Annonce

Annonce

Gulsot nyfødt


1. februar 2022

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion, og kroppen skal nu nedbryde de røde blodlegemer.

De overskydende blodlegemer nedbrydes af leveren, og der dannes et farvestof kaldet bilirubin. Hvis leveren endnu ikke er helt moden til at kunne udskille bilirubinen, ophobes det i kroppen i et par dage og kan ses som en gullig ...


Annonce

... farve i huden.

Det er vigtigt, at barnet får rigeligt med væske, da det er med til at skylle bilirubinen ud af kroppen. Det er derfor vigtigt at observere, om barnet er for sløvt til at spise. Hvis dit barn spiser, tager på og i øvrigt virker til at have det godt, så er det ofte ikke nødvendigt at behandle. Men nogle gange bliver barnet sløv, sover for meget og kan ikke spise, og så vil behandling være nødvendigt.

Den hyppigst brugte behandlingsmetode er lysbehandling eller fototerapi. Der bruges såkaldt blåt lys, som vil nedbryde bilirubinmolekylet i huden til isomer, der er vandopløselige, og som hovedsageligt udskilles gennem afføringen. Man vil jævnligt tage en blodprøve for at måle indholdet af bilirubin i kroppen. En indlæggelse varer normalt kun få dage.



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce