Annonce

Annonce

Bækkensmerter og bækkenløsning i graviditeten


9. november 2017


Mange gravide bliver sygemeldt i graviditeten på gru​nd af smerter i bækkenet. Graviditet er som udgangspunkt ikke en sygdom, men det er en stor fysisk belastning, som du som gravid må tage hensyn til.



Allerede tidligt i graviditeten begynder dine led og ledbånd at give sig - det gælder alle led i kroppen, også bækkenleddene. Musklerne i bækkenet skal tilpasse sig det voksende barn i din mave, og leddene skal kunne give sig, så dit barn kan blive født. Det er en naturlig proces, men nogle gange kan du få store smerter i bækkenet under graviditet, og det handler min artikel om i dag.



Fakta og tal



Ca. 50% af alle gravide oplever at have bækken- og rygsmerter i graviditeten. For de fleste opleves smerterne diffuse og milde, men for en mindre del af de gravide, er der tale om sværere og mere specifikke smerter fra bækkenleddene. Disse smerter kan være så voldsomme, at de forhindrer den gravide i at bevæge sig optimalt. 



Hos ca. 20% er bækkensmerterne lokaliseret til skambenet (symfysen) og/eller halebens-knoglerne (sacroiliacaleddene).



Hos ca. 5 % taler man om bækkenløsning, hvilket betyder, at alle tre led i bækkenet - skambenet og de to sacroiliacaled giver smerter. 



Hvem får bækkensmerter



Alle gravide kan i princippet blive ramt af bækkensmerter under graviditet. Og årsagen til bækkensmerterne er endnu ikke fuldt klarlagt. Man ved dog, at hvis du tidligere har lidt af bækken- eller rygsmerter, så kan disse øges under graviditet. Det kan også spille ind, at du har født før, ligesom hårdt fysisk arbejde også kan øge risikoen for bækkensmerter under graviditet.



Bækkenløsning



Når man får bækkenløsning, så sker det ofte langsomt og over længere tid. Smerterne bliver gradvist værre og værre, og derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv, så dine smerter ikke øges.



Ud over at have smerter i dit bækken, så kan smerterne også sidde i ballerne, i lænden og nogen får også smerter ned på bagsiden af lårene. Smerterne kan godt variere fra dag til dag, så de nogle dage er betydeligt værre end andre dage. Du vil ofte også føle, at visse bevægelser gør særlig ondt, det kan f.eks. gøre mere ondt at ligge på ryggen end at ligge på siden, ligesom du måske får yderligere ondt, hvis og når du skal vende dig i sengen. Dine smerter kan også forværres af, at du sidder eller står op i længere tid af gangen.



Ofte vil det også være sådan, at jo mere du laver, jo mere ondt vil du få - det betyder dog ikke, at du skal være fuldstændig i ro, når du har bækkenløsning.



Fysisk aktiv - men opmærksom



Det er vigtigt, at du bruger din krop i den udstrækning du kan, fordi fysisk aktivitet er vigtigt for også at få en god fødsel. Men du skal så vidt muligt ikke gøre noget, der gør ondt. 



Derfor skal du prøve at finde ud af, hvad der giver dig ...


Annonce

... smerter og forsøge at undgå bevægelser, løft og lignende, som belaster dine led og øger dine smerter. Du skal altså undgå at overbelaste leddene, og du bør ikke lave aktiviteter, som fremprovokerer dine smerter.



Undgå så vidt muligt også stress i hverdagen. Hvis du har meget travlt og et aktivt arbejdstempo, så kan dette være med til at øge dine smerter. Bed derfor om hjælp i hverdagen og aftal evt. med dit arbejdssted, at du skal have mulighed for at ligge ned i løbet af dagen, så du ikke behøver sidde eller stå op for lang tid af gangen.



Undersøgelser viser, at nogle gravide har glæde af "bassinbehandling" og akupunktur. Det kan være rigtig godt at have et individuelt tilpasset program. Når du træner og bevæger dig i vand, så mindskes belastningerne på bækkenet. Du kan i vand ofte udføre øvelser, der ville gøre ondt, hvis du lavede dem over vand. I vand kan du derfor stabilisere og styrke dit bækken.



Du kan også med fordel lave forskellige bækkenbundsøvelser, der styrker din bækkenbund. Det kan både være knibeøvelser, hvor du kniber/spænder i bækkenbunden, omkring endetarmen, skeden og urinrøret. Og det kan være øvelser, som styrker muskelkorsettet. Det er de muskler, der ligger rundt om maven, rygsøjlen, bækkenbunden, de små rygmuskler og åndedrætsmusklerne.



Jo mere velgrænet ryg og bækkenbund du har, jo bedre dine muskler er til at arbejde sammen, jo mere stabilt din lænd og bækken fungerer, jo mere beskyttet er du mod bækkensmerter.



Behandling og sygemelding



Hvis du mærker smerter fra din bækkenbund, så bør du med det samme tale med din læge, så lægen kan følge dig, og I sammen kan finde ud af, hvad du vil have behov for.



Du kan også have glæde af at komme til en fysioterapeut, der kan give dig individuelle øvelser, ligesom du kan have glæde af at gå til svømning, bækkenbundstræning og lignende - med øvelser der er tilrettelagt netop for gravide med bækkenbundssmerter.



Hvis du har bækkenløsning, vil det ofte være nødvendigt med en sygemelding. Hvis du har bækkensmerter, må du forsøge at finde ud af, hvordan hverdagen vil fungere bedst for dig. Nogen gravide har brug for hel eller delvis sygemelding i kortere eller længere tid, andre kan lave aftaler med deres arbejdssted, som gør det muligt stadig at passe deres arbejde. Det er kun dig selv, som kan mærke, hvad du har behov for - og det er vigtigt, at du løbende taler med din læge.



Fremtidsudsigter



Kvinder med bækkenløsning har ofte problemer i længere tid - også efter fødslen. 50% af kvinder med bækkenløsning angiver, at de har smerter op til 6 måneder efter fødslen. Hos 20% rapporteres om fortsatte smerter efter 2 år.



For kvinder der har bækkensmerter, men ikke bækkenløsning, vil kun 7% stadig have smerter 3 måneder efter fødslen.



 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce