Annonce

Annonce

Lære at gå og cykle i trafikken


27. juli 2017


Det er en rigtig god idé at bruge de sidste uger af​ sommerferien på at gøre dit barn sikker i trafikken. Øv jer med ture til og fra børnehave - og til og fra skole - børn bliver langt mere sikre i trafikken, hvis de har øvet sig sammen med deres forældre. Derfor anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at I begynder at øve det at gå og cykle til børnehave og skole nu:)



Hvorfor er det svært for børn at færdes i trafikken?



Børn kan ikke overskue og forudse, hvordan biler, knallerter, cyklister osv. opfører sig i trafikken. Det kræver træning og erfaringt at kunne aflæse andre trafikanter og selv blive god til at bevæge sig i trafikken.



Børn oplever trafik meget voldsomt. Biler, busser, lastbiler, cykler - der er larm, mange lyde, høj fart osv. som naturligt kan virke voldsomt, når man er et barn.



Børn er lavere end voksne. Det betyder, at de ikke har samme overblik over vejen. De kan ikke se hen over en bil - ligesom de selv er svære for f.eks. billister at se, når de f.eks. står bag ved en parkeret bil.



Børn vil naturligt også have svært ved at vurdere hastighed, eller svært ved at vurdere, om en bil f.eks. er ved at bakke ud fra sin holdeplads. 



Børn reagerer impulsivt og glemmer naturligt farer - selvom de mange gange har fået at vide "du må ikke løbe ud på vejen!" - hvis en kammerat står på den anden side af vejen, eller hvis en bold sparkes ud på vejen, så vil mange børn løbe ud, uden at se sig for.



Hvornår kan børn færdes alene i trafikken?



Børn under 6-7 år bør ikke færdes alene i trafikken, men fra 5-6 års alderen kan du godt begynde at lære dit barn at krydse en vej selv. Hvornår børn er gamle nok til selv at gå eller cykle til og fra skole afhænger helt af, hvor man bor og hvor mange trafikerede veje, barnet skal krydse undervejs.



Lukkede stisystemer giver naturligvis en mere sikker skolevej, end hvis barnet skal cykle langs en landevej eller bevæge sig i byen, hvor der er mange biler over alt. 



Børn er dog også forskellige i modenhed, i motorisk udvikling osv. Og man er naturligt nødt til at tage individuelle hensyn og forsøge at vurdere hvert enkelt barn og hvert enkelt barns parathed, både aldersmæssigt, motorisk og mentalt. Som forælder er du bedst til at vurdere, hvorvidt dit barn er parat til at kunne færdes i trafikken alene, og hvorvidt det ...


Annonce

... bør foregå til fods eller på cykel.



Nogle steder vil barnet kunne komme til og fra skole selv fra 6-7 års alderen, andre steder bør barnet være 10-12 år, før det bevæger sig ud i trafikken på egen hånd. 



Trafiktræning over flere år



Det tager mange år at lære at færdes i trafikken, og derfor er det godt, hvis I kan starte allerede, når dit barn er 2-3 år gammel - naturligvis ikke stille større krav end dit barn kan honorere, men giv dit barn viden, når I bevæger jer rundt i trafikken.



2-3 år: Lære at lytte til trafikken. Lære at se trafikken. Tale om, hvor går vi? Hvor kører bilerne? Hvad betyder den røde mand? Hvad betyder den grønne mand? Hvad betyder "stop!".



3-4 år: Lære stop ved kantsten. Prøve at krydse en vej sammen. Lære at cykle. Lære at cykle uden at slingre og kunne bremse sikkert. 



4-5 år: Lære at orientere sig. Lære "stop, se og lyt". Lære at kende skiltene, som viser, hvor man må cykle. Lære at blive set. Lære at se sig for, se til siden og bagud, og vise tegn til stop, når man er på cykel.



5-6 år: Lære at krydse en vej på egen hånd. Lære forskel på venstre og højre. Gå over et vejkryds. Lære skolevejen til fods. Lære skolevejen på cykel.



7-9 år: Lære at gå alene til og fra skole på sikre veje uden farlige kryds. Cykle sammen med en voksen i trafikken. cykle alene på stille veje. Lære at forstå grundlæggende færdselsregler for cyklister.



10-12 år: De fleste børn vil i 10-12 års alderen være klar til at cykle alene i trafikken - hvis skolevejen er sikker og velkendt for barnet. Barnet vil kunne aflæse og forudse, hvordan forskellige situationer kan udvikle sig.



Husk: Lær dit barn at bruge cykelhjelm :)



Gode øvelser og en bog om sikker trafik



Du kan læse meget mere, tilmelde dig nyhedsbrev om gode råd, der passer til dit barns alder og finde gode øvelser, som I kan starte med allerede nu på SikkerTrafik.dk



Den 24. august udkommer Ramasjangs store trafikbog med Sikker & Søn. Bogen er udarbejdet af forlaget Carlsen i samarbejde med DR og Rådet for Sikker Trafik. Den er god træning til især dit 3-5 årige barn.



God tur ud i trafik-træningen :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce