Annonce

Annonce

Har du lyttet til dit barns mad i dag?


15. august 2012

Har du nogensinde tænkt over, at mad har lyd? Det er fa​ktisk rigtig vigtigt at medtænke, når du serverer mad for dit barn. Når børn spiser, så bruger de alle sanser. Maden skal se indbydende ud og det er helt naturligt også at mærke, føle og fornemme maden og konsistensen med hænderne. Men også madens lyd har stor betydning for barnets lyst til at spise.


Mad der knaser


Mad kan være knasende og knækkende. Det kan f.eks. være et stykke knækbrød, en kiks eller et stykke grøntsag, der knaser, når det bides over. Det knaser også mellem tænderne, når det tygges og lyden bliver mindre knasende, i takt med at maden tygges igennem.


Det kan f.eks. være gulerødder eller andre rå grøntsager, knækbrød, kiks, havrefras, nødder, brødcroutoner ...


Mad der svupper


Mad der svupper er blød mad, der ofte spises med en ske. Det svupper, når man slår skeen i maden, eller når man suger det af skeen og ind i munden.


Det kan f.eks. være grød af gryn, mel og flager, grød af frugt og bær, supper af forskellige slags ...


Mad der klikker


Mad der klikker er f.eks. en ærtebælg der åbnes. De giver en fin klik-lyd og også ærterne, der rammer bordet giver lyd - dup, dup, dup.


Mad der lyder saftigt


Når du f.eks. tager en stor bid af et æble, så kan man høre, hvordan skrællen knækker, æblestykket ryger af og saften drypper. Oplevelsen af at spise et æble er meget forskellig efter om ...


Annonce

... æblet er skåret ud eller bides direkte af.


En forfriskende lyd


Mad eller drikke, kan også lyde forfriskende. Når du hælder væske i et glas eller når du åbner en flaske og bruset giver et ppsssyt, når låget løsner sig. Det virker på de fleste af os forfriskene, når vi hører dette.


Servering af mad til børn


Jeg læste at man på en restaurant i USA havde lavet et forsøg, hvor man afspillede lyde fra havet. Det var en fiskerestaurant og det gav en særlig stemning og en følelse af at fisken der blev serveret var frisk - og at den smagte bedre, når lyden af havmåger, skyllende bølger i vandkanten osv. fulgte med serveringen af fiskeretterne. 


Så langt behøver du ikke at gå, men når du serverer mad for dit barn, er det vigtigt at medtænke, hvordan maden serveres. Hvordan den ser ud? Hvordan er sammensætningen af farver? Hvilken konsistens har maden? Hvordan smager den? osv.


Endelig skal du også medtænke madens forskellige lyde. Når maden indeholder kontraster i sanser, så maden både er sprød, knasende, saftig, cremet, blød, hård, så gør det spiseoplevelsen ekstra spændende. Barnet får naturligt lyst til at udforske og undersøge og dermed lyst til at smage og spise og det forebygger kræsenhed. 


Læs mere om hvordan du kan tage alle sanser med til bords i min bog "Helens bog om børn og mad".


Rigtig god appetit!


Helen


Annoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annoncer

Annonce