Annonce

Annonce

Amning, sår og revner


22. oktober 2015


Rigtig mange kvinder oplever, at de i forbindelse med amni​ng får sår og revner på brystet. Det kan være utrolig smertefuldt og kan gøre, at amningen til sidst må stoppe. Derfor er det vigtigt, at du ved lidt om, hvorfor du har sår og revner, og hvad du kan gøre ved det.



Hvorfor kommer der sår på brystvorten?



Sår og revner på brystvorterne skyldes ofte, at dit barn ligger forkert, har forkert fat om brystet og dier med forkert teknik. Det kan dog også skyldes, at du bruger en suttebrik eller en brystpumpe, som ikke passer i størrelsen til din brystvorte.



Du skal være opmærksom på, hvor dine sår sidder, da det blandt andet har betydning for, hvad der er galt.



Hvor sidder dine sår?



Sår på spidsen af brystvorten: Hvis du har sår på spidsen af din brystvorte, har dit barn med stor sandsynlighed for yderligt fat. Dit barn har altså ikke bryst nok inde i munden. Derfor skal du være meget opmærksom på, at dit barn gaber højt op, når du lægger barnet til brystet, så dit barn får så meget bryst ind i munden som muligt.



Du skal også være opmærksom på, at dit barn ikke glider ud på brystet undervejs i amningen. Dit barn kan godt starte med at have godt fat, men vil glide mere og mere ud på spidsen af brystet, når det har diet lidt. Sker det, må du tage dit barn fra og lægge det til igen.



Sår på oversiden af brystvorten: Hvis du har sår på oversiden af brystvorten, så skyldes det ofte, at dit barn hænger for megeti brystet, når du lægger til. Det er rigtig vigtigt, at du husker på, at det er dit barn, som skal til brystet, og det er ikke brystet, som skal til dit barn. Hvis du har et stort og blødt bryst, så fold en stofble og læg den ind under brystet, for på den måde at løfte dit bryst lidt op.



Sår på siden af brystvorten: Hvis du har sår på siden af brystvorten, ligger dit barn skævt for brystet, og du skal derfor være ekstra opmærksom på at lægge dit barn mere lige til brystet. Næsten skal være ud for din brystvorte. Derudover skal du flytte dit barn i den retning, hvor sårene sidder. Det betyder, at hvis dit sår sidder på venstre side af brystvorten, så skal du være opmærksom på, at dit barn skal flyttes til længere til venstre, næste gang du lægger til. Og modsat - hvis såret sidder på højre side af brystvorten, skal du flytte barnet lidt længere mod højre, når du lægger til.



Sår i kanten af brystvorten: Hvis du har sår i kanten af brystvorten, det vil sige der, hvor din brystvorte hæfter mod det brune område areola, så vil dette ofte skyldes, at du bruger en brystpumpe eller en suttebrik, som er for lille. Det er vigtigt, at du finder en model, som passer i størrelsen til dit bryst og til dit barns mund. Det er vigtigt, at du ikke bruger noget, som presser og slider unødigt på brystet. 



Hvad kan du gøre?



Det første du skal gøre er altid at finde ud af, hvorfor dit bryst gør ondt, og hvorfor du får sår. Forsøg altid at finde årsagen frem for kun at behandle. Start derfor med at være opmærksom på, hvor dine sår sidder, hvordan du lægger barnet til brystet, og hvordan dit barn dier.



Varier mellem forskellige ammestillinger. Når du lægger til brystet, vil dit barn bruge sin tunge til at malke med, og når du skifter mellem de forskellige ammestillinger, vil dit barn stimulere og mælke med tungen forskellige steder på brystet. På den måde bliver din brystvorte aflastet alt efter, hvordan dit barn lægges til brystet - tungen slider ikke det amme sted.



Undgå så vidt muligt at forlænge tiden mellem amningerne. Måske har du ikke lyst til at lægge barnet til brystet, fordi det gør ondt, og måske tænker du, at jo længere tid, der kan gå mellem dine ...


Annonce

... amninger, jo mere ro får brystet og jo bedre er det. Men pas på - at forlænge tiden mellem amningerne vil ofte ikke forebygge eller behandle dine smerter eller sår. Det er ofte ikke hyppigheden af amning, men derimod måden dit barn dier på, som spillerind. Hvis du forlænger tiden mellem dine amninger, vil din mælkemængde blive nedsat og dermed også det flow, som din mælk løber med. Det kan gøre, at dit barn vil skulle arbejde ekstra meget ved brystet efterfølgende. Hvis du ikke kan lægge dit barn til, kan det være en overvejelse værd at malke ud og stimulere dit bryst med en brystpumpe.



Nogle kvinder har glæde af en suttebrik. De føler, at det aflaster brystet, og at belastningen på brystvorten bliver mindre, hvis der er en suttebrik på brystet en overgang. Hvis du vælger at forsøge med en suttebrik, er det vigtigt, at du sikrer dig, at den passer til din brystvorte i størrelsen, ellers kan dine sår blive værre, eller nye sår kan komme til. Det er også vigtigt, at du er meget omhyggelig med rengøring og sterilisering af suttebrikken. Når der er hul på dine brystvorter, vil der være indgangsport for bakterier, og du kan få en infektion.



Sørg for at holde dit bryst rent med vand, meget gerne efter hver amning. Præcis som du ville rense andre sår. Hvis dine sår bliver inficerede, vil de have sværere ved at hele, og det er vigtigt, at helingsprocessen afkortes så meget som muligt, så amningen igen fungerer problemfrit.



Brug modermælken. Når dit barn har diet hos dig, så prøv om du kan presse lidt modermælk ud af brystet, og smør det forsigtigt rundt på brystvorten, og lad det trænge ind. De immunstyrkende stoffer, som modermælken naturligt indeholder, vil hos nogen kunne have effekt på sårhelingen. Hos andre har det ingen effekt, men skade gør det i hvert fald ikke. Barnets spyt blandet med modermælk siges også at kunne have en vis effekt. 



Brug så vidt muligt ikke alternative løsninger som madolier, teposer, bakteriedræbende midler osv. til behandling af dine sårende brystvorter. Studer viser, at der ofte ikke er særlig god effekt af disse midler, og dertil kommer, at mange får problemer med kontakteksem. Er der tale om en infektion, hvor behandlingen sættes i stand af lægen, skal lægens behandling naturligvis altid følges.



Brug så vidt muligt ikke cremer eller salver, som skal vaskes af, før dit barn bliver lagt til brystet. For det første kan det være svært at fjerne produktet helt, og du kan derfor ikke sikre, at dit barn ikke får noget at det i munden - og du skal derfor ikke bruge noget, som du ikke selv ville spise. For det andet, slider det rigtig meget på dit bryst, hver gang du skal vaske en creme eller salve af, og odet kan derfor gøre mere skade og forhindre den heling, som var grunden til, at du valgte at bruge det pågældende produkt.



Hvis du ikke har tegn på infektion og gerne vil forsøge dig med en creme eller salve, kan du forsøge med en brystvortecreme, som indeholder Lanolin. Et studie viser, at Lanolin kan have en positiv effekt på smerten i brystet og også på ophelingen. Lanolin lukker af for luften og danner en hinde på brystet, som tillader brystet at hele indefra. Lanolin er et fedtstof, som udvindes af fåreuld. Desværre er der også nogle, som ikke tåler Lanolin, og som får allergi af dette.



Hvis dine sår ikke er helet efter en uge, kan det være tegn på infektion, og det vil være en god idé, at du kontakter din læge. Lægen kan behandle med forskellige cremer og salver, og det er også muligt at tage en mælkeprøve for at se, om der evt. skulle være bakterier i den. Det er vigtigt, at du bliver behandlet, det det ellers kan være svært for dig at opretholde din amning.



Læs meget mere og få hjælp til amning og ammeproblemer i "Helens bog om Amning & Flaske".



Fortsat god amning!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce