Annonce

Annonce

Køresyge børn


14. juni 2017


Rigtig mange børn bliver transportsyge - de bliver s​yge, når de kører i bil, skal ud at sejle eller flyve. Hos de fleste børn kommer køresyge ofte i 4-10 års alderen, men også helt små børn kan blive dårlige af en biltur... Og det er naturligvis problematisk, når vi skal ud på landevejene - enten fordi vi skal besøge familien som bor lidt længere væk, eller fordi vi har besluttet os at køre sydpå i sommerferien...



Hvorfor bliver dit barn køresyg? Hvad er symptomerne på køresyge? Og hvad kan du gøre ved det? Det handler min artikel om i dag.



Hvorfor bliver man køresyg?



I vores øre sidder det ligevægtsorganet, som sammen med hjernen og vores syn hjælper os med at holde balancen. Når vi bliver køresyge eller søsyge, så skyldes det, at de informationer, som synet sender til hjernen ikke hænger sammen med den balancefornemmelse, som vi har - sagt på en anden måde, når du sidder og kikker ud af vinduet og ser træer og biler køre forbi, og du så samtidig sidder stille med kroppen, så bliver din ligevægtssans forvirret, og du bliver køresyg. 



Det samme sker f.eks. på en båd, hvor dine øjne kan registrere, at bordet og tingene omkring dig står stille, men hvor din krop tydeligt mærker, at dine fødder vugger frem og tilbage. Kroppens bevægelser hænger ikke sammen med det, som øjnene ser - og så bliver du søsyg.



Når børn er under 2 år, bruger de ofte deres ligevægtsorgan til at holde balancen med og ikke deres øjne. De registrerer derfor bevægelse på en anden måde end ældre børn og vokse. Derfor ser man ofte ikke køresyge eller transportsyge hos helt små børn - men det sker dog stadig en gang imellem, så det er vigtigt, at være opmærksom.



Hvilke symptomer skal du lægge mærke til?



Det er godt at lægge mærke til dit barn, når I er ude at køre - for små børn siger ofte ikke til. De ved ikke, hvad det er de mærker, og hvad det er, de skal reagere på - ...


Annonce

... og lige pludselig er de bare rigtigt dårlige og kaster op. 



- Dit barn begynder at virke døsig, træt.



- Dit barn begynder at se utilpas ud.



- Dit barn kan godt starte med at få røde kinder, men efterfølgende bliver barnet bleg.



- Dit barn begynder at svede - ofte kommer sveden på panden først.



- Dit barn begynder at synke og synke igen. Spytsekretionen øges.



- Dit barn begynder måske at klage over lugte.



- Dit barn klager måske over ondt i hovedet.



- Dit barn klager måske over ondt i maven.



- Dit barn klager måske over kvalme.



- Dit barn kaster op.



Hvad kan du gøre?



Undgå at give barnet for meget at spise, før I skal ud at køre.



Sørg for at holde pauser undervejs, så I ikke kører for lange stræk, men har mulighed for at komme ud at strække benene, få frisk luft og blive bevæget lidt.



Sørg for at der er frisk luft i bilen og undgå fødevarer i bilen, som lugter



Sørg for at det ikke er for vamt i bilen.



Undgå at spille spil, se film og lignende, som kræver at barnet kikker ned og væk. Hjælp i stedet barnet med at kikke frem, evt. se efter et fast punkt i horisonten. Det er godt at kikke efter noget, som er langt væk.



Hjælp evt. med at styrke barnet balancenter i hverdagen, lad barnet tumle, trille, hoppe, vende på hovedet, gynge, slå koldbøtter og lignende. Jo mere barnet vender og drejer sig, bevæger sig i alle retninger i hverdagen, jo mere sættes der gang i ligevægtsorganet og dermed balancen - og jo mindre er sandsynligheden for transportsyge.



I kan overveje at købe et armbånd mod transportsyge. Der findes flere forskellige modeller til børn og voksne. Armbåndene virker ved at trykke på nogle akupressurpunkter på indersiden af armen under håndledet, dette skulle kunne fjerne kvalmen.



Der findes også medicin mod transportsyge, hvis du overvejer denne løsning, bør du altid drøfte det med jeres læge.



Rigtig god køretur!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce