager fint imod, så kan du begynde med lidt grøntsagsmos til aften.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre, har evt. brug for en ekstra amning, når dagen begynder - og det må hun meget gerne få. Det kan være en dejlig måde at vågne op på. Det vil sige ammes, sover lidt videre, ammes igen, og I står op...

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 12.30-13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er og hvad tid den ligger

Eftermiddag 16: Ammes (evt. ammes, skiftes, ammes)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til dagens 3. lur

Aften 18: tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres først, når skemaden til frokost fungerer. Indtil da ammes hun efter behov om aftenen.

Ammes (evt. ammes, skiftes, ammes) og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster.

Midt nat 03: Ammes - det er helt okay, hvis hun lige nu har brug for amningen midt nat. Men det vil være dejligt, hvis hun kan sove bare 3.5-4 timer imellem amningerne om natten og ikke skal ammes hver time...

Når du putter hende fra dig om aftenen, så læg hende i egen seng og hjælp hende med at sove der. Du kan evt. koble hendes seng til din seng, fjerne tremmerne fra den ene side og sætte jeres senge sammen. Du skal naturligvis sikre dig, at det er sikkerhedsmæssigt i orden. Det giver dig mulighed for at putte hende i egen seng og være lige ved siden af hende, så du kan berolige hende med dine hænder, nærhed osv. Så hun kan mærke dig og du kan lulle hende i søvn, hvor hun er - og uden at du skal stå op eller tage hende op i din favn. Og hun ligger stadig lidt på afstand af brystet og duften af din mælk :)

Sørg for at elevere hendes hovedgærde lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under hendes madras i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op.

Håber du kan bruge dette lidt videre og glæder mig til at følge jer fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

19. juli 2017 | Amning | 5 mdr.

Kan jeg genetablere amning?

Hej Helen. Jeg har en søn på 5 måneder. Han får flaske og har fået det siden...

Læs hele brevet og Helens svar


1. august 2017 | Amning | 5 mdr.

Mor tilbage på arbejde - amning og flaske

Hej Helen, Min datter er 5½ måned og jeg begynder på arbejde igen når hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2017 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger pr døgn

Hej Helen Jeg skriver vedr min datter på 4,5 mdr. Hun har altid ammet ganske...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når man giver barnet flaske, er det vigtigt at det er en hyggestund. Sid eller læg dig derfor med barnet i favnen og lad aldrig dit barn ligge alene med en flaske.

Hold barnet som hvis du ville amme og lad ind imellem barnet få en pause, så der er mulighed for at bøvse. Sid gerne med barnet, så barnets hoved er let eleveret. Sørg for at der er mælk i hele flaskesutten, så barnet ikke kommer til at sluge for meget luft.

Nogle børn spiser meget hurtigt på flaske,...

Læs mere i Babylex

Pethidin

Pethidin er et morfinlignende stof, som gives som indsprøjtning til blandt andet fødende kvinder. Det bruges, hvis kvinden allerede tidligt i fødselsforløbet er meget træt og det hjælper hende til at samle kræfter igen.

En ulempe ved pethidin er, at det påvirker barnet og hæmmer barnets sutte og søgerefleks. Derfor giver man kun Pethidin, hvis man skønner at der er mindst 4 timer til kvinden føder. Bliver barnet mod forventning født før de 4 timer, så vil barnet få en modgift.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annoncer

Annonce