Annonce

Annonce

Madpakke - gode råd


3. august 2016


Sommerferien er ved at være slut, og så starte​r hverdagen igen. Det betyder tid til madpakker. Cirka 1/3 af dagens mad bliver indtaget imens dit barn er i institution eller i skole. Det er madpakken og mellemmåltiderne, der skal give dit barn energi til hele dagen. Det er vigtigt, at dit barn spiser sundt og varieret - det gavner dit barns helbred og øger også dit barns koncentrationsevne.



Men hvad skal du tage hensyn til, når dit barn skal have madpakke med? Hvordan kan du gøre madpakken mere spændende, så dit barn spiser den medbragte mad? Og hvad skal du forsøge at undgå? 



I dag handler min artikel om madpakker og gode råd, så madpakken bliver så indbydende som muligt, og så maden bliver spist.



Hvad skal madpakken indeholde



Det er vigtigt, at dit barns madpakke varierer. En sund madpakke bør indeholde:



Brød - helst rugbrød eller fuldkornsbrød. Du kan godt købe lysere brødtyper med et højt fiberindhold. Gå gerne efter fuldkornsmærket, når du vælger brød til dit barn. Fuldkornsbrød har et højere indhold af fibre, vitaminer og mineraler end lyst brød uden fuldkorn.



Grønt - det kan være gnavegrønt, som agurk, gulerod, peberfrugt. Det kan også være salat, som du lægger under pålægget eller grønt pynt på pålægget. Du kan også lave pålæg af forskellige grøntsager eller grøntsagsmos.



Pålæg - det kan være forskellige typer af kød - kyllingestykker, der kan gnaves, smørbart kødpålæg som leverpostej eller paté, det kan også være ost eller æg. Evt. æggesalat, som smørbart pålæg.



Fisk - der skal helst fisk med i madpakken to gange om ugen. Det kan være smørbart fiskepålæg som makrel, torskerogn, sildepostej, laksesalat eller lignende. Det kan også være fiskefrikadeller eller du kan bruge rester fra en laksetærte eller lignende.



Frugt - frugt og bær er vigtigt. Det er frisk og har en naturlig sødme.



Hvilken madkasse skal du vælge



Forbrugerrådet TÆNK har januar 2016 testet 11 forskellige madkasser og opbevaringsbokse, for at undersøge om de indeholder og frigiver uønsket kemi. 



Testen viser, at der i de undersøgte produkter ikke er mistænkte hormonforstyrrende stoffer som ftalater, bisphenol A og tungmetaller. Så du kan rolige bruge disse forskellige opbevaringsbokse.



Testen viser dog også, at varme fede fødevarer kan trække kemiske stoffer ud af plasten. Det er uønsket, at der vandrer stoffer fra opbevaringsbeholderen over i maden. Derfor - hvis I har en rest fra aftensmaden, som f.eks. lasagne, gryderet eller lignende, som du gerne vil give dit barn med som madpakke, så kom først maden over i madkassen, når maden er kold.



Du kan også vælge en madkasse i stål, der er garanteret fri for skadelig kemi. Den kan evt. dekoreres med forskellige klistermærker, så den ser mere spændende ud for barnet. Disse madkasser findes i forskellige kvaliteter og til forskellige priser. Du bør vælge rustfrit stål.



Vælg også gerne en madkasse med inddelte rum. De fleste børn kan bedst lide, når maden er adskilt og samtidig giver det overblik over måltidet. Vær opmærksom på at madkasser med for stort et rum ofte betyder, at maden vælter rundt. 



Hvis du gerne vil give dit barn pastasalat eller lignende med, så vælg evt. en madkasse med separat plads til bestik og også gerne med separat bøtte til f.eks. dressing.



Jo yngre dit barn er, jo vigtigere er det, at lukkemekanismen kan håndteres af små fingre. Nogle madkasser kan være rigtig svære at åbne og lukke for mindre børn. Nogle madkasser kræver, at man kan holde om bunden med den ene hånd og om låget med den anden, for at åbne madkassen, og det er svært for børn. Tjek derfor hvor let madkassen er at håndtere. Lad gerne dit barn forsøge sig allerede i butikken.



Det er praktisk i hverdagen, hvis madkassen kan gå i opvaskemaskinen. Også madkasser i rustfrit stål kan ofte gå i opvaskemaskinen, der er dog altid en risiko for flyverust, så de holder længere, hvis de vaskes op i hånden. Madkasser i plast, der kommer i opvaskemaskinen vil ofte miste farven efter lidt tid.



Hvad skal du undgå i madpakken



Visse fødevarer kommer let til at lugte dårligt, når de har ligget i madkassen i lidt tid. Det gælder f.eks. fisk og ost - men også en leverpostejsmad, kan komme til at lugte dårligt. Let fordøjelige fødevarer kan kun holde sig i max 3 timer uden for køleskab. Derfor bør der være et køleskab tilgængeligt uanset om dit barn går i institution eller i skole.



Undgå for store stykker frugt og grønt. Hvis du giver dit barn et hel gulerod med, så går tiden med at gnave sig igennem den, og dit barn kan ikke nå at spise den øvrige mad. Gnavegrønt og frugt skal derfor skæres ud i mundrette stykker, så dit barn let kan spise sig igennem dem.



Undgå at pakke fødevarer ind i små separate pakker. Det kan virke rigtig hyggeligt med små pakker og mange børn synes det er spændende at sidde og åbne ...


Annonce

... pakken og se, hvad den gemmer på. Men ofte går tiden med at pakke ud - og barnet glemmer at spise. 



Gode tips til de forskellige fødevarer



Brød



Brød behøver ikke være en skive rugbrød med pålæg. Nogle børn kan rigtig godt lide "klapsammenmadder". Rugbrød kan derfor med fordel medbringes skåret i kvarte og klappet sammen med forskellige smørbart pålæg, salat og lignende.



Brød kan også være gnavebrød i form af en grovbolle, eller rugbrød skåret i bjælker.



Til de lidt større børn er sandwich er også en mulighed - igen fyldt med forskellige former for pålæg, salat og grøntsager.



Pitabrød med rester fra aftensmaden kan mange børn også rigtig godt lide.



Også madpandekager - tortillawraps er en måde at give dit barn brød på. Vælg også her fuldkornstyperne og brug forskelligt fyld. 



Grøntsager



Gnavegrønt kan f.eks. være: Agurk, Avokado, Bladselleri, Blomkål, Broccoli, Bønner, Gulerod, Kinaradise, Majskolber, Peberfrugt, Radiser, Tomater, Squahs, Sukkerærter, Friske ærter i bælg.



Råkost er også en mulighed. Det kan være fint revne gulerødder, blandet med lidt frugt.



Grøntsager kan også bruges som pålæg. Du kan bruge avokado som smørbart pålæg. Dryp evt. med lidt citronsaft, det forebygger, at avokadoen bliver brun. Du kan også bruge hummus, som smørbart pålæg eller du kan give dit barn en kartoffelmad, med kogte kartofler.



Grøntsager er også syltede grøntsager som f.eks. agurkesalat, pickels, asier, rødbeder. Det kan være en god idé at komme dette med i en lille tætsluttende seperat bøtte.



Genbrug gerne grøntsager fra aftensmaden. Det kan være kogte grøntsager eller bagte rodfrugter fra ovnen. Evt. med lidt friske krydderurter.



Pålæg



Genbrug også gerne rester fra aftensmaden, når du giver dit barn pålæg i madpakken. Det kan f.eks. være frikaddeller, en hakkebøf, et stykke hamburgerryg, kogt skinke, kyllingebryst og kyllingelår, roastbeef i en sandwich.



Du kan også lave små spyd med forskelligt kødpålæg, f.eks. små stykker kylling.



Pålæg er også f.eks. æg. Det kan være hårdkogt æg eller det kan være en æggesalat, som bruges i en sandwich eller en klapsammenmad.



Brug gerne lidt mayonnaise, remoulade, lidt pesto eller lignende til at give lidt ekstra smag - lad det gerne erstatte smøret på brøddet.



Ost kan varieres mellem forskellige typer smøreost og skæreost. Du kan også give dit barn hytteost eller rygeost med i madpakken. Nogle børn vil også gerne have bjælker af gnaveost med. Alt efter ostetype, kan det være en god idé at medbringe ost i en lille seperat bøtte.



Fisk



Fisk er sundt og vigtigt i madpakken, men kan være lidt svært at medbringe, fordi det ofte kommer til at lugte. Du kan dog købe f.eks. makrel i små portionsbøtter, som kan medbringes ved siden af brødet og grøntsagerne. 



Fisk kan også medbringes i form af fiskefrikadeller, som kan laves med flere variationer. Det kan være laks, torsk eller fiskefrikadellerne kan f.eks. også indeholde kartofler. 



Har I fået laksetærte til aftensmad, kan dit barn også få et stykke af dette med i madpakken.



Du kan også tage en lille bøtte med frosne rejer ud af fryseren og lade den tø langsomt op. Så er den klar, når det er frokosttid.



Frugt



Der bør være frugt i madkassen, som spises til måltiderne, men også gerne som mellemmåltider. Udnyt årstidens frugt og bær, så får dit barn så meget variation som muligt. I sommerperioden og i løbet af efteråret er det lettere at få fat i jordbær, hindbær, brombær, æbler, pærer - om vinteren er appelsiner og klemmetiner ofte rigtig gode.



Frugt kan f.eks. være: Abrikoser, Ananas, Appelsiner, Bananer, Blommer, Ferskner og Nektariner, Kiwi, Mango, Melon, Mandarin, Pærer, Vindruer, Æbler...



Frugt kan med fordel iblandes en råkostsalat. Det giver en naturlig sødme.



Opbevar frugten i små bøtter eller købt frugtposer beregnet til formålet.



Tørret frugt tæller ikke med i anbefalingen om at få frugt dagligt, da det har et meget højt energiindhold. Tørret frugt er dog et sundere alternativ og bedre end slik, kage, chokolade.



Tips til drikkevarer



Vand er den bedste tørstslukker for dit barn i løbet af dagen. Læg en drikkeflaske halvt fyldt op med vand i fryseren om aftenen. Tag den ud næste morgen og fyld efter med vand. Det er med til at holde vandet køligt.



Går dit barn i skole, er det muligt at købe skolemælk, som dit barn kan drikke sammen med sin mad til frokost. 



En brikjuice, smoothie eller lignende kan også bruges en gang imellem. Det indeholder dog ofte en del sukker, og det er bedre at give barnet vand.



Med ønsket om god appetit og gode madpakker :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce