Annonce

Annonce

Brev:

Usikker på sig selv


26. august 2016

Kategori:
Alder:
4 år, 1 mdr.

Usikker på sig selv

Hej Helen.

Jeg skriver til dig fordi vores dreng på 4 år er tiltagende usikker på sig selv og bange for at fejle. Og vi er i tvivl om hvordan vi hjælper ham bedst muligt med at blive mere selvsikker.

Det kommer sig til udtryk på flere måder. I børnehavn vil han oftest ikke være med til fællesaktiviteter, hvor man ”skal” noget, da han dels ikke kan lide at være i centrum, dels ikke tror han kan finde ud af det. Det er super ærgerligt synes jeg, og han går glip at meget af det sjove. Også når vi som forældre er sammen med ham, er han tilbageholdende, men knap så meget som i børnehaven.

Vi prøver at snakke med ham om at det er ok bare at prøve noget selvom man ikke kan og at man jo lige skal lære tingene først. Og at det bare handler om at det skal være sjovt. Vi prøver at gå foran og det hjælper som regel lidt. Men det kan også være helt simple ting han ikke vil, fx at tegne en sol på opfordring. Han er lige ved at prøve og sætter blyanten på papiret, men opgiver før han kommer i gang og siger ”det kan jeg ikke finde ud af”. Selvom jeg ved han kan. Et andet eksempel er det at køre på løbehjul. Han fik et i gave for ½ års tid siden og prøvede det selvfølgelig – det gik faktisk godt taget i betragtning at det var første gang. Men han snublede da også en enkelt gang og nu tør han ikke komme op på det igen. Selv så lang tid efter.

Han har desuden svært ved at dele sine venner (sin ene gode ven) med andre børn og er nok lidt bange for at blive forladt i legen. Det er aldrig ham der fører legen an og bestemmer i legen, men han følger bare med. Han har det bedst med at have få venner, som ...


Annonce

... han vil være sammen med hele tiden. Det er bare ikke altid de gider det, og så bliver han selvfølgelig ked af det.

Han er også bange for mange forskellige ting, fx tegnefilm og historier, med farlige dyr i. Selvom de er egnet til små børn. Han går sin vej eller gemmer ansigtet, hvis det bliver for farligt. Dette hænger sandsynligvis sammen med hans meget gode forestillingsevne og fantasi tror jeg. Han spørger også tit: ”hvad nu hvis”… et eller andet helt skørt.

Han er meget intelligent og kan rigtig meget med tal og bogstaver samt udenadslære. Han husker godt og har det jeg vil kalde klæbehjerne. Han husker også langt tilbage i tid, og selv med mange detaljer. Og så spørger han rigtig rigtig meget og er ekstremt videns begærlig, hvilket er super godt og selvfølgelig også derfor han ved en masse. Han er desuden en rigtig ”samler” og finder på den måde også ud af meget om det han nu samler på.

Jeg tror hans personlighed er noget han har fra os, da vi begge har været lidt ligesom ham som børn. Men jeg tror også at noget af usikkerheden må være kommet undervejs. Vi prøver at give ham en god og kærlig opdragelse, men gode oplevelser og masser af udfordringer. Men et eller andet sted tror jeg at især jeg har været for lidt overbeskyttende (og er det til tider stadig) fordi han altid har været meget genert. Det bliver nemt en ond cirkel og det er jeg selvfølgelig opmærksom på.

Jeg håber det var oplysninger nok om ham, og jeg håber du har nogle gode råd til hvordan vi som forældre bedst hjælper ham videre, så han tør springe ud i nogle flere ting uden at være bange for at fejle.

Hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

15. januar 2018 | Diverse | 4 år, 6 mdr.

Hjælp - vi skal flytte!:-)

Kære Helen Vi har været så heldige at finde et nyt dejligt hjem til vores...

Læs hele brevet og Helens svar


10. januar 2018 | Kost og ernæring | 3 år, 10 mdr.

Vil ikke spise - 3 år, 10 mdr.

Kære Helen. Jeg har brug for råd i forhold til vores datter på 3 3/4 år.....

Læs hele brevet og Helens svar


1. januar 2018 | Opdragelse | 4 år

Lidt svært at være storebror

Kære Helen. Jeg er så heldig, at jeg har fået barn nummer 2 for otte uger...

Læs hele brevet og Helens svar


14. december 2017 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Dreng på 3 år i to verdener

Kære Helen Vi har en dreng på 3 år og 7 måneder. Han er energisk, arbejdsom,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. november 2017 | Sovevaner | 4 år, 5 mdr.

Særligt behov for tryghed eller dårlige vaner?

Kære Helen Vores datter på lige knap 4 1/2 år har det sidste lange stykke...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Men også i 4 og 5 mdr´s alderen nyder børn ofte at få lidt frugtmos, især pga den søde smag. Det anbefales at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også at du tilbyder frugtmos som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, men du kan også give mos af fersken, melon og...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse man bruger om et barn der er helt utrøsteligt og skrigende og lægen ikke kan finde nogen anden præcis diagnose. Barnet får som regel disse skrigeture fra det er 4 uger til tre mdr. gammelt. Der er mange teorier om, hvorfor nogle børn får kolik. Nogle taler om umoden tarmfunktion, andre om psykisk uro i familien og atter andre om helt andre ting. Uanset hvad årsagen er, så er det altid ulideligt både for forældre og barn at være i en situation, hvor barnet græder og er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annoncer

Annonce