Annonce

Annonce

Er dit barn introvert eller ekstrovert?


26. januar 2022


Er dit barn introvert eller ekstrovert? Vi er alle forskel​lige i temperament, og en væsentlig forskel afhænger af, hvor vi befinder os imellem at være introvert (indadvendt) og ekstrovert (udadvendt).  Vi indeholder alle lidt af hvert, nogle mere det ene end det andet, og dit barn er ikke nødvendigvis det samme som dig. Det betyder, at dit barn måske skal mødes på en anden måde, end du selv skal, og at dit barn i forskellige situationer vil reagere anderledes, end du selv gør.



Denne artikel handler om at være introvert og ekstrovert og om, hvorfor dit barn reagerer, som det gør, og hvordan du kan støtte dit barn.



Introvert eller ekstrovert



Forskellen mellem at være introvert eller ekstrovert handler om, hvorvidt man ”fordyber sig” eller ”handler”. De fleste af os vil ikke kun være den ene eller den anden type, men vil indeholde lidt af begge dele, og du vil sandsynligvis kunne genkende visse karaktertræk under begge personlighedstyper.



Introvertes karaktertræk:



Reflekterende, intellektuel, kan lide at læse, følsom, tænksom, seriøs, dybsindig, tilbageholdende, forsigtig, tyndhudet …



Hvis dit barn er introvert, så vil det foretrække at være hjemme, være sammen med få venner eller få personer af gangen. Hvis I er mange samlet, skal der ikke meget til, før dit barn bliver overstimuleret og bliver tappet for energi. Dit barn har brug for ”alene-tid” for at lade op og få fornyet energi. Du kan mærke, at dit barn bliver ked af det, pylret, utilfreds – selskab bliver hurtigt for meget for barnet, og barnet vil bare gerne hjem, vil gerne trække sig tilbage.



Dit introverte barn vil tænke, før det taler, og det vil lytte mere, end det taler. Det bryder sig ikke om small-talk, men vil gerne tale om dybere tanker og følelser. Når dit barn kommer hjem fra institutionen, vil det ofte nyde en stille stund, hvor I sidder og læser sammen, spiller spil, spiser lidt mad sammen og lige giver hinanden tid til at lande. Dit barn er ikke asocialt, det kan godt lide socialt samvær, men det foretrækker de nære og tætte relationer. Dit barn har få, men nære venner.



Andre vil måske beskrive dit barn som genert, eftertænksom og tilbageholdende. En person, som det kan tage tid at lære at kende, svær helt at forstå. Dit barn trækker sig ofte fra de andre børn og søger sit eget selskab eller søger at være sammen med få andre af gangen. Ved aktiviteter med en stor gruppe børn, vil dit barn ofte være tilbageholdende og melder sig aldrig som en af de første til at stå frem eller komme med et svar. Dit barn tager tingene alvorligt og tænker meget over, hvad der sker, hvorfor nogen gør, som de gør.



Ekstrovertes karaktertræk:



Meddelsom, overstrømmende, social, selskabelig, aktiv, risikovillig, ubekymret, dristig, befinder sig godt i rampelyset, tykhudet…



Hvis dit barn er ekstrovert, så vil det elske at være ude, møde og være sammen med andre mennesker. Det får energi af at være sammen med andre mennesker, og du kan mærke, at dit barn bliver glad og virkelig nyder samværet med andre. Hvis I er hjemme for meget, hvis der ikke sker nok i hverdagen, så bliver dit barn pirrelig og utilfreds, barnet bliver understimuleret, hvis der ikke sker nok omkring barnet.



Dit ekstroverte barn vil ofte tale meget og er en mester i small-talk. Barnet taler ofte mere, end det lytter og kommer let til at sige ting, det egentlig ikke mener, fordi barnet taler, før det tænker. Når dit barn kommer hjem fra institutionen, så er det tydeligvis ikke færdig med at lege, men har stadig brug for aktivitet. Der skal ske noget, barnet vil gerne lege, - lege med dig, have legeaftaler med andre børn osv. Barnet har mange legekammerater og en stor kreds af venner.



Andre vil måske beskrive dit barn som en åben person, der træder let ind i hjertet på andre, og som er let at lære at kende. Det er hyggeligt at være sammen med dit barn, dit barn er altid glad og deltager uden problemer i aktiviteter med ...


Annonce

... andre børn. Er der planlagt aktiviteter med en større gruppe børn, vil dit barn ofte melde sig som en af de første til at deltage og har ingen problemer med at blive spurgt først eller stille sig frem foran de andre børn. Dit barn har en god evne til at sige ”pyt med det”, glemme og komme videre. Der tænkes ikke så meget over tingene.



Sådan støtter du dit introverte barn



- Støt dit barn i nye situationer og i mødet med nye mennesker – uden at ville ændre på barnet.



- Nyd dit barns tanker og vær stolt over, at det tænker over tingene og gør ting med stor samvittighed og loyalitet.



- Forvent ikke at dit barn følger strømmen, men at det i stedet går sine egne veje og støt barnet i de valg, barnet træffer.



- Lad dit barn gå lidenskabeligt op i én ting og glæd dig over, at dit barn har evnen til at fordybe sig og brænde for noget helt konkret.



- Giv dit barn tid til at tænke, før det svarer, og giv dit barn tid til at formulere sig.



- Når dit barn har svært ved at komme til orde, så hjælp det med at blive hørt.



- Hjælp dit barn med at fortælle om det dit barn brænder for og går op i.



- Giv dit barn mulighed for rolige timer i hverdagen, hvor barnet kan tanke op og samle ny energi.



- Hjælp dit barn med at vælge fritidsinteresser, der passer til barnets temperament – det kan f.eks. være musik eller en sport, hvor barnet skal præstere noget for sig selv og ikke er tvunget til konkurrencesport, hvor barnet skal være fysisk eller verbalt sammen eller imod andre.



- Pres ikke dit barn til at gøre noget, som barnet ikke er parat til – dit barn har brug for at se tingene an, før det selv er parat til at deltage.



Sådan støtter du dit ekstroverte barn



- Nyd dit barns lyst til selskabelighed og lyst til at være sammen med mange mennesker.



- Når dit barn fortæller, så lyt og spørg ind til det barnet har oplevet - og hjælp dit barn med at fortælle mere i dybden og spørg ind til detaljer.



- Lad dit barn deltage i mange forskellige aktiviteter, og lad det være helt okay, at dit barn ikke kun har en fritidsinteresse, men ofte flere.



- Støt dit barns lyst til venner og stor omgangskreds ved at invitere hjem eller lade dit barn besøge andre i fritiden.



- Giv dit barn mulighed for at diskutere forskellige emner, udnyt situationer, hvor I er flere samlet og lad dit barn være en del af samtalen – livlige samtaler stimulerer dit barn.



- Hjælp dit barn med at vente og give plads til at andre kan få ordet.



- Hjælp dit barn med at lytte til hvad andre siger og aflæse andres signaler.



- Hjælp dit barn med nogle gange at sige fra, så barnet får koblet af og ikke får stress – de ekstroverte børn har naturligt mange jern i ilden og kan have brug for voksnes hjælp til nogle gange at vælge fra.



- Ros dit barn for evnen til at komme videre og ikke holde fast i ting, der er sket, men i stedet at se fremad og tænke positivt.



- Ros dit barn for at tage initiativ, være vellidt og turde gøre forskellige ting uden at være bange eller bekymret.



Læs mere:



Carl Gustav Jung var psykoanalytiker og udviklede teorier omkring psykens bevidste og ubevidste lag. Han beskrev blandt andet de to personlighedstyper Introvert og ekstrovert.



Susan Cain – amerikansk forfatter til bogen ”Quiet, the power of introverts in a world that can´t stop talking”. Bogen findes i dansk oversættelse som e-bogs udgave. 



Anna Skyggebjerg – dansk forfatter til blandt andet ”Introvert, stå ved dig selv”. En dansk bog, der på en uhøjtidelig og let tilgængelig måde beskriver, hvordan det er at være introvert. Se min boganmeldelse her: Introvert – stå ved dig selv.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce