Annonce

Annonce

Læs bøger for dit barn


8. april 2015


Flere undersøgelser viser, at når vi læ​ser bøger højt for vores børn, så giver vi vores børn en masse godt, som de kan bruge i tiden fremover. At bruge lidt tid om eftermiddagen, sætte sig sammen og læse i en bog, eller at sætte sig på sengekanten og læse en godnathistorie før barnet skal sove - er guld værd.



Her kommer 10 gode råd til, hvorfor du skal læse højt for dit barn



1. Båndet imellem jer styrkes. I mange børnefamilier er hverdagen travl. Når I kommer hjem, er der en masse praktisk arbejde, som skal klares og det betyder, at selvom I har været adskilt hele dagen, så er I stadig hver for sig, når I kommer hjem. At sætte sig ned, læse højt for dit barn, giver jer tid til lige at lande og fornemme hinanden, at I vil hinanden.



2. Dit barn bliver bedre til selv både at læse, skrive og regne. Når dit barn får læst højt, så styrker det barnets evne til selv at finde ord, sætte dem sammen, forme sætninger. At kunne dette styrker også barnets evne til at sætte tal sammen og derfor også barnets evne til f.eks. at regne.



3. Dit barns basale sprog styrkes. Når du læser højt for det lille, så lytter barnet til det, du fortæller, de ord du bruger og måden du læser på. Jo flere gange du f.eks. læser samme bog højt, jo mere vil barnet lære ordene udenad og vil kunne begynde at gentage det, du plejer at læse - uden selv endnu at kunne læse. Barnet lærer f.eks. også lidt om rækkefølge og tal - "en blå bold, to blå bolde, tre blå bolde". 



4. Ordforrådet styrkes. Det lidt større barn vil få sit ordforråd styrket, fordi der i bøgerne måske bliver brugt nye ord og vendinger, som barnet ikke har hørt før. Jo ældre barnet er, jo mere komplekse sætninger og historier kan du læse højt.



5. Barnet lærer, hvordan man bruger en bog. Det kan virke simpelt, men børn er nødt til at have en bog i hånden, for at vide, hvordan den skal vende. At man åbner bogen fra højre mod venstre, at man læser fra venstre mod højre. Det er vigtigt, at dit barn ikke kun læser på en skærm og tror, at ...


Annonce

... man læser og skifter side ved at scrolle eller trykke.



6. Barnet bliver bedre til at kommunikere. Når du bruger tid på at læse, så er det vigtigt, at I også taler om det, I læser, drøfter handlingen, personerne, hvad de gør, og hvorfor de gør, som de gør. Det hjælper dit barns kommunikation, at I på den måde taler om det, I læser.



7. Barnet styrkes i logisk tænkning. Når du læser højt for dit barn, så hjælper du barnet med at tænke mere abstrakt og bruge det I læser i forskellige situationer. Bøger der handler om ting og situationer, som er svære, kan hjælpe barnet med at koble situationen i bogen til situationer i barnets eget liv.



8. Dit barn kan blive opmærksom på nye ting. Når du læser bøger højt for dit barn, så giver du også dit barn mulighed for at høre om andre børn og familier, som måske har det anderledes end I har det i jeres familie. Dit barn kan gennem læsning blive mere åben for forskellighed.



9. Når du læser højt styrker du dit barns koncentrationsevne. At få læst højt kræver ofte, at man sidder sammen, er i samme rum og forholder sig nogenlunde roligt. Det er vigtigt, for at kunne lytte aktivt. Barnets evne til at holde koncentrationen og lytte i længere tid kan øges, når du læser en god og spændende historie.



10. Barnet lærer, at det er sjovt at læse bøger. Hvis dit barn vokser op med, at det at læse er vigtigt og hyggeligt, så er der stor sandsynlighed for, at dit barn i sin skoletid vil have mere lyst til at læse sine skolebøger og måske nogle gange vælger en bog fremfor computeren.



I Danmark har vi rigtig mange gode børnebøger og rigtig mange gode børnebogsforfattere. En tur på biblioteket er oplagt. Og er du i tvivl om, hvilke bøger, der kan passe til dit barns alder og hvilke emner, dit barn måske gerne vil høre om, så spørg en børnebibliotekar.



Turbineforlaget har også lige lanceret en ny hjemmeside http://www.godeborneboger.dk Den kan også være et besøg værd.



Rigtig god læselyst til alle!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce