Annonce

Annonce

Svar: Udtrapning af amning :-)


9. januar 2017

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære C´s Mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Og AV! Det gør bare så ondt, når de små bidder!

Det er helt okay, at du har valgt nu at stoppe amningen - det må du naturligvis gerne. Men hvis du stopper amningen nu, så er det vigtigt, at din datter vil tage imod en flaske. Det bliver meget svært at få hendes mælkebehov tilstrækkeligt dækket, hvis hun kun kan drikke af en kop...

Med den alder hun har, vil det være rigtig godt, hvis hun får 4 amninger eller 4 flasker i døgnet. Og jeg anbefaler, at disse 4 ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. I stedet for amning eller flaske før formiddagsluren, skal hun nu tilbydes et mellemmåltid - og det samme meget gerne også om eftermiddagen.

Lige nu ammer du ca 5 gange i døgnet. Og hvis du vil stoppe amning, så vil det være godt, at du erstatter en amning af gangen med flaske. På den måde får du stille og roligt trappet ud af amningen og går langsomt over på flasken - modermælken fylder mindre og mindre og erstatningen mere og mere. Din krop får således lov til at følge med og din mælkeproduktion nedsættes gradvist, samtidig med at din datters mave også kan vænne sig til modermælkserstatningen stille og roligt.

Det betyder altså, at I stedet for at amme 4 gange, så skal du amme 3 gange og give flaske 1 gang, herefter amme 2 gange og give 2 flasker, så amme 1 gang og give 3 flasker og til sidst gå helt over til så at give 4 flasker. Hvor hurtigt du kan gå frem afhænger helt af, hvor meget mælk du har og din fornemmelse af, hvor hurtigt din mælkeproduktion nedsættes... Det kan godt være, at du er nødt til at trappe ned over flere dage og ikke kan gøre det fra dag til dag, men stille og roligt vil flaskerne naturligt komme til at fylde mere og mere, og amningen blive mindre og mindre :)

Jeg vil anbefale dig, at du starter med at tilbyde hende flaske med modermælkserstatning sen aften. Forhåbentlig kan erstatningen mætte hende lidt ekstra, så hun naturligt helt begynder at kunne undvære mælk midt nat. Derefter vil jeg anbefale dig, at du dropper amningen før middagsluren og i stedet tilbyder hende en flaske der. Derefter vil det være fint at erstatte amningen før putning med en flaske og til sidst kan du så fjerne amningen tidlig morgen. I 8-9 måneders alderen vil det være naturligt med 3 flasker - og de kan meget fint ligge før middagslur, aften og sen aften. På den måde vil det være naturligt, at det netop er den tidlige morgenamning, som bibeholdes i længst tid. Når hun kan undvære brystet her, kan hun undvære mælken helt:)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ...


Annonce

... ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes, - denne amning fjernes helt omkring 8 måneders alderen og her behøver hun ikke få flaske i stedet.

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30-10 som nu

Frokost 12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Mellemmåltid ca kl 14 i form af lidt flerkornsgrød med frugtmos og frisk blød frugt i hånden. Vand af kop.

Flaske og puttes til eftermiddagslur ca kl 14.30

Aften 17.30: Aftenmad, udgangspunktet jeres mad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris. Vand af kop. Der skal være moset mad og mad i stykker, som hun selv kan sidde med i hånden og gumle på, øve sig mundmotorisk på. Vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad og gøres klar til natten.

Flaske og puttes til natten ca kl 20-20.30 som nu

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes et drømmemåltid og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se, er der lidt flere små måltider i min dagsplan, og det er rigtig godt, hvis du kan tilbyde din datter dette. Det er også en forudsætning for, at hun begynder at kunne undvære mælken om natten :)

Hvis du ikke kan få din datter til at tage flaske, så har du lidt et problem.. hun skal have modermælk eller modermælkserstatning til hun er et år... Hvis det er helt umuligt, vil jeg anbefale dig, at du så bibeholder amningen, men at du forsøger at undgå, at du bliver bidt.

Prøv at lægge mærke til om hun især bider først eller sidst i amningen. Hvis hun bider først i amningen, så kan det være en god idé, at du prøver at stimulere brystet evt. malker lidt ud, før du lægger hende til. Hendes tendens til at bide dig, vil være mindre, hvis din mælk først løber :)

Hvis hun bider sidst i amningen, så kan det være en god idé at du tager hende fra lidt før tid og får afsluttet amningen før hun forløber sig. Det vil være helt okay, at du afbryder amningen lidt for tidligt. Hun skal stadig nok få den mælk, hun har behov for, med den alder hun har nu :)

Og så skal du også tilbyde hende mad i hånden, blødere mad som bløde frugtbåde eller måske en brødskorpe, ristet rugbrødsbjælke eller lignende. Hvis du er urolig for dette, nu hvor hun har fået tænder, så kan du også give hende et frugtnet eller en babyfeeder, som er en lille beholder til kogte grøntsager eller frugt. Det er vigtigt, at hun får lov til at sidde og sutte, gumle, bruge sine gummer - på noget andet end dig :)

Rigtig meget held og lykke fortsat - håber du er hjulpet lidt videre på vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

1. august 2017 | Amning | 5 mdr.

Mor tilbage på arbejde - amning og flaske

Hej Helen, Min datter er 5½ måned og jeg begynder på arbejde igen når hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2017 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger pr døgn

Hej Helen Jeg skriver vedr min datter på 4,5 mdr. Hun har altid ammet ganske...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2017 | Amning | 12 mdr.

Ammestop, hvordan? 12 måneder

Kære Helen Jeg har et spørgsmål vedr. ammestop. Vores søn er nu blevet et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annoncer

Annonce