Annonce

Annonce

At være ung far


28. december 2016


Hver år bliver ca. 200 mænd under 20 år o​g 3000 mænd under 25 år far i Danmark. Hvor der de sidste mange år har været stor fokus på de unge mødre, så har unge fædre ikke fået nær samme opmærksomhed - men det er vigtigt også at medtænke fædrene. Det kan være svært at skulle være ung far, og det er helt naturligt, hvis du som far føler dig usikker og i tvivl om det hele. Og det handler min artikel om i dag.



Planlagt eller ufrivilligt



Hvordan du reagerer på at skulle være far afhænger naturligt af, hvorvidt graviditeten er planlagt, eller om det er noget, du pludselig får at vide. Selvom du ved, at graviditet er en mulighed, så kan det godt komme som et chock, når du pludselig får at vide, at graviditetstesten viser positiv.



Måske har du slet ikke lyst til at blive far og føler dig tvunget ind i en situation, som du slet ikke var forberedt på.



Måske er I ikke enige om at skulle have et barn, og du kan naturligt nu have rigtig svært ved at acceptere situationen.



Måske bor du ikke sammen med dit barns mor, og du havde ikke på noget tidspunkt forestillet dig, at I skulle have børn sammen eller på nogen måde være sammen.



Det kan naturligvis også være, at du har det rigtig godt med at skulle være far, at du glæder dig og synes det er fantastisk. At du bare er rigtig glad og synes det er dejligt at være ung far.



Alle følelser er okay



At skulle være far og at blive far er nok en af de største følelsesmæssige omvæltninger, du kan blive udsat for - og følelserne kan være mange. Det er vigtigt, at du ved, at der ikke er noget som er mere "normalt og rigtigt" end andet. Det er helt normalt, hvis du har mange modsatrettede følelser.



Følelserne kan f.eks være:



Glæde og spænding. Du glæder dig til at træde ind i rollen som far og få lov til at elske det lille barn. Det kan være rigtig dejligt at mærke denne glæde og og få lov til at føle den og dele den med andre.



Mening med livet. Der er en mening med, at du skal være far og tage dig af et lille nyt menneske. Rigtig mange fædre beskriver, at det at blive far giver en ny dimension til livet.



Stolthed. Måske føler du dig stolt over at have skabt et lille nyt menneske. At det kan lade sig gøre at skabe dette lille mirakel. At se sit barn vokse og udvikle sig.



Frygt. Du kan være bange for det ansvar, der ligger i, at en anden nu er fuldt afhængig af dig. Det kan virke skræmmende, og du kan være bange for, om du vil være en god nok far. Det kan også hænge sammen med din baggrund og den historie du har rmed dig, din kontakt og dit forhold til din egen far.



Usikkerhed. Du kan være bange for, om du kan leve op til det, der forventes af dig. Om du kan finde ud af at være den far, som du gerne vil være.



Vrede. Du kan være vred over, at være sat i denne situation. Din vrede kan være rettet mod dit barns mor. Du føler måske, at hun har snydt dig, eller at hun tænker egoistisk.



Afmagt. Du kan føle dig magtesløs, fordi du ikke har kontrol over situationen. Det er ude af dine hænder, hvad der sker i graviditeten og du føler ikke, at du har haft nogen medbestemmelse om, hvorvidt du ville være far - lige nu.



Tab. Nogle fædre føler, at de går glip af deres ungdom. At friheden forsvinder. At den tid de havde troet skulle bruges på at gå i byen, være sammen med vennerne, få en uddannelse, et fast arbejde osv. nu bliver vendt fuldstændig på hovedet.



... og meget mere...



Uanset hvordan du har det, så er det vigtigt, at du taler med nogen omkring det. Det er dejligt, hvis du med det samme ser graviditen som en positiv udfordring, men det er også helt okay, hvis du i begyndelsen synes, at det her er rigtig svært.



De fleste forældre vokser med opgaven - og det gælder faktisk både kvinder og mænd.



Hvad tænker andre



Måske er du også bange for, hvad andre tænker. Du kan have lyst til ikke at fortælle, at du skal være far, fordi du tænker, at andre ikke vil være positive omkring det. Mange unge fædre oplever skepsis fra deres familie og venner. Det kan være kommentarer som "er du ikke for ung til det?" eller "det er godt nok tidligt, er du nu helt parat?".



Mange unge fædre fortæller, at de har lyst til at have et tæt forhold til deres barn. At de rigtig gerne vil engagere sig, og at de tager forældrerollen alvorligt. De vil rigtig gerne være med hele vejen - både i graviditeten og i barnets opvækst efterfølgende. Men det kan være rigtig svært at finde sin rolle som far - ...


Annonce

... især fordi mange oplever unge fædre umodne og ude af stand til at tage sig af små børn. De unge fædre giver udtryk for, at de ofte bliver set om "en umoden mand, der ikke kunne styre sine lyster, og nu er kommet i uføre", men at det faktisk ikke behøver være sådan. Tværtimod.



Det er svært for fædre at komme på banen og andre - også sundhedsprofessionelle som jordemoderen, sundhedsplejersken og lægen kan have tendens til ikke at se især unge fædre som ansvarlige og engagerede. Fædre fortæller, at de ofte ikke føler sig inddraget, og at det kan være svært at håndtere nogle af de kommentarer, man som ung far ofte møder. Der er stadig mest fokus på den unge mor, men de unge fædre har også brug for at blive set, spurgt ind til og lyttet til.



Hold fast i din lyst til at engagere dig og din lyst til at påtage dig farrollen. Se det som noget positivt, at du nu har denne mulighed og lad ikke andre pådutte dig følelser, som du ikke har og en rolle, som du ikke ønsker.



Hvad er din ret og dine ønsker



Det er kvinden, der har retten til at beslutte, hvorvidt hun vil gennemføre en graviditet eller ej. Når graviditetstesten viser positiv, så er det kvinden, der i sidste endte kan tage beslutningen om, hvorvidt barnet skal fødes, eller om hun vil have en abort.



Det er derfor vigtigt, at du og dit barns mor taler sammen om, hvad I gerne vil fremover. Allerede under graviditeten er I nødt til at lave nogle aftaler og tale åbent omkring jeres forventninger.



I kan f.eks tale om:



Skal I bo sammen eller hver for sig? Er I stadig kærester eller skal I blot være venner og forældre for jeres fælles barn?



Hvilken rolle skal du have under graviditeten og under fødslen?



Hvad skal din rolle være, når barnet bliver født? Hvor meget skal I være sammen? Hvordan sikrer du dig indflydelse på barnets udvikling, liv, opvækst - hvis du ikke bor sammen med barnet og barnets mor.



Det behøver ikke være tilfældet, men mange gange har fædrene mindre tid sammen med barnet end moderen har. Hvis det er tilfældet hos jer, så er det vigtigt, at du stadig føler, at du har den indflydelse, som du gerne vil have.



Undersøgelser viser, at kontakten mellem far og barn er vigtig for barnets udvikling. Børn der har en stabil kontakt til deres far har færre sociale og adfærdsmæssige problemer, og de klarer sig ofte bedre i uddannelsessystemet.



Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvilken betydning du gerne vil have på dit barns liv, og at du også medtænker, at et tæt forhold mellem dig og barnet kommer ikke af sig selv. Du er nødt til fra starten at gøre en indsats og være bevidst om, hvad din rolle skal være.



Jeres barn har ret til at have kontakt med jer begge - både sin mor og sin far. Også selvom I forældre ikke bor sammen og aldrig har boet sammen. Det er derfor vigtigt, at du aftaler med dit barns mor, hvordan kontakten skal være, og at I via et samarbejde forsøger at finde ud af, hvordan du bliver så aktiv i barnets liv som muligt.



Det kan være rigtig svært for dig at tale med dit barns mor om dine ønsker og rettigheder. Derfor kan det nogle gange være en god idé at søge lidt hjælp. Hvis I har svært ved at finde ud af det, kan du altid kontakte Statsforvaltningen. De kan rådgive dig.



Du kan også altid kontakte sundhedsplejersken, som altid kommer på besøg i familien, når den lille er født. Hvis du gerne vil involveres fra starten, så kan du sagtens kontakte sundhedsplejersken - også selvom du ikke bor sammen med dit barns mor. Sundhedsplejersken kan f.eks. vejlede om babypleje, udvikling og opdragelse, ligesom hun kan forklare, hvordan du skal reagere, når det lille barn græder. Sundhedsplejersken er til for både barnet, mor og far og vil gerne støtte jer alle tre, gerne støtte dig, så du bliver den far, som du gerne vil være.



Aarhus Universitetsforlag har sammen med Kenneth Reinicke udgivet bogen "De unge fædre". Bogen henvender sig hovedsageligt til sundhedsprofessionelle, men ud af denne bog er kommet en lille pjece "skal du være ung far?", som er skrevet til dig, der er mellem 16-25 år, og som skal være far for første gang. Pjecen fås blandt andet hos de privatpraktiserende læger.



Derudover kan du også læse min bog "Helens bog til far- vær far med tillid, nærvær og respekt", som forbereder dig på farrollen, hvordan du er sammen med barnet i hverdagen, skaber tilknytning til det lille barn, kommunikerer med dit barns mor og meget mere.



Tillykke til dig der skal være ung far!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce