Annonce

Annonce

Svar: Flaske og rytme


6. januar 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære du

Tak for dit brev :)

Det lyder godt, at du har bestilt min bog om Amning og Flaske - i den vil du kunne læse meget mere om amning, modermælkserstatning, flaskegivning osv. Tak :)

Hvis jeres dreng er vant til at blive ammet, før han bliver puttet, så vil det være rigtig godt, hvis du kan holde fast i denne rytme - selvom han tilbydes flaske. Det er rigtig rart for ham at få mælk, før han skal sove. Når han er fyldt godt op med mælk i maven, så sover han ofte en længere lur og samtidig er det en rytme, som passer rigtig godt med den rytme, som han forventes at skulle have fremover. Når han starter på skemad i 4-6 måneders alderen, vil det være rigtig fint, at han fremadrettet tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner og så tilbydes flasken, før han skal sove - så på den måde vil en rytme med mælk før hver lur fungerer nu og også fremover :)

Men, når det er sagt, så vil børn der får flaske nogle gange naturligt have brug for en flaske, når de vågner - eller de kan have brug for at få flasken midt imellem deres lure. Hvis han har sovet en lang lur på måske 3 timer, så vil han naturligt være sulten, når han vågner og kan få flasken der. Er det kun 1.5 time siden han spist sidst, så vil han godt kunne vente med at få flaske til senere og her så enten få flasken før luren eller måske lidt før han egentlig skal sove. Her er du nødt til at være lidt fleksibel :)

Det kan være en god idé at introducere en sut, gerne koblet på en sutteklud, hvis han ikke allerede har det. Sutten bør indgå som en fast del af putteritualet. Det vil sige, at flasken kan erstattes med sutten eller har han fået flaske lidt før putning, så tilbydes han sutten i stedet for flasken. Sutten hjælper ham med at falde til ro og overgive sig til søvnen og børn, der får flaske, kan godt have et lidt større suttebehov end børn der tilbydes bryst :)

Dagsrytmen ændrer sig ofte lidt fra barnet er 2 til 3 måneder. Da jeres dreng snart bliver 3 måneder, kan det være en idé at arbejde på en rytme, som indeholder 3 lure dagligt.

En dagsrytme kan se således ud:

Tidlig morgen: Flaske og sover videre.

Kommer op, skiftes, leger og pludrer, hygger. Skiftes og gøres klar til næste lur

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur med sut og sutteklud

Kommer op, leger, pludrer, hygger. Skiftes og gøres klar til næste lur

Frokost: Flaske og puttes til middagslur

Kommer op, leger, pludrer, hygger. Skiftes og gøres klar til næste lur

Sen eftermiddag: Flaske og puttes til dagens 3. lur

Kommer op, er ofte vågen en del af aftenen og kan begynde at gå sent i seng, hvilket er helt naturligt for alderen

Aften: Flaske og puttes til natten

Sen aften: Flaske (det der også kaldes et drømmemåltid)

Midt nat: Flaske ...


Annonce

... og sover videre

Mange børn bliver lidt mere mætte af modermælkserstatning, end de gør af modermælk. Derfor vil de nogle gange kunne sove et lidt længere søvnstræk om natten, end når de ammes. Rytmen kan være lidt forskellig, når børn får flaske.. Derfor må du prøve at se, hvordan tingene udvikler sig hos jer, og hvad der passer jeres dreng bedst. Det kan godt være, at han måske viser sig at tage et længere søvnstræk sidst på aftenen/først på natten og det må han umiddelbart gerne...

En af fordelen ved at give flaske er, at du ved præcist hvor meget han indtager. Og da du kan udregne hans behov ud fra hans vægt, så ved du om han får det, som han har behov for. Det i sig selv kan give en meget stor ro :)

Derudover kan far også begynde at tage del i det at give mad. Det kan være rigtig dejligt for far at få lov til at være med her - og det kan give dig lidt frirum til dig selv og til at lave andre ting - måske bare finde tid til at tage et langt bad :) Det kan være guld værd.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 1. feb.: Børn og opdragelse, Hørsholm Bibliotek

Torsdag 8. feb.: Børn og opdragelse, Glostrup Bibliotek

Onsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Føtex - Randers

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv også at lægge mærke til den øjenkontakt, som I har med jeres dreng, når I giver flaske. Det kan være meget intenst og en helt særlig følelse - helt anderledes og dybere end når man ammer :)

Og så er der det med modermælkserstatning - det er bestemt ikke "slemt"! Modermælkserstatning bliver lavet, så det ligner modermælken i sammensætning. Og der er i Danmark kun gode erstatninger. Vi har ingen problemer med vores drikkevand, og børn trives fuldt ud med modermælkserstatning. Se på din dreng, se på, hvordan han stille og roligt begynder at udvikle sig og trives. Prøv at holde fast i, at det valg, I har truffet i jeres familie – uanset årsag – er det bedste for jer og jeres lille dreng :)

I kan købe forskellige typer af erstatning alt efter, hvad I tænker, at jeres dreng har brug for og vil trives bedst med. Hvad giver I ham nu? Virker han glad for dette og tager fint imod flasken, så er det super godt :)

For mange kvinder er det en stor sorg, når amningen ikke lykkes. Og det er en proces, som du skal igennem. Det er vigtigt, at du får mulighed for at trappe stille og roligt ud af amningen, så du både fysisk og mentalt kan følge med. Jeg tænker, at det også vil hjælpe dig i denne proces, at du starter med at malke ud og tilbyde din dreng din mælk på flaske - også selvom han får modermælkserstatning ved siden af, så får han stadig glæde af den mælk, som du producerer til ham. Derfor er det rigtig godt, hvis du malker det ud, som du har til ham, så længe du kan det og har overskuddet til det :) Men det er også helt okay, når du fornemmer, at det ikke længere er så nødvendigt med din mælk:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke - jeg glæder mig til at følge jeres lille familie fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

1. august 2017 | Amning | 5 mdr.

Mor tilbage på arbejde - amning og flaske

Hej Helen, Min datter er 5½ måned og jeg begynder på arbejde igen når hun er...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Hårtab og kosttilskud

Kære Helen, Jeg har tabt en del hår ifbm graviditet og amning Vil høre om...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2017 | Amning | 2 mdr.

Vil kun ammes 1 gang mellem hver lur

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående korte lure. Først lige lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2017 | Amning | 4 mdr.

Antal amninger pr døgn

Hej Helen Jeg skriver vedr min datter på 4,5 mdr. Hun har altid ammet ganske...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2017 | Amning | 12 mdr.

Ammestop, hvordan? 12 måneder

Kære Helen Jeg har et spørgsmål vedr. ammestop. Vores søn er nu blevet et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex

Høj stol

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange modeller. De stationere, hvor nogen kan indstilles, så de passer til barnets alder (kan varieres i længden mellem sæde og fodstøtte) og typer som fungerer som legebord.

Der findes også mobile stole eller sæder, som kan medbringes, når man skal i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annoncer

Annonce