Annonce

Annonce

Tatoveringer, piercinger og graviditet


11. maj 2017


Flere og flere får tatoveringer og får en body​piercing - men hvordan skal du egentlig forholde dig, hvis du bliver gravid. Hvilke overvejelser skal du have? Og vil det betyde nogle ændringer for dig? Det handler min artikel om i dag. Jeg vil besvare 4 hyppige spørgsmål om emnet:



1) Vil en tatovering se anderledes ud, efter en graviditet?



Om din tatovering vil ændre sig, afhænger af hvor tatoveringen er placeret. Tatoveringer der sidder på maven, brysterne eller hoften vil ofte ændres, da disse områder udvider sig mest under en graviditet. 



Mave, bryster, hofte, lår, baller, overarme og knæhaser - på disse områder af kroppen er der risiko for strækmærker under en graviditet. Og har du en tatovering de steder, kan strækmærkerne få tatoveringen til at falme. Hvor meget afhænger af, hvor voldsomme dine strækmærker er. Strækmærker opstår i læderhuden, der ligger mellem vores over- og underhud. Hudfibrene bliver trukket over, og der kommer lange, ofte røde eller lilla mærker, det ligner lidt en tyk sytråd. Efter graviditeten vil strækmærkerne ofte blive blege og hvide.



Det er ikke bevist at lotion, creme og olie kan forhindre strækmærker og dermed ændringer af dine tatoveringer, og du vil ofte også være arveligt påvirket. Så nogle kvinder får mange strækmærker, uanset hvor meget de tager på, andre får næsten ingen.



2) Skal jeg tage mine piercinger ud?



En piercing i øret eller i næsen kan ofte blive siddende under graviditet. Lidt anderledes er det dog med piercinger i brystvorten, navlen eller i skamlæberne. Og du skal også være opmærksom, hvis du har en tungepiercing.



Hvis du har en piercing i navlen: I takt med at maven vokser, vli mange få problemer med en navlepiercing. Smykket kan begynde at "vandre ud" og det kan gøre ondt og irritere huden - og mange vælger derfor at fjerne deres piercing, fordi den bliver for irriterende. Når du fjerner din navlepiercing vil hullet ofte lukke sig til, så efter graviditeten vil du ikke længere have en navlepiercing.



Nogen vælger at erstatte navlesmykket med en stav af kirurgisk plast, som kan bøje og give sig i takt med at maven vokser og dermed sikre, at hullet ikke lukker sig sammen. Mange oplever dog, at de hen mod slutningen af graviditeten også er nødt til at fjerne denne. Den kan også irritere og hos nogle kvinder vil navlen pege så meget fremad sidst i graviditeten, at det ikke gør det muligt at have noget siddende i navlen.



En piercing i navlen under graviditet kan medføre store blivende ar omkring navlen og der vil også altid være en infektionsrisiko, når man har en piercing.



Hvis du har en piercing i brystvorten: I takt med at graviditeten skrider frem, vil dine bryster og brystvorter ændre størrelse og form. Brystet forbereder sig til amning. Hvis du har en piercing i brystet, skal du derfor gøre dig nogle overvejelser omkring amning.



Når man får en piercing i brystvorten, vil det ofte betyde, at nogle af mælkegangene bliver påvirket. Der er dog mange mælkegange, og de fleste vil godt kunne amme, selvom de har en piercing i brystvorten.



Du skal være særligt opmærksom på infektionsrisikoen. Hvis du får en infektion vil flere mælkegange bliver blokeret, og amningen ...


Annonce

... bliver sværere at opretholde.



Det anbefales ikke, at du ammer med smykket i brystvorten. Et smykke består ofte af flere dele, og barnet dier med stor kraft og kan let få et stykke af smykket galt i halsen. Derfor bør du fjerne din piercing i brystvorten under dit ammeforløb, og ofte vil du kunne isætte dit smykke igen, når ammeperioden er overstået.



Hvis du har en piercing i tungen: En piercing i tungen kan give infektionsrisiko ligesom andre piercinger og det skal du naturligvis være opmærksom på. Derudover - hvis du skal føde ved akut kejsersnit, hvor du skal bedøves, så skal denne piercing fjernes.



Hvis du har en piercing i skamlæberne: Det anbefales, at du fjerner disse før fødslen. Når barnet skal fødes vaginalt, så vil presset på skamlæberne og mellemkødet være voldsomt, og huden vil strække sig meget, nogle gange briste. Her er det vigtigt ikke at have en piercing, og det samme efterfølgende, hvor du kan opleve hævelse og irritation. Nogen mener også, at en piercing kan give barnet rifter, når barnet er på vej ud. Det samme gælder med piercinger andre steder på kønsorganerne.



3) Er det sikkert at få en tatovering eller piercing under graviditet?



Det anbefales normalt, at du ikke får lavet en tatovering eller en piercing, imens du er gravid, men at du venter et par måneder, til efter din baby er født. 



Der er altid en infektionsrisiko forbundet med at få lavet tatoveringer og piercinger. Samtidig kan den udtrækning, der naturligt er af huden under graviditeten gøre, at din tatovering eller piercing vil opleves anderledes efter fødslen.



Det har også været fremme, at de stoffer, der er i en tatovering kan påvirke det ufødte barn. Der kan være skadelig kemi i tatoveringsblæk, der kan overføres via blodet til barnet.Ingen blæk er sikre for det ufødte barn. Hvis du forsøger at blive gravid, anbefales det også, at du ikke lader dig tatovere.



4) Kan jeg få en epidural, hvis jeg har en tatovering på ryggen?



En epiduralblokade kan bruges som smertestillende for en fødende. Man lægger en bedøvelse ind i den nederste del af ryggen, så kvinder bliver smertedækket i mellegulvet og delvist ned i bækket. Det har været fremme, hvorvidt det kunne give problemer, hvis kvinden har en tatovering neders i ryggen. Bekymringen har været, om nålen man bruger til at bedøve med, kan optage noget af farvestoffet, sprede det til rygmarvskanalen og potentielt forårsage problemer.



Jeg har ikke kunne finde undersøgelser, der angiver, at det skulle være et problem. Rent teknisk vil en farvestofoverførsel være muligt, men jeg har ikke kunne finde nogen raporter om helbredsmæssige komplikationer. Det anbefales dog, at lægen forsøger at placere epiduralblokaden uden for tatoveringen, hvis det er muligt. Ligesom tatoveringen ikke må vise tegn på rødme, huden må ikke virke tør og skællende, der må ikke være tegn på infektion. 



Nogle steder vil man lave et snit i huden, før man stikker med nålen, for på den måde at undgå farvestofferne. Det vil give et ar efterfølgende, men vil gøre, at man kan få sin epidural-blokade.



Fortsat held og lykke :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce