Annonce

Annonce

Brev:

Søskendejalousi - storebror 5 år, lillebror 1 år


24. august 2017

Kategori:
Alder:
4 år, 9 mdr.

Søskendejalousi - storebror 5 år, lillebror 1 år

Kære Helen,

Nu melder jeg mig på banen igen. Denne gang med et lidt mere "følsomt" emne.

Lillebror bliver 1 år om et par uger. Til november bliver storebror 5 år.
Indtil for nogle måneder siden - ja indtil lillebror blev mobil, da han var omkring 6 måneder, har vi ikke set skyggen af jalousi hos storebror. Gennem de sidste 3 måneder er dette dog eskaleret. Hele juli holdt vi ferie sammen alle 4, og der gik det hele så fint. Storebror var sød ved lillebror det meste af ferien, men vi var jo også to til drengene hele tiden.

Min mand arbejder rigtig meget, så jeg står alene med drengene både morgener og eftermiddage. Vi har valgt, at jeg skal være hjemmegående med lillebror til han kan begynde i storebror skønne og lille børnehave når han er rundet 2 år.

Storebror er i børnehave på deltid, og han har en god portion tidlige dage samt fridage. Nogle dage om ugen henter jeg storebror allerede 12.30, således at vi har nogle timer alene sammen, mens lillebror sover til middag. Nogle gange leger vi bare, andre gange hjælper han med at skrælle kartofler, hænge vasketøj op mv.

Om lørdagen har vi fast 2 timer alene, mens far er sammen med lillebror. Her plejer vi at tage væk sammen - til gymnastik, i biografen eller ligende.

Storebror er meget jaloux på lillebror. Min store søn og jeg har også altid haft meget tid sammen, netop fordi jeg forlængede min barsel, og fordi jeg altid har været studerende, mens han har været til. Vi har et tæt bånd, og det er vigtigt for mig, at vi kan tale om alle slags følelser.
Han er rigtig god til at sætte ord på sine følelser, men alligevel synes jeg, at han er ret voldsom ved sin lillebror.

Jeg synes, at jeg er kommet ind i en ond spiral, hvor jeg hele tiden må irettesætte ham: "Ikke så voldsomt, pas nu lige på ham, stop med at skubbe ham, hold op med at hive i ham mv."
Han kan finde på at sparke til sin lillebror, tjatte til ham eller slå ham oven i hovedet med en togskinne. Jeg synes, at det er nogle ...


Annonce

... uempatiske handlinger, når ham snart er 5 år? Måske forventer jeg for meget af ham? Han er en meget kvik og klog dreng med et stort ordforråd, men jeg ved jo godt, at det er følelser der styrer ham, når han handler som han gør.

Han har rigtig mange "heller" i vores lejlighed, og han kan til enhver tid gå på sit værelse og lukke døren. Hans legetøj er hans, og vi sørger for at lillebror ikke kommer og snubber det fra ham.

Lillebror er MEGET glad for storebror, og vil hele tiden være der, hvor han er, pille ved ham, kramme ham osv. Det er jo også (sagt rent ud: skide irriterende), når man ikke selv er en krammebamse, der er vild med babyer.

Jeg føler, at jeg konstant skal have øjne i nakken. Det er drænende.
Han har konstant antennerne ude i forhold til sin lillebror. Hvis han bare kunne være lidt ligeglad, men han skal konstant vide, hvor han befinder sig, om han leger med hans legetøj mv. Det må være meget stressende for ham.
Når ikke lillebror opsøger storebror, så opsøger storebror lillebror og vil "lege", men det ender altid ud i konflikter, hvor jeg skal være på dupperne.

Jeg er træt med træt på, og jeg har gentagende gange råbt højt i afmagt, hvilket jo heller ikke er ok. Vi får også altid talt om tingene bagefter.

Jeg føler, på en eller anden måde, at han er for stor til at opføre sig sådan? Jeg synes tit at man hører, at det mest er de 2-3 årige storesøskende, der opfører sig hårdhændede overfor mindre søskende, og ikke børn på min store søns alder? Det skal siges, at han aldrig agerer således overfor andre børn.

Jeg føler, at jeg tilgodeser ham alt det, der er muligt. Herudover har han sin mormor og morfar lige rundt om hjørnet, som han ser både 3-4 gange om ugen, og tit alene, og her får han også en masse positiv opmærksomhed og alenetid.
Jeg føler, at jeg må gøre noget galt?

Kan du hjælpe en træt mor, Helen. Jeg føler mig tit som en elendig mor, fordi jeg bliver så træt af ham. Det er en forfærdelig følelse.

Med venlig hilsen
M

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

15. januar 2018 | Diverse | 4 år, 6 mdr.

Hjælp - vi skal flytte!:-)

Kære Helen Vi har været så heldige at finde et nyt dejligt hjem til vores...

Læs hele brevet og Helens svar


1. januar 2018 | Opdragelse | 4 år

Lidt svært at være storebror

Kære Helen. Jeg er så heldig, at jeg har fået barn nummer 2 for otte uger...

Læs hele brevet og Helens svar


23. november 2017 | Sovevaner | 4 år, 5 mdr.

Særligt behov for tryghed eller dårlige vaner?

Kære Helen Vores datter på lige knap 4 1/2 år har det sidste lange stykke...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 4 år

Tisse uheld og sensitiv

Kære Helen. Nu har jeg brug for nogle gode råd fra dig. Min yngste søn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret, som så vil lave en aftale med dig om, hvornår du kan møde præsten og I mødes og snakker om dåbsritualet.

Hvis man ikke ønsker sit barn døbt i kirken, skal man henvende sig på kirkekontoret i det sogn man hører til, og sørge for at få barnet navngivet. Mange vælger at holde en navngivningsfest i den anledning.

Hvis et barn ikke er døbt eller navngivet, inden det bliver et...

Læs mere i Babylex

Portions størrelse

Det er meget forskelligt hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget og andre mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Et barn som får mælk har behov for ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige at et barn som vejer 3600g vil have behov for ca 600ml mælk på det døgn. I takt med at barnet vokser og vægten øges, så øges indtaget af mælk også.

Når børn begynder med skemad, så vil der i første omgang...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annoncer

Annonce