Annonce

Annonce

Brev:

Min femårige søn opfører sig skrapt og surt over for venner


8. august 2017

Kategori:
Alder:
5 år

Min femårige søn opfører sig skrapt og surt over for venner

Kære Helen.

Jeg har ofte læst med i dine svar og fået meget ud af det. Og nu er det blevet min egen tur til at stille et spørgsmål, som jeg virkelig tumler med i forhold til opdragelsen af og samværet med min 5-årige søn.

Min søn er en følsom dreng: kvik, kærlig, udadvendt, meget talende - og har et stort temperament!

Udfordringen er og har været i et lille halvt års tid, at han behandler, oplever jeg for ofte, sine venner surt og skrapt herhjemme, når han har legeaftaler.

Konkret kommer det til udtryk ved, at han taler med en meget skrap og sur stemme til dem og irettesætter dem. Siger meget NEJ, dikterer, skælder ud på dem og har, synes jeg, svært ved at overlade styringen og initiativet til en kammerat. Han ved altid, hvad han vil og ikke vil og 'finder' sig ikke noget som helst.

Ofte har jeg spurgt mig selv, om min søn opfører sig sådan, fordi jeg behandler ham sådan?

...Men det gør jeg efter min egen bedste overbevisning ikke. Jeg kan blive sur og skælde ud, men generelt er jeg en rimeligt roligt anlagt person, som har ret svært ved at blive vred og har som en af mine 'mor-mærkesager', at vi taler pænt til hinanden og andre og behandler os selv og andre ordentligt.

Også derfor går min søns opførsel mig på i en grad, så jeg næsten ikke kan holde ud at være i nærheden, når han har legeaftaler og oplever dem som virkelig udfordrende. Kan også mærke, at jeg slet ikke forstår "drengelege": De slås, konkurrerer, tumler fysisk meget, og det genkender jeg ikke fra min egen barndom.

Jeg oplever, at jeg har det ene øre inde hos drengene og vurderer, om jeg skal gribe ind eller ej? Om det er ok eller ej, om min søn er "for skrap"? Min søn bliver meget vred og ked af det, hvis jeg irettesætter ham over for hans venner. ...


Annonce

... Og det forstår jeg godt. Min søns venner finder åbenlyst også min lejlighedsvise blanding irriterende!

Jeg har talt med børnehaven og andre forældre og spurgt ind til, hvordan de oplever min søn i sociale sammenhæng: Børnehaven har INTET at sætte fingeren på, tværtimod siger de, at han er yderst kompetent socialt og er med hele vejen rundt. Jeg kan se og høre, at han er vellidt, og han har mange venner i børnehaven. Det er stort set kun, når jeg er i nærheden, at min søn opfører sig, som han gør :-/.

Jeg har altid været alene med min søn og vidste, at jeg ville blive det, da jeg valgte at få ham. Hans far bor i et andet land, og vi har (temmelig sjælden) sms- og telefonisk kontakt med ham. Der er ingen uvenskab ml. min søns far og mig, og jeg taler bevidst kun godt om min søns far over for min søn.

Han er seks timer i børnehave om dagen. Sover senest kl. 20 og vågner af sig selv om morgenen ved 6.30-7-tiden. Spiser normalt osv.

Min søn har altid haft et stort temperament. Det har hans far også: De bliver så vrede, når noget går dem imod, eksploderer i et kæmpe brag - og falder så lynhurtigt ned igen.

Min søn kan bestemt også tale med sur og meget skrap stemme til mig. Rigtig kommandogeneral-stil. "KOM NU MOR!". "Jeg vil have...", "du skal", "giv mig" osv. osv. Hver gang bestræber jeg mig på at spørge eller sige, hvordan man kunne sige det samme på en pæn måde. Hvad han ofte godt ved.

- Men kræver jeg for meget af ham? Eller for lidt? Eller kræver jeg bare det forkerte? Hvordan håndterer jeg bedst legeaftalerne herhjemme, når min søn folder sig ud og kommanderer rundt med vennen?

Jeg håber virkelig, at du kan hjælpe mig med noget input, for vennerne og familien er prøvet...

Mange hilsener

Papiruglen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

17. marts 2018 | Kost og ernæring | 4 år, 6 mdr.

4 årig som sjældent spiser kød

Kære Helen Nu trænger jeg til lidt gode råd. Min yngste søn på 4,5 år er...

Læs hele brevet og Helens svar


1. marts 2018 | Opdragelse | 5 år, 9 mdr.

Problemer i konfliktsituationer

Kære Helen Vi har nogle bekymringer om vores datter, vi gerne vil dele med...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2018 | Diverse | 4 år, 6 mdr.

Hjælp - vi skal flytte!:-)

Kære Helen Vi har været så heldige at finde et nyt dejligt hjem til vores...

Læs hele brevet og Helens svar


23. november 2017 | Sovevaner | 4 år, 5 mdr.

Særligt behov for tryghed eller dårlige vaner?

Kære Helen Vores datter på lige knap 4 1/2 år har det sidste lange stykke...

Læs hele brevet og Helens svar


20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annoncer

Annonce