Annonce

Annonce

Gravid? Vær opmærksom på uønsket kemi i maden


28. januar 2015


Fødevarestyrelsen har fra i dag og de næste t​o uger frem særlig opmærksomhed på gravide.



Gravide og kvinder, der ønsker at blive gravide, skal være særligt opmærksomme på en række råd om, hvordan de undgår ønsket kemi i maden.



1) Børn og gravide bør ikke spise frisk tun. Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide, ammende kvinder, kvinder, der forsøgere at blilve gravide og børn i alderen 3-14 år:



- Spiser forskellige fisk f.eks. rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskrogn,sild, makrel og opdrættet laks.



- Ikke spiser udskæringer af de store fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.



- Højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen.



- Ikke spiser dåser med hvid eller albacore tun.



2) Spis max 125 gram fede fisk fra Østersøen om måneden. I Østersøen er indholdet af miljøforureningen dioxin høj. Laks er f.eks. en fed fisk fra Østersøen, der kan have et højt indhold af dioxin og skal derfor intages i begrænsede mængder.



Gravide bør stadig spise fisk. Fordelene ved at spise fisk er langt større end ulemperne, men spis forskellige slags fisk. Derved mindskes risikoen for at få for mange af de miljøforureningere, der findes i visse fiskearter.



3) Spis masser af frugt og grønt - men skyl det først, så indhold af bly og evt. pesticidrester mindskes. 



Varier dit indtag af frugt og grønt så meget som muligt. Spiser du ekstremt meget af samme slags frugt og grønt hver dag, kan du få for meget af et sprøjtemiddel.



Køb også fødevarer, der dyrkes med så få sprøjtemidler osm muligt. Derved er du med til at fremme en mere miljørigtig produktion og reducerer samtidig dit indtag af pesticidrester gennem kosten.



4) Vælg indpakning der ikke indeholder bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. Derfor bør særligt gravide og børn vælge indpakning, der ikke indeholder bisphenol A. 



Bisphenol A fides meget i dåsemad og ...


Annonce

... -drikke. Køb så vidt muligt uemballerede, friske fødevarer eller produkter, der r emballeret på karton, plast eller glas i stedet for dåse.



5) Undgå indpaking, der indeholder fluorerde stoffer. Disse stoffer bruges blandt andet til at gøre papir vand- og fedtafvisende. Stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende, og bør derfor særligt undgås af gravde og børn. 



Brug f.eks. svanemærket madpakke- og bagepapir, og opbevar ikke pizzarester i pizzabakken.



6) Undgå Ftalater. Indersiden af skruelåg kan indeholder ftalater. Stil derfor dine glas med skruelåg opad, da du derved mindsker kontakt mellem fødevaren og pakningen. 



Ftalater er hormonforstyrrende, og der er derfor sat ekstra forsigtige grænseværdier for, hvor meget der må afgives fra emballagen til fødevarer.



7) Drik højst 3 kopper kaffe om dagen. Kaffe har et højt indhold af koffein og bør derfor ikke indtages i større mængder, når du er gravid. Ved at begrænse dit indtag af kaffe, reducerer du dit indtag af de kræftfremkaldende stoffer akrylamid og furan.



Udover kaffe bør gravide også begrænse indtaget af andre koffeinholdige drikkevarer som te og cola - og du bør holde dig helt fra energidrikke.



8) Spis max 50 gram lakrids om dagen. Lakrids indeholder glycyrrizhinsyre, som kan give forhøjet blodtryk og væskeansamlinger. Derudover kan lakrids indeholde salmiak, som virker afkalkende på knoglerne. 



9) Gravide, ammende og bør bør undgå prikbladet perikon, som er en urt, der blandt andet bruges i kosttilskud, salater og teer. Andre børn kun drikke te md prikbladet perikon i begrænsede mængder.



Forsøg har vist at prikbladet perikon kan forårsage lysfølsomhed og påvirkning af huden. Ved længere tids indtag er der risiko for udvikling af øjensygdommen grå stær.



Der er mistanke om, at indtag af prikbladet perikon under graviditet og amning kan medføre udviklingsskader på barnet.



Læs mere på madmedmindrekemi.dk



Kærlig hilsen



Helen



 



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce