Annonce

Annonce

Søvnens tigerspring


2. november 2022


Når børn udvikler sig rigtig meget både​ motorisk og mentalt, så kalder man det tigerspring. Disse perioder vil ofte medføre ekstra gråd og uro, samt et særligt behov for mors og/eller fars nærhed og trygge favn.



Børn vil dog også have perioder, hvor jeg erfaringsmæssigt ved, at de ofte vil sove mere uroligt. De kan både have sværere ved at finde ro og overgive sig til søvnen i disse perioder, og de kan også have tendens til at vågne mere op, sove mere afbrudt, og de vil måske græde mere om natten.



Det er vigtigt, at du kender til disse perioder - især fordi det kan være rigtig svært at indføre nye rutiner og putteritualer netop her - så måske skal I finde et andet tidspunkt at ændre vaner på - men også fordi det kan give dig en ro at vide, at dit barnet lige nu udviklingsmæssigt er inde i en urolig og svær periode, der vil påvirke barnets søvn, og at det naturilgt er helt okay, at dit barn lige nu har ekstra meget behov for din forståelse og nærhed. Det er en periode :)



I dag handler min artikel derfor om netop disse perioder.



3-4 måneder



Dit barns søvn ændrer sammensætning. Rent fysiologisk begynder søvnen i denne alder at indeholde lidt flere stadier, og mange børn vil i denne alder have tendens til at sove kortere lure og sove flere små lure dagen igennem. Dit barn begynder at opleve verden mere bevidst, følger opmærksomt med i, hvad der sker omkring barnet, og barnet begynder også at mellem, om det er hjemme eller ude, om det er i favn hos mor, far eller en fremmed (f.eks. bedsteforældre).



Børn i denne alder kan have svært ved at overgive sig til søvnen, og de vil ofte have en rytme, hvor de går sent i seng om aftenen. Det er helt normalt, at dit barn i denne alder er vågen det meste af aftenen og ikke er parat til at sove til natten, før klokken måske er 22. 



6 måneder



Dit barn begynder nu at kunne være vågen i længere tid af gangen og bruger sine vågne perioder meget aktivt. Det vil ofte betyde, at dit barn begynder at kunne sove lidt længere søvnstræk, og mange børn begynder at trives med to lidt længere lure i løbet af dagen. Dit barn kan sove meget uroligt om natten. Barnet formår nu at flytte på sig, ændre stilling – men er endnu ikke i stand til at putte sig tilbage i en rar stilling igen – og barnet har derfor brug for, at du hjælper det med stillingsskift, beroligende hænder og at få dynen på igen, som barnet har fået sparket af.



Dit barn drømmer meget og kan godt ligge og småklynke i søvne. Barnet begynder at spise mere skemad i løbet af dagen ved siden af det vanlige indtag af mælk – indtaget af mælk i dagtimerne er stadig højt – og dit barn begynder at kunne sove igennem om natten. Det betyder, at dit barn stille og roligt vil kunne lære at sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl. 23.30 til 05.



8-9 måneder



Dit barn er i separationsfasen, hvilket betyder, at dit barn øver sig i at være fysisk mere og mere på afstand af dig. Fra at have siddet på skødet, har barnet siddet ved dine fødder, været på et tæppe lidt væk fra dig, og nu øver dit barn sig i at kravle lidt væk. Dit barn kikker efter dig, tjekker op på om du er der. Kommer tilbage, skal lige have et lille knus og er så klar til at kravle ud i verden igen. Det, at dit barn øver sig i at være lidt på afstand af dig, gør, at dit barn også har rigtig meget brug for dig, brug for at mærke, at du er der. Derfor vil dit barn i denne alder ofte klynge sig ekstra meget til dig, når det skal sove.



Dit barn vil have brug for din nærhed, din fysiske kontakt. Hvis du går fra dit barn, vil det græde og protestere. Når dit barn sover, vil det sove meget uroligt. Barnet vil øve sig i at kravle, både om dagen og om natten. Dit barn vil lægge sig op i kravlestilling og rokke frem og tilbage, ligesom dit barn kan ligge og kaste hovedet fra side til side. Dit barn vil i denne alder også drømme meget. Du vil ofte opleve, at dit barn både kan græde og nogle gange også ligge og le i søvne om natten.



13-15 måneder



Dit barn vil nu ofte være i gang med at gå, og ...


Annonce

... det betyder nye udfordringer med søvnen. Det at tage de første skridt ud i verden på egen hånd, er en milepæl, som naturligt påvirker barnets søvn. Dit barn vil ikke kunne adskille sig uden at føle sig knyttet til – og derfor vil dit barn søge din kontakt og nærhed ekstra meget. Man kan tale om en slags separation-gentilnærmelses-fase, hvor dit barn på den ene side vil op, vil være i din favn, men lige så snart barnet er oppe, så vil det ned igen, og når det så kommer ned, så går der ikke lang tid, så vil barnet op igen.



Dit barn forstår ikke, hvor du går hen, hvis du går. Når du forsøger at gå ud af værelset, vil dit barn blive tydeligt ked af det, protestere. Når dit barn ikke kan se dig, vil det naturligt føle sig forladt og alene. Mange børn kan have glæde af en godnathistorie i denne alder. Det skal være en helt simpel historie, hvor du læser op, viser et billede og læser igen, og dit barn lærer stille og roligt at ligge i sin seng og lytte til det, du fortæller, og det at falde i søvn bliver noget hyggeligt og noget rart.



18-20 måneder



Mange børn vil i denne periode sove dårligt. Dit barn vil have svært ved at overgive sig til søvnen og vil også ofte have svært ved at sove om natten. I denne alder vil mange børn vågne med skrig, og de kan græde ulykkeligt om natten. Det handler om, at dit barn nu begynder at få farefornemmelse. Det betyder, at dit barn oplever verden større og mere farlig. Dit barn klatrer f.eks. op og finder ud af, at det ikke selv kan komme ned. Barnet oplever modstand fra dig og andre voksne – I siger mere ”nej!” eller "stop" i løbet af dagen og hindrer barnet i ting, som barnet gerne vil.



Dit barn oplever også modstand fra andre børn – det kan være børn, som tager legetøjet fra hinanden, skubber til hinanden, børn, som bider eller slår. Alt, hvad dit barn oplever i løbet af dagen, skal bearbejdes. Barnet skal kunne slippe alle dagens oplevelser for at kunne overgive sig til søvnen, hvilket er svært. Når dit barn sover, så vil barnet naturligt drømme ekstra meget, for drømme er bearbejdelse af dagen. Derfor har dit barn lige nu ekstra behov for hjælp til at koble fra, når det skal overgive sig til søvnen, og barnet har også brug for trøst og ro, når og hvis det vågner om natten.



30 måneder



Når dit barn bliver ca. 2.5 år vil der ofte komme en ny periode, hvor barnet kan have svært ved at sove. Mange børn vil i denne alder kunne være bange for mørke. Barnet vil protestere højlydt over en lukket dør – der skal være åbent ind til værelset, så der kommer lys ind i rummet, og så barnet kan høre, at mor og far er i stuen. Mange børn vil i denne alder også være bange for små dyr og insekter og kan blive paniske og græde voldsomt, hvis de kan høre en flue summe på værelset, eller hvis de får øje på en lille natsværmer, der flyver rundt.



Børn i denne alder vil ofte vise stort behov for at kunne se eller høre deres forældre, når de skal sove, og mange børn vil i denne alder derfor også begynde at kravle ud over tremmesengens kant. I mange familier vil det være tegn på, at der nu er behov for en åben seng.



Generelle hensyn



Børn vil, uanset alder, have perioder, hvor de sover dårligere end i andre perioder, og hvor de søger os forældre ekstra og tydeligt har brug for vores nærhed for at kunne sove. Det gælder f.eks. ved indkøring i dagpleje, vuggestue eller børnehave. Det gælder i perioder med sygdom, som jo kan være længere- eller korterevarende. Det gælder i perioder, hvor familien bliver udvidet med en lille ny søster eller bror.



Det gælder også perioder, hvor I som familie, kan have det svært – hvis I er ramt af alvorlig sygdom, skændes meget, er stressede, voldsomt bekymrede, måske gennemgår en skilsmisse eller lignende. Når børn mærker uro, stress eller store skift i hverdagen, så vil de ofte sove dårligt og have ekstra brug for vores nærhed og tryghed, for at kunne sove trygt og godt.



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce