Annonce

Annonce

Søvnproblemer - 5 spørgsmål, der leder til en løsning


5. oktober 2022


Jeg bliver tit spurgt: "Hvad er det, jeg gør g​alt?" eller "hvordan skal jeg præcist gøre for at få mit barn til at sove?", og mange forældre efterlyser en bestemt metode eller opskrift at følge. 



Men børn er forskellige og har forskellige søvnproblemer med forskellige årsager. Derfor findes der ikke en universel opskrift, som virker på alle børn og alle søvnproblemer. 



Jeg har dog en metodik, som jeg bruger for at finde den optimale løsning på et barns søvnproblem. Og i min artikel i dag, vil jeg fortælle lidt om de 5 spørgsmål, som jeg altid stiller, når jeg vil forsøge at finde ud af, hvorfor barnet har svært ved at sove - og hvordan vi så kan få søvnproblemet løst.



1) Har barnet et reelt søvnproblem



Hvor meget kan dit barn forventes at sove?



Det kan være svært at vurdere, hvor meget et barn i en given alder kan forventes at sove. Derfor er det første jeg gør altid at vurdere, om barnet sover et passende antal lure i døgnet og har et samlet antal søvntimer svarende til barnets alder. 



Måske har dit barn ikke et søvnproblem, men måske har du urealistiske forventninger til barnet eller måske sover dit barn på "uønskede" tidspunkter, hvor du havde regnet med at have "voksentid" i stedet for "familietid".



Er problemet forbigående?



Sover dit barn dårligt på grund af f.eks. sygdom? Dit barn kan godt sove dårligt, fordi det i en periode f.eks. er forkølet. Når barnet er forkølet, så har barnet svært ved at trække vejret gennem næsen, og det gør ofte, at søvnen så bliver afbrudt. Det er dog ikke et søvnproblem, men snarere et forkølelsesproblem. Dit barn vil ofte sove fint igen, når forkølelsen er overstået.



2) Hvilken type søvnproblem har dit barn?



Hvis problemet ikke er forbigående, og der dermed er tale om et reelt søvnproblem, så er det vigtigt at få præciseret, hvori søvnproblemet består. Det er ikke tilstrækkeligt at sige, at "barnet sover dårligt" eller "sover for lidt" eller "ikke vil sove". Det er vigtigt at få fastlagt, om dit barn ikke kan sove alene, kun kan sove med brystet i munden, eller om det f.eks. vågner meget hyppigt, og hvad der sker i disse situationer.



Børns søvnproblemer kan inddeles i følgende hovedgrupper:



Søvnassociationsproblemer



Man taler om søvnassocationsproblemer, når dit barn er blevet uhensigtsmæssigt afhængig af bestemte handlinger, ritualer eller genstande for at sove. Der findes gode og der findes mindre gode søvnassociationer.



De mindre gode er f.eks. hvis dit barn er afhængig af at have dit bryst eller flasken i munden for at kunne sove - både for at falde i søvn, men også for at sove sammenhængende om natten. Det kan også være, at dit barn vågner hver time i vished om, at mor eller far putter sutten i munden, hvorefter dit barn sover roligt videre - indtil sutten tabes igen.



De gode søvnassociationer er gode, fordi de lærer dit barn at komme videre i søvnen uden hjælp. Det kan f.eks. være kærtegn, beroligende ord og en putteklud eller bamse...



Søvnrytmeforstyrrelser



Når børn vågner meget tidligt eller ikke er til at drive i seng om aftenen, så kan det handle om, at barnet har en søvnrytmeforstyrrelse. Også hos børn er der dog individuelle forskelle - det vi hos voksne kalder for A- og B-mennesker, kalder vi for Lærker og Ugler hos børn. 



Det kan også være, at dit barn sover alt for meget om dagen og sover for kort en nattesøvn eller modsat - har en alt for lang nattesøvn og næsten ingen dagssøvn. Også børn der vågner, når de tydeligvis ikke er udhvilede og kun sover halve timer af gangen, kan have en søvnrytmeforstyrrelse.



Søvnafbrydelser



Børn kan også have en afbrudt nattesøvn, som skyldes mere udefrakommende ting. Det kan f.eks. være børn, der har mareridt, eller børn, der går i søvne.



Børn kan også have problemer med søvnafbrydelser, fordi de tisser i sengen om natten - det der kaldes ufrvillig natlig vandladning. Der er også børn, som får deres søvn afbrudt gennem længere ...


Annonce

... tids sygdom og smerter - det kan f.eks. være børn med gentagne mellemørebetændelser, asmatisk bronkitis, søvnapnøe mv.



3) Hvordan spiller alderen ind på søvnen?



Når jeg har fundet ud af, hvilken type søvnproblem, barnet har, så ser jeg også altid på barnets alder. Det er vigtigt både for at finde den bagvedliggende årsag til søvnproblemet og også vigtigt for den løsning, som du bør bruge. Der er naturligvis forskel på, om dit barn er 4 måneder, 8 måneder, 18 måneder, 2 år, 3 år, 4 år eller mere...



Derudover så er det sådan, at i de perioder, hvor barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, vil barnet ofte sove dårligere, sove mere uroligt. Eksempelvis vil et barn i 8-10 måneders alderen ofte lægge sig i kravlestilling i søvne, græde og være frustreret. Barnet har en søvnafbrydelse på grund af den store motoriske udvikling, som barnet gennemgår: Samtidig vil dit barn i denne alder ikke forstå, hvor mor eller far er, når det ikke kan se dig. Dit barn vil føle sig forladt og alene. Derfor vil jeg i denne situation ofte råde forældre til at hjælpe barnet med at blive lagt ned og falde til ro og nogle gange også sidde hos barnet. En metode, hvor man vælger at gå fra barnet, og barnet bliver ked af det, vil ofte ikke være hensigtsmæssig for et barn, der befinder sig i denne udviklingsfase.



4) Hvilken rolle spiller rytmen på søvnen?



Jeg ser også altid på, hvordan barnets rytme er. Et barn vil naturligt have perioder, hvor det sover og perioder, hvor det er vågent - man taler om søvnfaser og vågenhedsfaser.



Derudover har barnets rytme stor betydning for det indre ur, det der også kaldes for den cirkadiske rytme. Denne rytme er blandt andet afhængig af hormoner og kropstemperatur, men den er også afhængig af, hvornår barnet spiser, hvornår barnet er aktiv, leger, bruger sig selv både motorisk og mentalt osv. Mad, aktiviteter, leg... det har alt sammen betydning for barnets rytme og dermed for barnets søvn.



5) Kan andre forhold have betydning for dit barns søvn?



Det spiller også ind, hvad det er for en fortælling, der ligger bag familiens problemstilling og barnets søvnproblem. Måske har dit barn været meget syg og indlagt? Måske har der været store skift i jeres barns liv - institutionsstart, søskende, skilsmisse eller andet - det spiller alt sammen ind på dit barns søvn og dit barn evne til at overgive sig til søvnen. 



Børn er også forskellige og har forskellige personligheder og forskelligt temperament. Præcis som vi forældre også er forskellige. Det er derfor altid vigtigt at vurdere, om der er tale om et forsigtigt og "følsomt" barn, som ikke tåler særlig meget uro omkring sig, og som kan være svær at aflæse, eller om der er tale om et lidt mere "robust" barn, der sender meget tydelige signaler om, hvornår det er træt, sulten, vil lege eller andet.



På samme måde spiller det ind, hvordan du som forælder selv er blevet opdraget - hvordan faldt du selv i søvn, da du var barn? Hvordan havde du det med at sove, da du var lille og voksede op?



Det påvirker naturligvis også dit barns søvn, hvis du eller en anden i familien har været syg gennem længere tid og overskuddet i familien derfor er minimalt...



Mange faktorer spiller ind



Når jeg skal vurdere, hvorvidt et barn har et søvnproblem, hvad problemstillingen er, og hvordan man derfor skal handle for at løse problemet, så ser jeg altså på rigtig mange faktorer, og det handler ikke kun om barnets alder eller om at indføre en fast metode og så køre striks efter den. Helheden og fornemmelsen for barnet, for hele familien, er afgørende for at finde den rigtige løsning.



Du kan læse meget mere i min bog "Helens bog om Børn & Søvn". Her finder du mange råd og også vejledning til, hvordan du kan reagere hensigtsmæssigt på dit barns søvnproblemer, og hjælpe både dig selv og dit barn til en bedre søvn. Vær opmærksom på at bogen er kommet i en 2. udgave 2022.



Få 20% rabat på mine bøger via Gads Forlag. Følg dette link og indtast koden HELEN, når du går til betaling. 



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce