Annonce

Annonce

Det er ikke kun svage børn, der rammes af mobning


9. januar 2013

”Vi gider ikke lege med dig”, "Jeg gider ikke sid​de ved siden af dig”, ”Du må ikke komme med til min fødselsdag”, ”Vi leger kun med dem, der har kjole på”, ”Dit tøj er grimt”, ”Lyserødt er klamt”, ”Du må ikke være med” ...


Disse sætninger er helt almindelige blandt børn i børnehavealderen, måske nogle gange så almindelige, at vi tænker ”sådan er det at være barn”. Det er dog et faktum, at mobning starter allerede i børnehaven, og møder dit barn disse sætninger, eller siger dit barn disse sætninger, så er kimen til mobning lagt.


I øjeblikket bringer DR1 en TV-serie om mobning, og der er stor fokus på mobning i Folkeskolen, men forskning viser, at mobning starter langt før. Mobning foregår også blandt børn, der ikke er mere end 3 år gamle. Som forældre har du en vigtig rolle i at forebygge mobning - og det betyder, at du skal prøve at forebygge, at dit barn mobber andre, at dit barn bliver mobbet – men også at dit barn ikke blot ser til, når mobning foregår.


Børn er aldrig selv skyld i at de bliver mobbet. Mobning er et overgreb og det er ødelæggende for det enkelte barn. Det skader barnet på sigt og det påvirker barnet langt op i voksenårene. 


Her 5 udbredte myter om mobning:


Myte 1: Det er kun svage børn, der udsættes for mobning
Mobning rammer alle og ingen børn er svage. Man kan godt være mindre god til at spille fodbold men god til at regne. Og børn kan blive mobbet med begge dele. Du kan blive mobbet, fordi du har svært ved noget, men du kan også blive mobbet, fordi du er den bedste til noget. Det er ikke det enkelte barn, der skal ændre personlighed, det er tolerancen og kulturen mellem børnene der skal ændres.


Myte 2: Børn skal selv løse problemerne og lære af det
Mobning kan ikke løses mellem børn men kræver altid, at en voksen griber ind. Der er forskel på mobning og en uoverensstemmelse mellem to børn. Større børn kan godt løse små konflikter og uoverensstemmelser i hverdagen, men mindre børn skal have hjælp til at løse konflikter. Børn lærer af at vi viser dem vejen og igen og igen træder ind som rollemodeller, når der opstår konflikter i hverdagen.


Myte 3: Der eksisterer ikke mobning, hvor mit barn er
Mobning foregår alle steder og det er vigtigt ikke at lukke øjnene for det. Man kan meget let som forældre bekræfte hinanden i, at hos os har alle børn det godt – men hvor et eller to børn faktisk ikke trives og jævnligt udsættes for mobning. 


Myte 4: Piger mobber mere end drenge
Både piger og drenge mobber, men nogle undersøgelser viser faktisk, at drenge mobber lidt mere end piger. Der er dog forskel i måden drenge og piger mobber på. Drenge mobber ofte direkte ved at bruge øgenavne og bruge fysisk vold. Piger mobber ofte ved at udelukke fra fællesskabet og sprede rygter.


Myte 5: Mobning rammer den, som er anderledes
Mobning rammer alle og man kan blive mobbet med alt. Du kan blive mobbet med dit udseende, dit sprog, dit tøj, - du kan også blive mobbet, hvis du er dygtig til noget, du kan blive mobbet med din fritidsinteresse, hvis du træffer nogle valg, som de andre ikke træffer eller ikke forstår. Hvad betyder det ...


Annonce

... egentlig at være anderledes? Vi er alle forskellige og det er vigtigt at give plads til forskellighed. Mobning er altid tegn på, at der er noget galt i fællesskabet, og at nogle børn har svært ved at give plads til andre.


Her er 5 gode råd til at forebygge mobning:


Råd 1: Giv dit barn selvværd
Giv dit barn en følelse af, at det har værdi. At det ikke er det barnet gør, men det barnet er, som har betydning. Jo højere selvværd dit barn har, jo bedre vil det kunne modstå mobning, jo bedre vil det også kunne gribe ind, hvis det oplever, at andre børn bliver mobbet eller holdt udenfor.


Råd 2: Lær dit barn tolerance
Lær dit barn at se forskellighed som en styrke. Vi kan lære noget af dem, som gør tingene på en anden måde end vi selv gør. Tal med dit barn om, hvorfor og hvordan nogle af de andre børn er forskellige og hvad det betyder. Tal pænt om de andre børn og deres forældre. Jo mere respektfuld du er, når du taler om de andre, jo større sandsynlighed er der for, at dit barn ikke mobber andre.


Råd 3: Opdrag dit barn myndigt
At opdrage myndigt vil sige, at dit barn hverken skal mødes af en autoritær eller eftergivende forældre. Det betyder, at dit barn skal møde krav og udfordringer, som passer til barnets alder og evner, og at dit barn altid mødes med anerkendelse. Det er vigtigt, at dit barn lærer at sætte sig i andres sted, at dit barn lærer at mærke efter, når grænser er nået og når grænser overskrides. Hvis barnet kan mærke dette på sig selv, så vil barnet også ofte kunne fornemme det i forhold til andre. Jo mere empati dit barn oplever fra dig jo mere empati vil dit barn også udvikle overfor andre.


Råd 4: Giv mulighed for venskaber
Dit barn bør lege med mange forskellige børn og du skal give dit barn mulighed for at knytte venskaber på kryds og tværs. Bak derfor op om fødselsdage – dit barn deltager i alle fødselsdag og du inviterer alle børn – enten alle pigerne, alle drengene eller hele gruppen. Sørg for legeaftaler i fritiden og lad gerne dit barn lege med det modsatte køn. Lad dit barn få venskaber ud over den børnegruppe, som dit barn er i til hverdag. Det er rigtig dejligt for børn at have venner, som de ”kun” mødes med i fritiden.


Råd 5: Samarbejd med andre forældre
Fællesskab med andre forældre er værdifuldt. Det handler både om, at I som forældre virker som rollemodeller. Hvis jeres børn oplever at I forældre snakker godt sammen, hygger jer sammen, nyder at være sammen, så smitter dette naturligt af på jeres børn. Det handler også om, at hvis du  kender de andre forældre godt, så er det lettere at bringe evt. problemer op, når de opstår, så problemerne kan blive taget hånd om med det samme. Jo større dialog I kan have omkring mobning fra starten, jo bedre vil I kunne hjælpe jeres børn, når og hvis problemet opstår. Vær altid åben overfor forældre, der giver udtryk for, at deres barn ikke trives. Slå aldrig problemet hen. 


Du kan læse mere om mobing hos DCUM og Friformobberi.dk


Kærlig hilsen


Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce