Annonce

Annonce

Skift til sommertid


19. marts 2018


Så er det snart tid til at skifte til sommertid, hvi​lket betyder, at vi skal sætte urene en time frem. Klokken 02 bliver til klokken 03...



Men hvad betyder det egentlig for vores børn, når urene sættes frem. Det handler min artikel om i dag.



Når uret sættes en time frem



Nogle børn reagerer ikke på, at vi ændrer på klokken. De sover, leger, spiser og er aktive præcis på samme måde og samme tidspunkt, som de plejer at være - de har ingen problemer med at skifte. Hos andre børn er det dog noget sværere. De har rigtig svært ved at ændre deres rytme og skulle klare sig med en times mindre søvn kan gøre dem utilpasse, det kan påvirke deres koncentration og der skal ikke ret meget til før "bægeret flyder over". En times mindre søvn er for nogle børn rigtig svært. 



Børn er Lærker og Ugler, voksne er A og B mennesker



Ligesom voksne kan have en rytme, hvor de enten står tidligt op eller går sent i seng, så ses dette også hos børn. Hos voksne taler vi om A og B mennesker, hos børn kalder vil det Lærker og Ugler.



Lærkerne (A): De falder let i søvn om aftenen. De er trætte sidst på dagen, og de vil rigtig gerne i seng. De har svært ved at koncentrere sig om aftenen, og har tydeligt brug for at sove. Men om morgenen er de friske. Morgenen er deres bedste tid på dagen - de vågner tidligt, glade og veludhvilede og parate til at komme op og starte dagen, - de vågner ofte allerede kl 05.



Uglerne (B): De kan ikke lide at blive vækket om morgenen. De har rigtig svært ved at skulle op, det er svært at overskue morgenmad, påklædning, ja alt det man ofte skal nå ret hurtigt, før vi skal ud af døren til bestemt tid... Til gengæld elsker de aftenerne. Aftenen er for dem den bedste tid på dagen. Her har de masser af energi, de leger rigtig godt, de udfordrer sig selv, de lærer, undersøger osv. Der er bare gang i dem, og de har bestemt ikke tid eller lyst til at komme i seng. 



Sommertid er svært for uglerne



Når vi skifter til sommertid og sætter uret en time frem, så reagerer børn forskelligt. Og hvor forældre til en lærke ofte kan nyde, at barnet ikke vågner kl 05, men nu først klokken 06, så er det straks sværere, hvis man er forælder til en ugle. I forvejen plejer barnet måske at blive vækket og det med møje og besvær, og nu skal barnet så faktisk vækkes en time tidligere - det er ikke let. 



Flyt stå-op- og putte-tidspunkter med 15 minutter



For at hjælpe din ugles indre ur til at vænne sig til sommertid, så kan det være en god idé, at du ...


Annonce

... hjælper barnet med at ændre rytme. Det betyder, at hvis dit barn normalt kommer i seng kl 20, så kan du begynde at putte dit barn kl 19.45, dagen efter 19.30, så 19.15 og til sidst kl. 19. Samtidig med at du gør dette, så vil det være rigtig godt, at du om morgenen forsøger at vække barnet lidt før. Det betyder, at hvis barnet normalt bliver vækket kl 07, så vækker du barnet kl 6.45, 6.30, 6.15 og 6.00.



På den måde kan du gradvist ændre barnets rytme med en time. Det er mindre hårdt, end hvis du bare fra den ene dag til den anden sætter uret en time frem. Og du må gerne ændre på tiden og barnets rytme over 4-7 dage.



Vær opmærksom på lys og mørke



Lys er med til at signalere vågenhed, og mørke er med til at signalere, at det er tid til at sove. Det betyder, at når du putter dit barn tidligere, så vil det være rigtig godt, at du sikrer mørke i soveværelset. Hvis dit barn har brug for en natlampe, så sørg for at belysningen er så dæmpet, at den ikke appellerer til vågenhed. Mørke er med til at regulere søvnhormonerne og gøre os klar til at sove.



Lys er derimod nødvendigt, når det er tid til at vågne. Derfor er det godt, hvis du kan trække gardinerne fra og lade dagslyset komme ind, når det er tid til at vågne. Og hvis de kniber med at få dagslys nok, når det nu er tidligt om morgenen, så tænd lys i værelset. Lyset vil trænge ind gennem barnets øjenlåg, og barnet vil begynde at registrere, at det er ved at være tid til at vågne. 



Sørg også gerne for at der er lidt aktivitet om morgenen. Hvis dit barn har svært ved at vågne, så lad døren til børneværelset stå åben, sørg for at snakke lidt, tænd for radioen eller lignende, så der ikke er helt stille. Det kan også være med til at gøre, at dit barn registrerer, at det nu er ved at være dag og dermed tid til at vågne og starte dagen.



Vær rummelig og vis forståelse



I dagene efter skift til sommertid, kan du godt selv være ekstra træt og måske også selv føle behov for en ekstra times lur - det er ikke kun vores børn, som kan synes at skiftet er svært. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på dit eget overskud (eller mangel på samme):). Og vis dit barn forståelse, hvis dit barn virker ekstra træt. Dit barn kan sagtens være lidt mere pylret i denne periode, og det er helt okay. Det er ofte et spørgsmål om få dage, så har både børn og forældre vænnet sig til den nye rytme og hverdagen fungerer som den plejer igen.



God skift til sommertid!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce