Annonce

Annonce

Julemad og børn - hvad må de få og hvad må de ikke få?


22. december 2020


Juletid er til overflod madtid. Vi går rigtig meget o​p i at servere den rigtige julemad, og vi nyder, at familien samles, og vi spiser sammen. Men hvad så, hvordan er det nu med julemad? Flere familier har spurgt mig om julemad og børn. Må børnene bare spise løs af det hele, eller hvordan er det lige med ris a la mande, kanel og rødkål?



Jeg har her samlet en liste over de mest spiste ting i julen og fortæller dig, om det er go eller no-go for dit barn.



Andesteg, kalkun eller skal der gås på bordet?



Børn må gerne spise alle former for fjerkræ. Fjerkræ fordøjes forholdsvis let af barnets mave og tarm, og det har ofte en mild smag, som de fleste børn godt kan lide. Ofte laves andestegen, eller hvad I nu skal have, i ovnen, og det betyder, at selv de mindste børn fra 6 måneders alderen, kan begynde at få f.eks. lidt hakket andekød i grøntsagsmosen. Tag lidt af det lyseste kød fra, hak det fint og kom et par små skefulde i barnets mos.



Flæskesteg, flæskesvær, medisterpølse - og brun sovs



Børn må gerne spise både flæskesteg og medisterpølse, og netop flæskesteg, der laves i ovnen, er let at skære ud og findele efter barnets alder.



Den brune sovs er dog no-go, så længe dit barn er under 9 måneder, men i 9-12 måneders alderen må dit barn gerne begynde at få lidt komælk. Start med 50 ml og øg gradvist til 100 ml ved 1 års alderen. Brug f.eks. lidt brun sovs sammen med de mosede kartofler. Alternativet til den brune sovs kan dog være lidt af det stegefedt/stegevand, som flæskestegen afgiver. Hæld det over kartoflerne og mos med det, det giver også smag af jul.



Medisterpølse kan børn også få, men steg den ikke så den bliver for sort. Det kan være en god idé at koge den først, og derefter stege den gylden på panden. Medisterpølse kan gives fra 6 måneders alderen hakket og kommet i en grøntsagsmos.



Og så er der jo flæskesværene – og ja, det er rigtig lækkert at sidde med et stykke sprødt svær i hånden og gumle løs, det elsker både børn og voksne. Og børn må godt. Men, du skal være opmærksom på, at der ofte er en del salt på flæskesvær, og saltmængden til børn skal jo som udgangspunkt begrænses, - og så er det naturligvis vigtigt, at de mindste børn (fra 6 måneder) er under opsyn, når de tilbydes mad i hænderne. For der kan let knække et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen, og det kan være farligt.



Rødkål, brunede kartofler og tyttebærgele



Ja, børn må fra 6 måneders alderen få det hele. Rødkål er en rigtig god kilde til blandt andet C-vitamin, som er vigtigt for os her i vintermåneden, som jo er forkølelsessæson. Den kogte rødkål skal hakkes eller skæres så småt, at barnet kan kapere det i munden og synke det uden problemer. Giv ikke rå rådkål eller lignende form for råkost til børn under 12-18 måneder.



Brunede kartofler laves normalt med sukker og smør, og børn kan normalt godt lide det søde – og juleaften hører det sig næsten til. Og så er der tyttebær geléen, de bagte æbler, og hvad dertil hører. Og ja, det er også helt okay - også til børn fra 6 måneders alderen. Den røde farve tiltaler ofte børn, og den lidt syrlige smag vil for mange børn også være en ny og spændende smag at møde. Tyttebær er især rige på C, A og B-vitaminer.



Risengrød, Ris a la mande og kirsebærsovs



Risengrød laves med grødris og mælk, masser af mælk. Det betyder, at børn under 9 måneder ikke må få risengrød. Til gengæld kan dit barn i 9-12 måneders alderen godt få lidt sødmælk og dermed en lille smul ...


Annonce

... risengrød.



Det samme gælder ris a la mande, som jo laves med risengrød som basis og derudover fløde. Her skal dit barn også være mindst 9 måneder gammel, før det er tid til en lille smagsprøve - og så skal du være særligt opmærksom på mandlerne. Børn må gerne få mandler, men de skal være hakket fint, så du sikrer dig, at de ikke pludselig kan sætte sig fast i halsen.



Spiser I kirsebærsovs til ris a la mande, så må dit barn også gerne få lidt af dette. Og selvom dit barn fra 6 måneders alderen ikke må få selve ris a la manden, fordi den er lavet på komælk, så kan det være okay at få lidt kirsebærsovs. Pas dog på med de hele bær! Lav evt. en risgrød til baby med modermælkserstatning og kom lidt kirsebærsovs på i anledning af juleaften.



Nødder



Nødder skal man generelt være opmærksom på. Og det gælder alle typer af nødder. Hele nødder hører ikke sammen med små børn og er som udgangspunkt no-go! Det gælder især peanuts, der på grund af deres kileform kan sætte sig fast mellem luft- og spiserør hos små børn. Og det er super farligt!



I mange hjem står nødder i skåle på bordene ved juletid, og peanuts bruges som en lille snack til et glas vin eller en øl … Men det er farligt. Små børn bevæger sig hen over gulvet, de kravler under borde og de samler op og putter i munden, hvad de nu finder på deres vej – og ja, der kan sagtens ligge en tabt nød.



Nødder kan dog godt gives knust på f.eks. en grød. Men hele nødder er no-go op til 3 års alderen. Og pas derfor også særligt på den hele mandel i ris a la mande.



Kanel



Kanel indgår i rigtig mange af de retter, som vi spiser til jul - på risengrøden hører f.eks. kanel blandet med sukker. Moderate mængder kanel er ikke sundhedsskadeligt, men det kan være sundhedsskadeligt at spise større mængder kanel - og du skal være særligt opmærksom på, hvor meget kanel du giver dit barn. Især hvis dit barn er under 2 år gammel.



I kanel findes blandt andet et naturligt aromastof - Kumarin. Dette kan skade leveren, og hvis du ofte bruger kaneldrys på f.eks. grød, så kan det være problematisk. Et 1årigt barn, der får en kvart teskefuld kanel på sin grød ca. 4 gange om ugen, vil få en lille overskridelse af det tolerable daglige indtag (DTI) for kumarin.



Rosiner



Næsten alle børn elsker rosiner. Rosiner er perfekte til at øve pincetgreb med, og de smager sødt og lækkert. Men børn må ikke få for mange rosiner, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.



Det anbefales, at børn under 3 år ikke får mere end max. 50 gram rosiner om ugen. De kan få lidt rosiner en gang imellem, men ikke hver dag. Der er ingen forskel på, om man giver barnet økologiske eller konventionelt dyrkede rosiner.



Tørret frugt og frugtpålæg



Tørret frugt og frugtpålæg har ofte et energi- og sukkerindhold, der er 5-6 gange højere end frisk frugt, og derfor kan tørret frugt ikke spises i samme mængder som frisk frugt.



Frisk frugt er det bedste valg, derfor er det en god idé, at I lige nu nyder at I kan få masser af appelsiner, clementiner og mandariner – og det må børn gerne spise. Også børn på 6-7 måneder kan have glæde af at sidde med en appelsinbåd i hænderne og sutte saften ud, gumle og gnaske. Hold dog altid dit barn under opsyn, når det sidder med mad i hånden, så du med det samme kan hjælpe, hvis barnet pludselig fejlsynker...



Du kan læse meget mere om, hvad du kan give dine børn i Helens bog om børn og mad.



Rigtig god appetit – og rigtig glædelig jul!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce