Annonce

Annonce

Børn og hunde


18. november 2015


Vi har fået en lille hundhvalp. Han er naturligvis n​oget af det sødeste, men det kræver også lidt (faktisk en del) med en lille hvalp i huset, og behovet for at skrive en artikel om børn og hunde kom derfor helt naturligt.



Rigtig mange børnefamilier vælger at få en hund, og hunden indgår som et naturligt medlem af familien. Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op med en hund, og barnet kan lære rigtig meget af det. En hund kræver opmærksomhed, pleje, omsorg, ligesom den naturligvis skal luftes, have mad, leges med, stimuleres og opdrages. Så med en hund i familien får børn en fornemmelse for at tage sig af en anden, og de udvikler deres empatiske evner.



Nogle familier vælger at anskaffe sig en terapihund. Hvis barnet har det svært, det kan være et barn som føler sig ensom, et barn som har social angst, et barn i sorg, et barn med depression eller lignende, så kan det at få en hund hjælpe barnet. Hunde giver ofte en følelse af kærlighed. Det bliver en kær ven. En hund er altid glad og møder en med glæde - uanset hvordan man selv har det, og nogle børn har særligt glæde af dette.



Valg af hunderace



Når I vælger at få en hund, er det ikke helt lige meget, hvilken race I vælger. Det er en rigtig god idé at læse om forskellige hunderacer og vurdere, hvad der passer til  jer og jeres familie. Der er mange overvejelser at gøre sig:



Skal hunden være lille, middelstor eller stor?



Skal den være korthåret, ruhåret eller langhåret? Hvor meget pelspleje kræver den? Hvor meget må den fælde?



Hvor meget motion kræver den? Skal den gå lange ture flere gange dagligt, eller kan den trives med at blive lukket ud i haven en gang imellem?



Hvor meget plads kræver den? Kan den bo i lejlighed, eller kræver den en gård og meget udendørs plads?



Hvor meget gør den? Og vil I gerne have en vagthund, der gør, eller vil I helst have en hund, der er mere stille?



Hvordan er hundens/racens temperament? Hvor børnevenlig er den? Er der tale om en race, der er meget egenrådig, eller en race der er meget knyttet til sin familie?



Hvor meget træning kræver den? Er den nogenlunde let at træne eller hvad kræver det? Og hvad ønsker I, at jeres hund skal lære?



... og meget meget mere.



Knytte bånd mellem hvalp og barn



De fleste hundhvalpe forlader deres mor og søskende, når de er 8 uger gamle. Og når man kommer som familie og ser de små hvalpe, så er de jo noget af det sødeste, kæreste - de er simpelthen bedårende. Nogle hvalpe ligner små teddybears, små legetøjsbamser - men hunden er ikke en bamse, det er en hund. Og hvis I skal sikre et godt forhold mellem hund og barn, så kræver det også lidt overvejelser.



Hvor gammelt er barnet? Det er vigtigt, at I ikke stiller krav til barnet, som barnet ikke kan imødekomme. Det er vigtigt, at I som forældre støtter forholdet mellem barn og hvalp og ikke tror, at jeres barn har styr på det eller kan klare forskellige situationer selv.



Det er vigtigt, at barnet lærer at respektere hvalpen. Det betyder, at barnet skal lære at tyde hvalpens sprog. Det er vigtigt, at barnet lærer, at hunden f.eks. ikke skal forstyrres, når den sover. At man ikke driller eller forskrækker hunden. Hunden må ikke trækkes i halen eller prikkes i øjnene. Det er også vigtigt, at barnet lærer, at hunde som udgangspunkt ikke kan lide at blive krammet og holdt fast.



Barnet skal i stedet lære, hvad hunden godt kan lide. Hvordan man leger med hunden på en god måde. Hvordan man nusser den, kærtegner den, roser den. Hvordan man hilser på hunden på en rolig måde. Barnet skal lære, hvilken form for kontakt hunden godt kan lide og hvordan man ser det på hunden.



Det kan være en god idé at ...


Annonce

... indføre faste regler. Det kan være regler om, at man f.eks. ikke går rundt med mad i hånden - et barn der går rundt med mad og en hvalp i huset, vil naturligt gå galt. Hvalpen går efter maden, springer op på barnet, spiser måske barnets mad, napper barnet i fingrene - og det gør ondt, hvalpetænder er skarpe!



En regel kan også være, at barnets legetøj ikke må ligge rundt omkring på gulvet. Hundehvalpen vil naturligt have svært ved at skelne imellem, hvad den må lege med og hvad den ikke må. Hvis barn og hvalp skal være gode venner, er det vigtigt, at barnets legetøj kan være i fred. Derfor er det godt, hvis hvalpen kan lære at aflevere legetøj og andet - og få noget hundelegetøj i stedet. Det er en voksenopgave at lære hvalpen dette. Hunden skal ikke skældes ud, for at tage noget der ligger på gulvet, barnet skal heller ikke skældes ud, for at have glemt at rydde det op.



Hvalpe bider og tygger i ting - og de har meget skarpe tænder. Det betyder at et barn let kan blive bidt, uden at hvalpen mener noget ondt med det. De fleste børn har dog svært ved at forstå, hvorfor hvalpen bider, og det er rigtig svært for dem at håndtere. Hvalpe vil naturligt have perioder, hvor deres tendens til at bide er værre end i andre perioder. Som forældre skal du være særligt opmærksom på at hjælpe dit barn, hvis hvalpen bider. Dit barn vil måske sige "den kan ikke lide mig" og det er vigtigt ,at du her forsøger at forklare, hvorfor det sker. Og naturligvis forsøge at forebygge, at det sker - selvom det nogle gange kan være svært.



Barnets bevægelser - børn kan være meget ukoordinerede i deres bevægelser, de kan komme løbende, de kan også råbe højt - alt sammen kan påvirke hvalpen. Nogle hvalpe bliver forskrækkede, andre hvalpe vil se det som leg og vil løbe efter barnet eller springe op af barnet. Som voksen er du nødt til at være opmærksom og så vidt muligt forebygge situationer, hvor barn og hvalp har svært ved at aflæse hinanden.



Hvalp og træning



Det vil være en rigtig god idé, at I går til træning med jeres hvalp. Det er en del af hundens socialisering. Det er godt for hunden at møde andre hunde, andre mennesker. Det er også godt, at hvalpen lærer at "komme når du kalder", lære at "gå pænt i snor", lærer at "sitte", "dække" osv.



Du skal dog være opmærksom på, at børn ofte ikke kan gå til træning med hvalpen. De fleste hundetræningsskoler kræver at man er mindst 15 år, nogle steder kræves 18 år, for at gå til hundetræning.



Der er dog nogle steder, hvor der tilbydes "børn-hunde" hold, hvor barnet sammen med en voksen lærer, hvordan man er sammen med hunden på en god måde, aflæser hundens signaler, lærer hunden forskellige tricks og aktiveringsopgaver.



Bidskader



Der sker mange bidskader fra hund til barn - også mellem hund og barn, der kender hinanden godt. Bidskaderne kan skyldes mange ting, men det er vigtigt, at det ikke sker fordi barnet ikke har lært at omgås hunden. Den gensidige tillid, respekt og forståelse, der skal være mellem børn og dyr er ikke medfødt, men skal læres.



Den Danske Dyrlægeforening anbefaler et spil, der hedder "Hej Hund". Det er et interaktivt spil, der viser børn i alderen 3-8 år en række hverdagssituationer, hvor barnet kan komme til at provokere hunden og dermed udsætte sig selv for farer, fordi hunden føler sig truet og måske bliver aggressiv.



Du kan læse meget mere om børn, hunde og spillet "Hej Hund" på hjemmesiden hej-hund.dk



Rigtig meget held og lykke med jeres hund!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce