Annonce

Annonce

Børn og briller


14. juli 2015


I går så jeg et filmklip med en lille pige, de​r fik briller på for første gang. Det var helt tydeligt, at hun pludselig så verden på en ny måde, med mange flere detaljer. Selvom hun var så lille, at hun ikke havde meget verbalt sprog, så viste hun med sin mimik, hvor meget det betød, at hun nu pludselig kunne se meget bedre end før.



Det lille filmklip gav idé til at skrive dette nyhedsbrev, som handler om, hvordan du kan observere, hvorvidt dit barn har brug for briller, og hvad du i givet fald skal gøre.



Har mit barn brug for briller?



Det kan være svært at vurdere, hvorvidt børn under skolealderen har brug for briller. Børn under 6 år accepterer ofte synet. De ved ikke, at det kan være anderledes, og de skal endnu ikke kunne læse, kunne kikke op på en tavle osv. 



De yngste børn har også en meget stærk øjenmuskulatur. Selvom barnet måske er langsynet og har svært ved at se, så kan barnet bruge sine øjenmuskler til at fokusere i kortere tid af gangen, og på den måde opdager du måske ikke, at dit barn har problemer med sit syn.



Når børn begynder i skole, så vil de naturligt få tjekket deres syn ved skolelægen eller skolesygeplejersken. Hvis barnet har svært ved at se på synstavlen og svært ved at gengive, hvad billederne viser, så vil I blive henvist til en øjenlæge. Det er dog en god idé, at være opmærksom på synet tidligere, så jeres barn har mulighed for at få briller før, hvis det har behov for det. Til de årlige sundhedsundersøgelser, som egen læge laver, kan og bør dit barn også få tjekket sit syn. Det giver mulighed for at opdage et evt. dårligt syn allerede i 3-4 års alderen, måske før.



Bruger du selv briller? Hvis du selv har brugt briller som barn, selv har haft problemer med skelen, er nærsynet, langsynet eller har en bygningfejl, så er det en god idé, at du er ekstra opmærksom på dit barns syn. Dårligt syn kan være arveligt.



Symptomer



Et barn vil naturligt have svært ved at sætte ord på, at synet ikke fungerer optimalt. Barnet har jo ikke prøvet andet og ved derfor ikke, hvordan man skal se. Derfor kan det være en god idé, at du forsøger at lægge mærke til følgende symptomer:



Manglende koncentrationsevne. Dit barn kan have svært ved at koncentrere sig. Når barnet skal bruge kræfter på at fokusere med sine øjne for at se optimalt, så bliver barnet ekstra træt og mister derfor hurtigt koncentrationen.



Ekstra træthed. Dit barn virker måske generelt meget træt sammenlignet med andre børn på samme alder, virker uoplagt, pylret og virker til at mangle overskud.



Motorisk klodset. Dit barn kan virke motorisk klodset. Barnet går måske ind i ting eller barnet spilder, når det spiser eller drikker. Det kan være svært for barnet at koordinere syn og hænder, og dit barn rammer måske ikke glasset, når det selv forsøger at hælde op.



Blinker meget. Hvis dit barn blinker meget, kan det være tegn på, at dit barn har brug for briller. Når barnet blinker meget, kan det skyldes at barnets øjne let bliver irriterede, og barnet bruger kræfter på at fokusere.



Gnider øjne. Hvis dit barn ofte gnider sine øjne, ikke kun når det er tid til at sove lur eller før sengetid, men generelt i løbet af dagen gnider øjnene, så skal du også være opmærksom. 



Holder hovet på skrå. Hvis dit barn har tendens til at holde hovedet på skrå, når det skal fokusere, så skal du også være opmærksom. Det kan være tegn på, at dit barn bruger det ene øje mere end det andet for at se optimalt. 



Skeler når træt. Læg mærke til, om dit barn skeler, altså har svært ved at styre og koordinere sine øjne, når det er træt. Et barn der skeler hjælpes bedst før skolealderen.



Sidder tæt på TV. Læg mærke til om dit barn har tendens til at ville sidde meget tæt på tv skærmen eller f.eks. holder ipad eller lignende tæt ved ansigtet for bedre at kunne se.



Hovedpine. Hvis dit barn klager over hovedpine eller du har en oplevelse af, at dit barn har ondt i hovedet eller måske ondt i øjnene, så skal du også være opmærksom.



Besøg hos øjenlægen



Børn under 10 år skal vurderes af en øjenlæge og kan ikke ses af en optiker. Du behøver ikke henvisning til en øjenlæge, men kan kontakte øjenlægen direkte. Du skal dog være opmærksom på, at der ofte kan være en del ventetid. Du kan evt. ...


Annonce

... forsøge at kontakte forskellige øjenlæger i området, hvor I bor, da ventetiden kan variere lidt. Mange øjenlæger tager dog hensyn til børn og lader dem komme til rimeligt hurtigt.



Øjenlægen vil dryppe dit barns øjne med nogle dråber, der udvider barnets pupil og får barnets øjenmuskler til at slappe af. Det gør ikke ondt, men kan godt svie lidt, og dråberne skal have lov til at virke i ca. 20 minutter, før øjenlægen kan lave sin undersøgelse. Pupillerne vil være store i nogle timer efter undersøgelsen. Synet kan godt være sløret efterfølgende, og dit barn kan have tendens til at være lyssky, fordi pupillen ikke kan trække sig sammen.



Øjenlægen foretager en synsprøve og laver evt. skele/samsynsundersøgelse og vurderer behovet for briller. Hvis dit barn har behov for briller, vil øjenlæge skrive sine målinger ned, og du kan så tage disse målinger med til en optiker, hvor I kan købe briller til dit barn.



Briller og drilleri



Mange forælder er bange for, at deres børn skal blive drillet, fordi de bruger briller. I dag vil der ofte være flere børn i en institution eller klasse, som bruger briller, og dit barn vil derfor ikke føle sig alene. At blive drillet fordi man f.eks. bruger briller er naturligvis uacceptabelt, og hvis det viser sig, at være et problem, så er det noget, I skal drøfte med pædagoger, skolelærere og andre voksne. 



Hvis du selv er blevet mobbet, har mobbet andre eller har været tilskuer til andre, som har mobbet, da du var barn, så vil du naturligt kunne være ekstra bekymret for, om det samme vil ske for dit barn. Brug din viden og erfaring til at styrke dit barn selvværd.



Styrk dit barns selvværd, så dit barn ved, at det er noget værd. Børn vil naturligt sammenligne sig med andre børn. Hvis dit barn har en lav selvværdsfølelse, så vil det have en følelse af, at de andre er lidt pænere, lidt dygtigere, lidt sjovere end barnet selv er - at det ville være bedre ikke at have briller... Hvis dit barn har en høj selvværdsfølelse, så vil dit barn bedre kunne håndtere, at det kan noget andet, gør noget andet - at det f.eks. bruger briller. En følelse af at "der er ikke noget galt med mig".



Styrk dit barns selvtillid. Selvtillid er f.eks. måden du træder ind i et lokale på, at du går ind med rank ryg og har tillid til, at det her kan du godt klare. Det er vigtigt, at dit barn er med til at vælge sine briller og føler sig stolt og smart med dem på. Lyt til barnets ønsker og behov. Nogle børn vil gerne have briller, som er helt tynde i stellet og som næsten ikke kan ses. Andre børn vil gerne have briller, som i faver og størrelse er tydelige, markerede og noget man lægger mærke til. Mulighederne er heldigvis mange - lad dit barn vælge, så dit barn er glad for sine briller og stolt af at have dem på. 



Hvilke briller skal jeg vælge?



Det er vigtigt, at dit barn selv vælger sine briller. Når dit barn selv vælger sine briller, får det naturligt større lyst til at gå med dem.



Børnebriller findes i mange varianter og nogle mere skrøbelige end andre. Det er vigtigt, at du vælger briller, som passer til dit barns alder, og dit barns lyst til at lege, løbe rundt osv. Dit barn må ikke føle, at brillerne forhindrer barnets leg.



Det kan være en fordel at vælge briller i materiale, som ikke så let knækker og glas, som ikke så let bliver ridset. En overfladebehandling af glassene kan nogle gange være en god idé. Nogle børn har også glæde af at "glassene er i plastik".



Vær opmærksom på at brillerne ikke irriterer på næsen eller bag ved ørerne. De skal være rare for barnet at have på. De fleste børn vil naturligt skulle bruge nogle dage på at vænne sig til brillerne. Det er en ny fornemmelse, at have briller på og det er for mange børn overvældende pludselig at kunne se - men de fleste børn vil også nyde, at de pludselig kan se verden og se detaljer, som de ikke før har set.



Hvis dit barn ikke har brillerne på hele tiden, vil det være godt med et hårdt etui. Det sikrer, at brillerne ikke bliver klemt, når de ligger i en taske, rygsæk, pose.



Børn vil ofte have behov for at få tjekket deres syn og evt. få skiftet briller ca. hvert 2. år. Barnets syn vil naturligt ændre sig løbende, og dit barn vokser også. Det betyder, at brillerne bliver for små, afstanden mellem øjnene ændrer sig i takt med, at dit barn vokser.



Vær opmærksom på at du også kan købe svømmebriller med styrke til dit barn.



 



Rigtig meget held og lykke med briller til dit barn :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce