Annonce

Annonce

Søskendeskænderier i ferien


12. juli 2016


Ferietid er i de fleste familier lig med at vi hygger os. D​et betyder, at stemningen er god, alle nyder at der nu er et afbræk i en travl hverdag - men bedst som vi tror, at nu er alt lutter idyl, så starter skænderierne. Børnene kan ikke enes...



Det er helt naturligt, at børn skændes, og det er helt naturligt, at der kan opstå konflikter, når vi pludselig alle er sammen 24 timer i døgnet - konflikterne kan ikke altid undgås, men der er mange ting du kan gøre for, at I får en hyggelig ferietid med minimale søskendekonflikter. Og det handler min artikel om i dag.



Hvorfor søskende skændes



Børn skal naturligt hele tiden afstemme sig i forhold til hinanden. De skal finde ud af, hvordan de påvirker hinanden. Hvad sker der, hvis jeg lader min søster eller bror få sin vilje? Hvordan kan jeg selv opnå det, jeg gerne vil? Hvad kan jeg gøre for, at vi kan lege godt sammen? Hvem skal bestemme og hvorfor? Når børn har konflikter, så oplever de "jeg vil noget, min bror eller søster vil noget andet" - og de skal lære at finde ud af, hvordan der bliver plads til dem begge. 



Søskende lærer sociale kompetencer. Det lærer de også mange andre steder end derhjemme, men i forhold til deres søskende, så lærer de at håndtere forskellige konflikter - de lærer at man kan blive gode venner igen, efter at have været uvenner.



Dit barn lærer også at tale sin sag. Dit barn lærer at argumentere for, hvorfor han eller hun vil det på en bestemt måde. Det kan være at sætte ord på, hvad der føles retfærdigt og hvad der ikke gør - og hvorfor. "Hvis du gør ... så vil jeg ...".



De lærer også at gå på kompromis. De lærer, at de nogle gange må give sig lidt - at ingen af dem nødvendigvis behøver at få det helt, som de gerne selv vil. Men at man kan finde en fælles vej, som tilgodeser dem begge.



Børn øver sig på den måde i at være i et forhold. At lytte til en anden, anerkende, give efter eller holde fast på sit. De afprøver, hvor grænserne går. Lærer hvad gør den anden ked af det, glad osv.



Det er trygt at skændes med sin søster eller bror. De ved, at de stadig har hinanden, at ingen af dem forsvinder, at der er masser af kærlighed, fælles oplevelser og en tillid til hinanden - og det gør det mere trygt at afprøve forskellige reaktioner på hinanden. 



Hvad sker der i ferien



Når det bliver ferie, så er vi pludselig hjemme hele dagen, hele aftenen, hele døgnet. Fra en ret travl og ofte stresset hverdag, skal vi alle finde ud af at komme ned i gear. Det er svært for alle - og de første par dage af ferien, går med at finde ud af at koble fra og slappe af.



Dit barn mærker en rastløshed i kroppen. Det er svært at "lave ingenting" og de første dage, vil dit barn ofte sige "Jeg keeeeder mig!". Og når du kommer med forslag til, hvad I skal lave, så er svaret "det gider jeg ikke" eller "det har jeg gjort". Når barnet svarer på denne måde, så er det netop udtryk for, at dit barn ikke har brug for forslag - men netop har brug for selv at få koblet fra og finde ud af at holde ferie.



Når dit barn mærker rastløsheden, så er det naturligt at dit barn finder på at drille - og hvem er bedre at drille end sin søster eller bror. Tendensen til konflikter kan derfor godt ekskalere i starten af jeres ferie - og nogle gange også i slutningen af ferien, hvor I har været rigtig meget sammen...



Det betyder, at det er svært at tage hensyn til hinanden. Det er svært at finde overskud til hinanden, når man først skal finde sig selv og finde ud af, at der er masser af tid til fordybelse og leg.



Hvad skal du ikke gøre



Du skal så vidt muligt undgå at skælde ud. Når børnene skændes, så bliver din reaktion ofte, at du råber "hold så op med at skændes!". En naturlig frustration, men faktisk udtryk for, at du selv mangler roen og overblikket. Og også udtryk for, at du begynder at skændes med dine børn, for at få dem til at holde op med at skændes - det er en dum cirkel.



Hvad kan du gøre



1) Start med at sige til dig selv, at de ...


Annonce

... første par dage af jeres ferie, vil det være svært for alle, og der vil naturligt opstå konflikter. Det der er vigtigt er, at konflikterne ikke bliver så voldsomme, at børnene gør hinanden ondt eller bliver bange for hinanden. 



2) Følg med i hvad der sker. Små børn kan ikke løse konflikter selv, men har brug for din hjælp. De har brug for at du lytter, forsøger at mægle mellem dem og finder løsninger, som hjælper dem begge - uden at du går ind og tager parti. 



3) Vær en god rollemodel. Som mor og far er det vigtigt, at I finder roen og viser, at I har tiden og overskuddet og lysten til at I nu skal være sammen og hygge jer som familie. Børn aflæser os voksne som et spejl og jo mere roligt, I kan tage det, jo mere rolige vil jeres børn ofte også være.



4) Medtænk, hvordan I forældre har det sammen - nogle børn skændes, fordi mor og far er i konflikt. Hvis I skændes meget, så kan dette smitte af på børnene. Og modsat - hvis I ikke taler sammen og stemningen er dårlig, så kan børnene faktisk også skændes, for at "udfylde tomrummet". Stemningen mellem jer er vigtig for at I kan have en rar ferie alle sammen.



5) Mindre børn har ofte svært ved at overskue en dag, eller overskue flere dage - hvad der skal ske, hvornår og hvordan. Det kan derfor være en god idé, at I forsøger at planlægge dagene og sætter ord på, hvad planen er.



Om dagsplaner: 



- Vær ærlige omkring det "at skulle noget". Hvis du siger f.eks. "i dag skal vi ikke noget", og du så senere kommer og siger "kom, vi skal op at handle", så holder du ikke, hvad du har lovet. Det kan godt være at det at handle i dine øjne ikke betyder noget - det er jo bare et par liter mælk, som I skal hente - men hvis dit barn har forventet at I ikke skal noget, så har det betydning.



- Da hverdagen ofte er lagt i meget faste rammer for børn, så kan det for nogle børn være rigtig svært at forholde sig til feriedage, hvor der slet ikke er nogen rammer. Dit barn kan derfor godt have brug for at du sætter lidt struktur på dagene. At du f.eks. sætter tid af til aktiviteter, som I gør sammen og sætter tid af til mere "fri leg", hvor dit barn kan gøre, som dit barn har lyst til. Igen er det vigtigt at informere dit barn om planen.



- Lav evt. en kalender, en ugeplan, hvor du skriver ind eller tegner billeder, der viser, hvad I skal hvornår. Det kan være et billede af en isvaffel, fordi I den dag skal besøge ishuset. Et bilede af bedsteforældrene, som kommer på besøg til kaffe. Et billede af stranden eller et billede af et brætspil, fordi der er sat tid af til disse aktiviteter.



- Og sørg for, at der er masser af frirum - det er jo netop fordelen ved ferien, at der skal være flere dage, hvor man ikke skal noget. Og hvor man kan få lov til at gå i nattøj indtil kl 17, og det alligevel er for sent at skifte...



6) Giv dine børn mulighed for, at I kan være lidt alene. At I har ferie sammen betyder ikke, at I skal være sammen alle sammen 24 timer i døgnet. Nogle gange vil det være rigtig fint, at det ene barn er med til at bage boller og det andet barn er med til at vaske bil. En tager måske også med op at handle, en anden vil gerne hjælpe med at feje fliserne i haven. Det er vigtigt at give plads til, at I kan gøre ting hver for sig. Og måske også nogle gange gøre noget, der så glæder de andre.



7) Lad også dine børn lege hver for sig. Selvom det er ferie, og det er dejligt at have søskende at lege med, så er det ikke sikkert, at dine børn har lyst til at lege sammen hele tiden. Der skal også være plads til at lege med andre, eller lege for sig selv. Når børnene har mulighed for selv at vælge hinanden til og fra, så bliver antallet af konflikter naturligt også mindre. 



8) Prioriter hinanden. Det er vigtigt, at jeres børn mærker, at I har lyst til at være sammen med dem og proriterer dem i ferien. Det betyder ikke, at I skal være sammen hele tiden og ikke kan lave noget hver for sig, men det er vigtigt, at hele ferien ikke går med istandsættelse af huset eller lignende, så børnene ikke oplever jer nærværende. 



Med ønsket om en rigtig god sommerferie til alle :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annonce