Annonce

Annonce

RS-virus hos små børn


15. november 2022


Måske har du hørt om RS-virus - eller Respira​torisk Syncytial virus, som det egentlig hedder. Det er en luftvejsvirus eller forkølelsesvirus, som hos små børn kan fremkalde forskellige grader af astmatisk bronkitis og nogle gange også medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, samt øjenbetændelse. Og lige nu er antallet af smittede børn med RS-virus højere, end man normalt ser. 



Statens Seruminstitut har udarbejdet en risikovurdering, og samlet set vurderer Statens Seruminstitut, at risikoen er høj for børn under 6 måneder, moderat-høj for børn mellem 6-24 måneder, og lav for børn over 2 år.



Men hvad er RS-virus egentlig, og hvad skal du være opmærksom på? Det handler denne artikel om.



Starter som en almindelig forkølelse



Når man får RS-virus, så starter det som en almindelig forkølelse med feber, hoste og nys. Men RS-virus sætter sig i luftvejene – det vil sige i luftrør, lunger og bronkier, og der dannes her et sejt sekret, som irriterer luftvejene.



Når luftvejene er irriterede, så hæver slimhinderne op, og det betyder, at de mindste børn bliver ramt hårdt. Hos et lille barn er luftrøret meget lille i diameter, og bronkierne er små, og når slimhinden hæver, og der dannes sejt sekret, så bliver det svært for barnet at trække vejret, fordi det simpelthen lukker til. Hos større børn og voksne vil hævelsen og sekretet ikke påvirke på samme måde, og det vil være lettere at trække vejret og hoste sekret løs og op.



Barnet vil ofte få feber – ofte mellem 38.3-39.4, barnet begynder at hoste, og i løbet af et par dage efter at hosten er startet, begynder luftvejene at blive påvirket og vejrtrækningen besværet.



Hold øje med dit barns vejrtrækning



Hvis dit barn er forkølet, men ellers er frisk, glad, spiser, leger, og i det hele taget virker til at have det godt, så tag det roligt. Men hvis dit barn er forkølet, bliver bleg, hiver efter vejret, ikke vil spise – så skal du kontakte jeres læge. 



Vejrtrækningen vil ofte være hurtig, og dit barn vil få det man kalder ”indtrækninger”. Læg dit barn på puslepuden, løft op i tøjet, så du kan se dit barns mave. Hvis dit barn trækker vejret hurtigt, og så maven trækkes ind under ribbenene, så har dit barn ”indtrækninger”. Det betyder, at barnet bruger for mange kræfter på at trække vejret, og at vejrtrækningen er besværet. Og barnet skal ses af en læge med det samme.



Barnet kan også have hvæsende vejrtrækning. Det lyder som astmatisk bronkitis, og du kan tydeligt høre, at der står noget i lungerne og irriterer. Hvis barnet vejrtrækning er hvæsende, og hvis barnet er bleg og har blåfavning omkring munden og under neglene, så er sygdommen alvorlig.



Hvis barnet ikke har kræfter til at trække vejret og hoste slimen op og tydeligt er udmattet, så bliver barnet indlagt. Børn under 6 måneder vil blive behandlet med C-PAP, som er en lille luftpumpe, der skaber et overtryk af luft. Det betyder, at luftvejene udvides, så barnet kan få vejret, og vejrtrækningen atter blive regelmæssig. Børn kan også blive behandlet med astmamedicin, og man vil ofte også suge barnet, for at fjerne det sekret, som står og lukker luftvejene.



Forebyg RS-virus



Selvom RS-virus er værst for børn under 6 måneder, så kan det også være svært for børn under 1 år at komme igennem. Har du mindre børn, vil jeg derfor anbefale, at du er ekstra opmærksom, hvis I er sammen med større børn og voksne, der tydeligt er forkølede, hoster og nyser. Holdså vidt muligt dit barn på afstand af den forkølede person. 



Har I større søskende, som er forkølede, så kan det være svært at undgå smitte af lillebror eller lillesøster. Den bedste forebyggelse er hyppig håndvask. Sørg for at vaske hænder grundigt på alle, brug evt. desinficerende håndgel og vær særligt opmærksom, når de ældste nyser eller tørrer deres næser. RS-virus smitter nemlig via det sekret, som barnet nyser ud. Lær derfor også dit ældste barn at ...


Annonce

... hoste eller nyse i f.eks. armhulen og ikke i hånden - og at vaske hænder umiddelbart efter, at man har hostet, nyst eller pudset næse.



Brug engangslommetørklæder til næsepudsning – puds næse og smid ud. Vær særligt opmærksom på legetøj, putteklude og lignende, der kan indeholder virus og derfor have brug for en ekstra vask. RS-virus kan overleve mindst ½ time på hænder, stof og papir - og i 6-8 timer via glatte overflader som plastiklegetøj og borde. RS-virus smitter derfor fra person til person - eller fra person, til ting, til anden person. Er der f.eks. RS-virus på en rangle, og denne gives til et spædbarn, så kan barnet blive smittet via ranglen.



Forholdsregler ved smitte



Hvis dit barn er smittet med RS-virus, så vil dit barn, selvom barnet virker frisk, godt kunne udskille RS-virus i 3-4 uger efter barnet er smittet. Det er også årsagen til, at børneafdelingerne nogle gange vælger at lukke afdelingen for besøg af søskende netop i vinterperioden. Det er for at skåne de syge børn mod smitte af RS-virus. 



Der er især to grupper af børn, som dit barn ikke bør være i kontakt med i denne periode, hvis I kan undgå det:



- Spædbørn under 6 måneder



- Børn med hjerte- og lungesygdom



Dit barn må gerne komme i dagpleje eller i vuggestue, når dit barn er frisk igen, og feberen er væk.



Man bliver syg 3-7 dage efter, at man har været udsat for smitte, og når sygdommen er overstået, så er man kun beskyttet i få uger mod en ny RS-virus infektion. Mange børn får derfor RS-virus flere gange i løbet af deres barndom.



Varighed og statistik



De fleste børn er syge af RS-virus i 1-3 uger, men de fleste har det tydeligt bedre efter 1-2 uger.



Der findes to typer af RS-virus – en type A og en type B. Type A er mildere end type B.



70 % af børnene får RS-virus i deres første leveår.



50 % får RS-virus igen i deres andet leveår



100% har haft infektionen inden for de første tre leveår. 



Hvad kan du selv gøre - behandling



Dryp gerne dit barns næse med saltvandsdråber, gerne 5-10 minutter før barnet skal ammes eller tilbydes flaske. Saltvandsdråberne kan opløse sekretet.



Brug en næsesuger, som kan fjerne noget af det sekret, som barnet har i næsen og dermed give friere luftveje. Start evt. med saltvandsdråber og brug så næsesuger efterfølgende.



Smør næsen og huden omkring næsen med lidt vaseline eller lignende, der kan beskytte huden, da huden ellers godt kan blive rød og gøre ondt.



Der findes ikke behandling mod RS-virus, da det netop er en virus - behandlingen består i at lindre barnets symptomer og behandle evt. komplikationer. Man bruger derfor kun antibiotika, hvis der er komplikationer, som f.eks. lungebetændelse. Man kan også behandle med inhalationsmedicin, hvis barnet lider af astmatisk bronkitisk - og som nævnt kan indlæggelse være nødvendigt hos de yngste børn.



Generelle symptomer ved RS-virus



- Forkølelse og hoste



- Feber



- Almen utilpashed



- Hurtig og/eller hvæsende vejrtrækning



- Sløv og træt



Hos børn under 6 måneder skal du være særligt opmærksom på følgende symptomer



- Hurtig vejtrækning (>60/min)



- Pauser i vejrtrækningen i forbindelse med hurtig vejrtrækning



- Nedsat spiseevne - barnet melder sig ikke til måltiderne, eller slipper hele tiden bryst eller flaske



- Nedsat vandladning - bleerne er ikke så våde, som de plejer at være, og der er færre våde bleer.



SØG ALTID LÆGE



Hvis dit barn under 1 år har hurtig vejrtrækning, hoste, virker sløv, ikke spiser som vanligt, ikke tisser nok, har feber, eller hvis dit barns tilstand bekymrer dig



Hvis dit barn over 1 år har besværet vejrtrækning, svær hoste, ikke drikker, ikke tisser, ikke græder med tårer eller klager over ondt i ørerne. Søg også altid læge, hvis dit barn ikke viser tegn på bedring efter 3 dage med feber.



Med ønsket om god bedring til alle :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce